Bebe :

In aceasta saptamana fatul ajunge la o lungime de 28 cm si o greutate de 500 grame.

Miscarile lui sunt acum mai viguroase. Are deocamdata loc sa se miste in toate directiile in uterul mamei. Loveste cu pumnii si cu picioarele in peretii uterului, apuca cordonul ombilical si isi suge degetul mare.

Fatul isi poate deschide ochii si ii poate misca.

Mugurii dentari sunt dezvoltati si secreta dentina viitorilor dinti de lapte.

Unghiile sunt bine formate.

Plamanii incep sa produca surfactant, o substanta constituita din fosfolipide care formeaza o pelicula foarte subtire ce acopera suprafata interna a alveolelor. Ea are rolul de a impiedica colabarea (turtirea) alveolelor pulmonare si de a favoriza expansiunea lor la nastere, odata cu primul inspir.

Pancreasul e bine dezvoltat si a inceput sa secrete insulina.

Fatul inghite lichid amniotic iar in intestinul sau se formeaza meconiul, primul scaun pe care-l va elimina nou-nascutul.

De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.

Corpul tau :

La 23 saptamani uterul a depasit nivelul ombilicului cu 2-3 cm.

Crescand, uterul isi face loc in abdomen impingand organele situate aici. Astfel, diafragmul este impins in sus, stomacul e usor impins lateral iar coastele din partea inferioara a cutiei toracice se indeparteaza una de alta. De asemenea, uterul preseaza asupra spatelui si pelvisului determinand dureri cu aceste localizari. Tot datorita cresterii in dimensiuni a uterului, creste presiunea la nivelul venelor care aduc spre inima sangele din partea inferioara a corpului determinand incetinirea circulatiei la acest nivel si aparitia edemelor.

In aceasta saptamana, o mare parte dintre femeile gravide au hemoroizi, varice, crampe musculare sau contractii Braxton Hicks.

Vei incepe sa obosesti mai repede decat pana acum.

Sfaturi :

In timpul sarcinii au loc multe schimbari fizice si emotionale. Acestea sunt temporare si vor dispare treptat dupa ce nasti. Adoptarea unui stil de viata sanatos cu o dieta echilibrata, cu un program regulat de exercitii fizice usoare si plimbari, alaturi de o atitudine pozitiva, te ajuta sa treci cu bine peste aceasta etapa a vietii. Pentru a fi sigura ca atat tu cat si bebelusul tau sunteti bine, trebuie sa mergi regulat la controalele prenatale pentru a urmari atat evolutia sarcinii si a copilului, cat si starea ta de sanatate. Astfel pot fi depistate si tratate eventualele afectiuni medicale cum ar fi anemia, hemoroizii, hipertensiunea arteriala. Odihneste-te suficient pentru ca oboseala are efect negativ asupra sanatatii copilului.

Nu uita sa consumi suficiente lichide, in jur de doi litri pe zi. Daca bei suficient, vei preveni durerile de cap, contractiile uterine, infectiile urinare si unele probleme de circulatie.

Saptamana 24 de sarcina >>

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!