Saptamana 35 de sarcina
Bebe :
Fatul a crescut ajungand sa cantareasca 2300 grame si sa masoare 45 cm.
In aceasta saptamana are loc dezvoltarea intensa a creierului. Poti consuma alimente care contin omega 3 deoarece ajuta la dezvoltarea creierului bebelusului (peste gras precum somon, sardine, ton).
Grasimea continua sa sa se depuna subcutanat. Dupa nastere ea va avea rol de a pastra constanta temperatura corpului.
Toate organele interne sunt dezvoltate.
Plamanii sunt inca in dezvoltare. Suprarenalele secreta cortizolul cu rol in formarea surfactantului.
Ficatul e functional, el avand rolul de a metaboliza si excreta reziduurile.
Rinichii sunt complet dezvoltati, fatul urineaza acum 25-30 ml urina pe ora.
Reflexul de supt este prezent. Cei mai multi dintre bebelusii care se nasc in aceasta saptamana pot sa suga.
Ei reactioneaza acum cu miscari si grimase intr-un mod similar cu nou-nascutii la durere, la sunete si la lumina.
In uter nu mai e spatiu mult pentru a se putea misca asa ca inainte. Daca simti o schimbare in miscarile fatului sau devine nefiresc de linistit, adreseaza-te medicului. Se recomanda numararea zilnica a miscarilor fetale pe perioada a doua ore. Ideal ar fi 10 miscari in cele doua ore de observatie. Daca nu sunt, incearca din nou sa-i numeri miscarile in alte doua ore. Daca nici atunci nu sunt 10 miscari, adreseaza-te medicului.
De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.
Corpul tau :
Uterul a crescut, acum este la 14-15 cm deasupra ombilicului iar tu e posibil sa fi luat in greutate 12-14 kg.
Daca fatul a fost in pozitie pelviana pana acum, e posibil sa se intoarca cu capul in jos.
Se poate ca sanii sa secrete colostru. Ei sunt mai grei si, la nivelul pielii, se pot vedea vase de sange.
Poti avea dureri pelvine insotite de dureri de spate. Durerea porneste din zona pubiana si se deplaseaza in jos pe partea interna a coapselor. Se poate agrava in timpul mersului si este mai suparatoare in timpul noptii.
E posibil sa simti furnicaturi sau amorteli in zona pelviana cauzate de presiunea exercitata de uterul marit asupra nervilor din aceasta regiune.
Alte simptome care pot fi prezente acum sunt : durerile de cap, arsurile la stomac, indigestia, urinarile frecvente, constipatia, hemoroizii, vergeturile.
Se poate ca la efort, cand razi sau cand stranuti sa pierzi o cantitate mica de urina. Acest lucru se intampla din cauza modificarilor hormonale din organism precum si din cauza presiunii uterului asupra vezicii urinare.
Oboseala e un simptom frecvent in ultima parte a sarcinii. E posibil sa ai probleme cu somnul din cauza emotiilor si mictiunilor frecvente.
Poate apare hernia ombilicala. Odata cu cresterea burticii in volum, ombilicul proiemina si devine sensibil.
Sfaturi :
Poti avea schimbari de dispozitie, iti faci griji in legatura cu nasterea si cu sanatatea bebelusului. Incearca sa ai o gandire pozitiva si sa te relaxezi. Una dintre cele mai bune metode de relaxare este comunicarea. Mentine deschise liniile de comunicare cu partenerul, impartaseste cu el gandurile si grijile tale in legatura cu schimbarile care vor apare in viata voastra.
Incearca sa eviti aparitia hemoroizilor sau agravarea lor band multe lichide si mancand cereale integrale, legume crude sau fierte, fructe.
Pana la 36 saptamani iei in greutate intr-un ritm mai rapid. Pentru a evita cresterea nesanatoasa in greutate poti manca alimente cu continut redus de grasime precum si cantitati mari de fructe si legume. Alimentele sau suplimentele care contin fier, calciu, si vitamine sunt importante si acum, chiar daca bebelusul e pe deplin dezvoltat, deoarece contribuie la cresterea imunitatii acestuia.
Comentarii recente
acum 10 săptămâni 5 zile
acum 12 săptămâni 6 zile
acum 12 săptămâni 6 zile
acum 12 săptămâni 6 zile
acum 13 săptămâni 6 zile
acum 14 săptămâni 1 zi
acum 14 săptămâni 3 zile
acum 14 săptămâni 5 zile
acum 14 săptămâni 6 zile
acum 14 săptămâni 6 zile