Bebelusul are 10 luni! In aceasta etapa, el poate incepe sa faca primii pasi sau cel putin va face primele incercari de a sta in picioare.

Atunci cand copilul incepe sa se miste in mod independent, este important sa se elimine toate obiectele de mobilier de care se poate lovi. Tot acum, limbajul continua sa evolueze intr-un ritm ametitor.

Dezvoltarea somatica

In luna a 10-a bebelusul mai adauga 250 grame la greutatea de luna precedenta si 1 cm la inaltimea avuta. Este normal sa creasca mai putin acum datorita faptului ca este mult mai activ.

Curbele de crestere ale bebelusilor. Aici poti afla greutatea si inaltimea bebelusului tau in functie de varsta si genul lui (baiat sau fata), pornind de la greutatea si inaltimea pe care le-a avut la nastere.

Atentie! Ritmul de crestere in greutate si inaltime depinde in mare masura de factorii ereditari si constitutionali. Bebelusii cu parinti minioni vor avea un ritm de crestere mai lent in timp ce cei cu parinti inalti vor avea un ritm de crestere mai accelerat. Un alt factor care determina ritmul de crestere il constituie alimentatia, de aceasta depinzand in ce masura vor fi valorificate trasaturile genetice ale bebelusului. Cresterea in greutate este influentata si de temperamentul sau. Un bebelus vioi si tot timpul in miscare creste in greutate mai putin decat cel care este mai linistit si mai putin activ.

Dezvoltarea psihomotorie

La 10 luni bebelusul este deja extrem de mobil. Se deplaseaza cu mare viteza de-a busilea, se ridica singur in picioare, poate sa stea in genunchi cu corpul tinut in pozitie verticala, stie sa se aseze fara sa cada, ii place sa se urce in fotoliu, pe canapea etc, ii place sa urce scarile fara sa stie inca sa le coboare. Invata cum sa indoaie genunchii si cum sa se aseze.

Cand se joaca poti vedea ca poate sa tina doua obiecte sau jucarii intr-o mana. Este foarte curios. Atunci cand descopera obiecte noi le studiaza intai cu privirea si apoi le impinge cu degetul.

Reactioneaza atunci cand ii interzici sa faca un lucru dar si atunci cand il lauzi. Reactioneaza si cand este strigat pe nume. Ii place sa il alinti si iti da pupici drept multumire.

Acum intelege tot mai multe cuvinte si propozitii si pronunta primele cuvinte simple: “mama”, “tata”, “papa” fara sa le inteleaga si sensul. Poate executa miscarile pe care i le ceri: sa-ti aduca o jucarie, sa vina la tine etc. Incepe sa-si dezvolte memoria. Vei observa ca isi aminteste unde se afla jucariile in casa, isi aminteste jocuri pe care le-a invatat cu 1-2 zile in urma.

Ii place sa se joace de-a v-ati ascunselea si cu mingea dar este foarte interesat si de obiectele casnice (telefon mobil, telecomanda) care par sa-i placa chiar mai mult decat jucariile.

Deoarece este foarte activ si greu de urmarit, in fiecare moment trebuie sa-ti iei masuri de prevedere pentru a indeparta pericolele la care poate fi expus bebelusul in timp ce se joaca. E bine sa cumperi aparatori pentru prize, sa indepartezi din camera in care se joaca obiectele colturoase sau ascutite, sa securizezi usile dulapurilor la care ar putea ajunge, sa pui in dulapuri inchise medicamentele, cosmeticele si alte produse la care el nu trebuie sa aiba acces.

Cand se culca, multi dintre bebelusi se obisnuiesc sa ia cu ei in pat jucaria preferata.

Alimentatia copilului de 10 luni

De la 10 luni bebelusul este capabil sa mestece corect si sa inghita alimente moi.

In aceasta luna ii mai poti diversifica meniul dandu-i iaurt. Cel mai bine ar fi sa i-l faci tu in casa. I-l poti da simplu sau poti sa pui in el fructe proaspete sau cereale.

Acum poti sa-i dai mamaliguta cu branza si smantana, papanasi cu branza de vaci, fierti, budinci cu branza si paste, orez sau gris. Meniul mai poate fi imbogatit cu supa cu galuste, supa cu taitei, ciorba de perisoare, orez cu lapte, taitei cu lapte.

Atentie! Primul an de viata este foarte important deoarece copilul achizitioneaza o gama larga de abilitati in anumite perioade de varsta. Daca bebelusul tau este putin mai incet in deprinderea acestor abilitati, nu inseamna ca este ceva in neregula cu el. Incepe sa te ingrijorezi doar daca “intarzierea” este mare si cere atunci sfatul unui

Trebuie sa stii ca in dezvoltarea copilului un rol important il are familia, modul in care aceasta stie sa se ocupe de copil. Familia are datoria sa-l stimuleze cu drag si rabdare.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!