Bebe :

Procesul de crestere incepe sa se incetineasca. In aceasta saptamana fatul are o lungime de 22 cm si o greutate de aproximativ 350 grame.

Ochii s-au dezvoltat dar irisul nu este inca pigmentat.

Limba este complet formata. Fatul deschide gura, o inchide, exersand cu buzele miscarile suctiunii.

Pielea nu mai e chiar asa de transparenta, devine din ce in ce mai opaca.

Unghiile sunt complet formate acoperind varful degetelor.

Intestinele incep sa se contracte si sa se relaxeze iar fatul inghite lichid amniotic.

Pana acum celulele sanguine se formau la nivelul ficatului si a splinei. Din aceasta saptamana, si maduva osoasa incepe sa participe la formarea hematiilor (globulelor rosii). Tot acum incep sa fie formate si leucocitele (globulele albe ale sangelui) care au rol in apararea organismului impotriva infectiilor. Sistemul imunitar incepe astfel sa se dezvolte.

Fatul este activ, se misca mult si are inca destul loc sa se miste. Isi intoarce capul dintr-o parte in alta, isi ridica mainile, se joaca cu cordonul ombilical. Acum il vei simti lovindu-te si rotindu-se in burtica ta. In acelas timp, el doarme inca foarte mult, in jur de 16-20 ore pe zi.

De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.

Corpul tau :

Uterul continua sa creasca, a depasit cu 1 cm nivelul ombilicului.

Poti avea acum dureri lombare. Volumul sangelui din corpul tau se mareste mult. Acest fapt poate determina tulburari datorita deficientei de intoarcere a sangelui la inima. Drept consecinta pot apare hemoroizii, dilatarea capilarelor, spargerea vaselor mici de sange, mici sangerari la nivelul gingiilor si a nasului. Tot datorita cresterii volumului sanguin, venele se dilata mai ales la nivelul membrelor ducand la aparitia hipotensiunii arteriale raspunzatoare de aparitia ametelilor si a senzatiei de slabiciune, chiar lesin.

Pot apare acum “stelutele vasculare”, niste zone mai rosii pe piele, usor iesite in relief si care prezinta mici prelungiri. Acestea apar mai ales pe fata, gat, torace, brate. Aparitia lor e legata de cresterea nivelului de estrogeni din organism .

Sfaturi :

Ai grija sa te odihnesti suficient. In timpul sarcinii, organismul tau are nevoie de mai multe ore de somn decat in mod normal si anume de 8 pana la 10 ore pe zi.. Pentru a-ti reface fortele, odihna de la pranz, de 1-2 ore, iti va prinde bine. Totusi, daca ai tendinta la ingrasare, e bine sa renunti la somnul de dupa masa de pranz. Nu te culca imediat dupa masa, ci fa o scurta plimbare.

Incearca sa eviti, pe cat posibil, stresul la care esti supusa deoarece s-a demonstrat ca femeile gravide care sunt supuse unui nivel ridicat de stres au un risc crescut de a naste prematur. E importanta comunicarea cu cei din jurul tau (membrii familiei, prieteni, colegi de serviciu) pentru a gasi solutii de relaxare in timpul liber si de limitare a stresului. In acelas timp s-a dovedit ca bebe din burtica preia stresul mamei. De aceea eliminarea stresului trebuie sa fie o preocupare a ta.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!