Bebe

Esti in luna a cincea de sarcina, inseamna ca te afli la jumatatea sarcinii. Fatul contuinua sa creasca si sa se dezvolte. La sfarsitul acestei luni cantareste 350 grame si are lungimea de 22 cm.

Capul si gatul fatului reprezinta o treime din lungimea corpului. Bratele si picioarele sunt acum normal dezvoltate si proportionate unele in raport cu celelalte dar si in raport cu restul corpului.

Incepe sa creasca parul de pe cap.

La nivelul dintilor formati in gingii se formeaza smaltul si dentina.

Fatul se misca in lichidul amniotic, miscarile lui fiind mult mai puternice acum. Isi intoarce capul dintr-o parte in alta, isi ridica mainile, se joaca cu cordonul ombilical. Acum il vei simti lovindu-te si rotindu-se in burtica ta. In acelasi timp, el doarme inca foarte mult, in jur de 18 ore pe zi.

Devin functionale zonele din creier raspunzatoare de dezvoltarea simturilor : vazul, auzul, gustul, simtul tactil si cel olfactiv. De asemenea, tot la nivelul creierului se dezvolta neuronii motori care vor asigura coordonarea miscarilor.

Limba este complet formata. Fatul deschide gura, o inchide, exersand cu buzele miscarile suctiunii.

Pana acum celulele sanguine se formau la nivelul ficatului si a splinei. Din aceasta saptamana, si maduva osoasa incepe sa participe la formarea hematiilor (globulelor rosii). Tot acum incep sa fie formate si leucocitele (globulele albe ale sangelui) care au rol in apararea organismului impotriva infectiilor. Sistemul imunitar incepe astfel sa se dezvolte.

In acelasi timp, incepe sa fie transferata imunitatea de la mama la fat, fatul fiind in felul acesta protejat in primele luni dupa nastere de anticorpii primiti de la mama.

Corpul tau

Sarcina avanseaza vizibil, burtica continua sa creasca in volum. Din cauza volumului si greutatii burticii, se schimba centrul de greutate al corpului si vei avea tendinta de a te inclina in spate accentuand curbura coloanei lombare (lordoza).

Sanii continua sa creasca in volum pregatindu-se pentru alaptat.

Uterul continua sa creasca si el, a depasit cu 1 cm nivelul ombilicului.
Datorita cresterii uterului, mictiunile vor fi mai frecvente.

De asemenea, pe masura ce creste, uterul apasa asupra diafragmului si implicit asupra inimii si a plamanilor. Ca urmare, poti avea o respiratie mai greoaie. Aceasta se va usura abia cu aproximativ sase saptamani inainte de a naste cand fatul se va angaja in pelvis.

Inima si vasele tale de sange trebuie sa se acomodeze la cresterea volumului sanguin care are loc odata cu cresterea fatului. Apare hipotensiunea arteriala raspunzatoare de ametelile si senzatia de lesin din timpul sarcinii. Ca sa eviti aceste simptome, ridicarea de pe scaun sau din pat dupa ce ai stat culcata trebuie facuta incet, nu printr-o miscare brusca.

Poti avea ameteli, oboseala, senzatie de lesin, palpitatii. Aceste simptome apar in cazul in care ai o deficienta de fier in organism. Daca ameteala apare la miscarile bruste de a te ridica in picioare din pozitia sezand sau culcat, aceasta ar putea avea drept cauza scaderea tensiunii arteriale.

Ai putea sa suferi si din cauza retentiei de apa in organism. Iti poti da seama de acest lucru daca simti ca te strang pantofii.

Poti avea acum dureri lombare. Volumul sangelui din corpul tau se mareste mult. Acest fapt poate determina tulburari datorita deficientei de intoarcere a sangelui la inima. Drept consecinta pot apare hemoroizii, dilatarea capilarelor, spargerea vaselor mici de sange, mici sangerari la nivelul gingiilor si a nasului. Tot datorita cresterii volumului sanguin, venele se dilata mai ales la nivelul membrelor ducand la aparitia hipotensiunii arteriale raspunzatoare de aparitia ametelilor si a senzatiei de slabiciune, chiar lesin.

Pot apare acum “stelutele vasculare”, niste zone mai rosii pe piele, usor iesite in relief si care prezinta mici prelungiri. Acestea apar mai ales pe fata, gat, torace, brate. Aparitia lor e legata de cresterea nivelului de estrogeni din organism .

Sfaturi

Apetitul creste in acest trimestru de sarcina. Ca sa nu iei prea mult in greutate, asigura-ti o alimentatie echilibrata si sanatoasa. Evita mancarurile grase si dulciurile concentrate care nu-l ajuta cu nimic pe bebe. Fa-ti un meniu in care sa predomine fructele proaspete, legumele, cerealele integrale, lactatele semidegresate, proteinele. In acelas timp, fa miscare – exercitii fizice usoare sau plimbari lejere. Poti incepe sa practici exercitiile Kegel care intaresc muschii perineali ajutand la prevenirea incontinentei urinare in timpul sarcinii. Totodata te ajuta si in faza a doua a nasterii.

Asigura-te ca dieta ta contine toti nutrientii necesari pentru a evita anemia feripriva care poate creste riscul de a naste prematur sau de a naste copii cu greutati mici, subponderali. Ai nevoie de fier pentru a compensa cresterea volumului de sange din organism precum si pentru a pregati organismul pentru pierderile de sange din timpul expulziei. Cele mai bune surse de fier sunt : ouale, spanacul si alte legume verzi, fructele uscate, curmalele, germenii de grau, faina de ovaz, carnea rosie.

Mancarimile care apar mai ales la nivelul abdomenului datorita intinderii pielii pot fi atenuate prin aplicarea zilnica a unei creme hidratante. Daca aceasta mancarime apare datorita schimbarii ph-ului, prepara o pasta din bicarbonat de sodiu si apa, pe care sa o aplici pe zona respectiva. O alta cauza a mancarimii pielii este o posibila dereglare la nivel hepatic cand bila nu poate fi evacuata prin canalele biliare. Acumularea de saruri biliare poate provoca mancarime. Pentru a preveni infectiile de la nivelul pielii, trebuie sa ai mereu pielea uscata si curata. Evita scarpinatul pentru a nu apare leziuni de grataj.

In timpul noptii mai ales pot apare crampe (carcei) la nivelul picioarelor. Pentru a le preveni, se recomanda sa consumi alimente bogate in magneziu (banane, smochine) sau suplimente cu magneziu pentru restabilirea echilibrului neuro-muscular.

Ai grija sa te odihnesti suficient. In timpul sarcinii, organismul tau are nevoie de mai multe ore de somn decat in mod normal si anume de 8 pana la 10 ore pe zi.. Pentru a-ti reface fortele, odihna de la pranz, de 1-2 ore, iti va prinde bine. Totusi, daca ai tendinta la ingrasare, e bine sa renunti la somnul de dupa masa de pranz. Nu te culca imediat dupa masa, ci fa o scurta plimbare.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!