Trimestrul 3 de sarcina
Totul despre trimestrul 3 de sarcina, analize, ecografii si riscuri
Din sectiunile de mai jos, o mama poate afla totul despre trimestrul 3, incepand de la ecografii si alte analize, pana la pregatiri, riscuri, dieta si exercitii ce trebuie facute de-a lungul sarcinii. Dati click cu incredere pe link-urile de mai jos si sariti direct la sectiunea care este de interes imediat.
Odata ajunse in al treilea trimestru de sarcina, puteti considera ca sunteti pe ultima suta de metri a acestei perioade atat de frumoase din viata unei femei. Aceasta perioada a sarcinii incepe in saptamana 28 si se incheie in saptamana 40 sau in momentul nasterii bebelusului, in cazul in care acesta vine pe lume inainte sau dupa cea de-a 40-a saptamana. Mai aveti cateva saptamani de sarcina, insa aceasta perioada poate fi considerata de unele femei ca fiind cea mai solicitanta etapa.
In continuare veti afla toate lucrurile la care ar trebui sa va asteptati in perioada care marcheaza incheierea sarcinii. Veti afla care dintre simptomele pe care le aveti sunt normale si care sunt un motiv pentru a face o vizita medicului, precum si alte aspecte utile si importante.
Saptamana 28
Bebelusul masoara aproximativ 40 de centimetri si greutatea sa este in jur de 1kg in acest moment al sarcinii. Este si inceputul perioadei in care activitatea sa cerebrala se mareste, mai ales in timpul fazei REM a somnului, cand este posibil ca cel mic sa viseze. Pe masura ce bebelusul creste, uterul mamei se va extinde si el. Acest lucru inseamna ca este posibil sa aveti crampe la picioare, glezne umflate, dificultati in timpul somnului si usoare contractii Braxton Hicks.
.
Saptamana 29
[adsense_300x250]
In saptamana 29 de sarcina ochii bebelusului pot distinge lumina puternica a soarelui si chiar lumina artificiala prin peretele uterin. Pana in acest moment, s-ar putea ca mama sa fi luat in greutate intre 8 si 11 kg, insa mai sunt cateva saptamani pana cand sarcina va fi dusa la bun sfarsit, timp in care este recomandat sa aveti o alimentatie sanatoasa. In jurul acestei etape este posibil ca tensiunea arteriala sa fie mai mare decat de obicei, fapt care nu ar trebui sa va ingrijoreze. Ro-mamma va explica in detaliu care sunt riscurile asociate cu aceasta perioada a sarcinii.
.
Saptamana 30
Poate fi greu de crezut ca mai aveti aproximativ 10 saptamani pana la momentul nasterii, avand in vedere ca inca din saptamana 30 de sarcina veti simti ca bebelusul nu prea mai are loc in burtica. Este perioada in care el creste foarte mult si deja isi controleaza propria temperatura a corpului. Din acest moment veti incepe sa simtiti mai mult disconfort in zona pelviana si abdomen si veti lua in greutate aproximativ jumatate de kilogram pe saptamana.
.
Saptamana 31
Trimestrul trei de sarcina este momentul in care trebuie sa incepeti sa exersati mai mult exercitiile de respiratie si de relaxare. In saptamana 31 de sarcina uterul ocupa cea mai mare parte a abdomenului si mama incepe sa simta apropierea momentului nasterii mai mult ca oricand. Bebelusul este capabil acum sa distinga sunete, muzica si voci familiare – cu precadere pe cea a mamei. Tot in saptamana 31 de sarcina el va incepe sa exerseze deschiderea ochilor si ritmul respiratiei.
.
Saptamana 32
Pregatiti-va sa faceti vizite mai dese la medic, pentru ca sarcina trebuie monitorizata indeaproape. Durerile de spate si crampele la picioare se vor intensifica si tot acesta este momentul in care va aparea colostrul. Faptul ca aveti burtica mai coborata sau mai ridicata, mai intinsa sau mai compacta, depinde chiar si de greutatea sau marimea bebelusului si de pozitia sa, care se schimba in acest trimestru. Modul in care simtiti aceasta perioada a sarcinii depinde foarte mult de metabolism si de cat ati luat in greutate.
.
Saptamana 33
Incepand cu saptamana 33 de sarcina si continuand in urmatoarele saptamani, bebelusul va lua in greutate mai mult decat dublul a cat cantareste in acest moment. Pentru ca spatiul in uter nu mai este atat de mare, veti simti mai putine miscari din partea lui. Pana in acest moment ati luat in greutate intre 10 si 13 kg, iar din cele 500 de grame pe care le puneti in plus in fiecare saptamana, aproape jumatate se duc catre bebelus.
.
Saptamana 34
Uterul viitoarei mamici se intareste si se contracta, pregatindu-se pentru nastere, insa daca nu simtiti contractiile Braxton Hicks inca, nu este un motiv de ingrijorare – puteti gasi informatii in detaliu despre acest subiect pe Ro-mamma. Tot in aceasta perioada veti simti dureri mai mari de spate, cauzate de extinderea pelvisului. In acest moment al sarcinii, organele bebelusului sunt dezvoltate aproape complet, cu exceptia plamanilor. Unghiile degetelor de la maini au crescut complet, insa cele de la picioare nu au atins lungimea completa.
.
Saptamana 35
Sunteti gata pentru ultimele pregatirii pentru venirea pe lume a bebelusului? Asigurati-va ca aveti deja cele necesare pentru primirea lui cum se cuvine – hainute, patutul si un scaun de masina sunt considerate esentiale in primele saptamani de viata. Cat mamicile sunt ocupate sa cumpere totul pentru cel mic, in saptamana 35 de sarcina bebelusul va continua sa construiasca depozite de grasime sub piele, pentru ca temperatura corpului sa nu aiba se suferit odata ce el va parasi pantecul mamei. Felicitari, ati parcurs aproape jumatate din al treilea trimestru de sarcina!
.
Saptamana 36
Uterul a crescut mai mult in ultimele saptamani, iar in saptamana 36 de sarcina a ajuns probabil pana la limita cutiei toracice. Puteti experimenta tot felul de stari: de la oboseala si pana la pusee de energie. Tot in aceasta perioada il veti simti pe cel mic coborand mai mult in abdomen.
.
Saptamana 37
In cazul in care veti naste inainte de termenul stabilit cu medicul, saptamana 37 de sarcina este momentul in care ar trebui sa va pregatiti pentru acest scenariu. Impachetati doua genti pentru spital: una pentru uz personal cu toate cele necesare si una pentru bebelus, cu toate lucrurile pe care le vreti dupa momentul nasterii.
.
Saptamana 38
Nu ar trebui sa mai dureze mult pana la momentul nasterii – 95% dintre bebelusi se nasc in ultimele doua saptamani premergatoare termenului stabilit. Desi probabil nu vi se mai mareste greutatea considerabil, veti incepe sa va simtiti din ce in ce mai putin confortabil. Trebuie doar sa mai asteptati putin pana cand va veti tine bebelusul in brate, pentru ca in saptamana 38 de sarcina el este aproape pregatit pentru nastere.
.
Saptamana 39
Mamici, respirati usurate! Nu doar pentru ca momentul nasterii se apropie, ci si pentru ca in saptamana 39 de sarcina bebelusul se va intoarce cu capul catre pelvisul mamei, ceea ce inseamna ca nu veti mai avea respiratia atat de ingreunata. Probabil va simtiti mai grele si nu foarte confortabil. Este normal in aceasta perioada, avand in vedere ca uterul ocupa pelvisul si mare parte din abdomen, punand presiune pe toate celelalte organe.
.
Saptamana 40
Chiar daca nasterea se poate produce oricand si trebuie sa fiti vigilente, incercati sa va pastrati calmul si sa nu va ingrijorati prea tare. Unele dureri pot fi confundate usor cu durerile travaliului, de aceea Ro-mamma va va explica modul in care puteti face diferenta intre ele. Incercati sa va odihniti cat de bine puteti, chiar daca in saptamana 40 de sarcina poate fi dificil sa gasiti o pozitie confortabila pentru somn.
.
Saptamana 41
Nu va ingrijorati daca bebelusul nu s-a nascut inca, doar 5% dintre ei se nasc la termenul prevazut. Mamicile ar trebui sa se simta pregatite pentru momentul nasterii pentru ca in acest moment, bebelusii deja au organele si reflexele complet dezvoltate si coordonate. In concluzie, sunt pregatiti sa vina pe lume.
Saptamana 42
Chiar daca ati ajuns pana in saptamana 42 de sarcina si bebelusul nu s-a nascut inca, atata vreme cat sunteti sub supraveghere medicala si totul este in regula, nu exista motive de ingrijorare. Exista insa sanse mari ca travaliul sa inceapa in orice moment.
Consultatii medicale
[adsense_300x250]
Daca aveti o sarcina sanatoasa, fara probleme si cu risc scazut, ar trebui sa mergeti la consultul medical o data la 2-4 saptamani pana in saptamana 36. Apoi va trebui sa mergeti la consult saptamanal pana in momentul nasterii. In timpul consultatiei, medicul va masura greutatea si tensiunea arteriala. Se pot efectua din nou analize de urina pentru a elimina riscul pleeclampsiei, o problema despre care Ro-mamma ofera informatii detaliate. Medicul va masura circumferinta abdomenului pentru a verifica stadiul de dezvoltare a bebelusului. De asemenea, este posibil ca acesta sa verifice si cervixul pentru a vedea daca exista dilatatie.
.
Analize
In anumite cazuri, pot fi efectuate analize de sange pentru a verifica daca viitoarea mama este anemica, mai ales daca rezultatele testelor anterioare au sugerat existenta acestei afectiuni. Tot acum se fac verificari pentru a confirma ca nu exista nici un risc si ca sarcina nu este pusa in pericol de anumite afectiuni. Doctorul va va testa pentru Streptococul de tip B, in intervalul dintre saptamanile 35 si 37 de sarcina, pentru a se asigura ca bebelusul nu este expus. Acest tip de streptococ nu este periculos pentru adulti, insa screening-ul este obligatoriu in timpul sarcinii, deoarece poate pune in pericol sanatatea fatului.
.
Ecografii
Asa cum s-a intamplat si in primele doua trimestre de sarcina, veti face si acum ecografii. De aceasta data medicul va dori sa confirme ca pozitia bebelusului este corecta pentru trimestrul trei de sarcina, ca el se dezvolta corect si ca este sanatos. Monitorizarile batailor inimii ale bebelusului sunt si ele indicate, pentru a exclude orice afectiune cardiaca. Daca nu ati facut deja ecografia pentru profilul biofizic fetal, acum este momentul sa o faceti. Aceasta se poate efectua impreuna cu cardiotocograma, numita si testul non-stres, care are scopul de a observa cum se comporta bebelusul atunci cand mama are contractii.
.
Riscuri de sarcina
1. Diabetul de gestatie
Diabetul gestational apare din cauza schimbarilor hormonale din timpul sarcinii, care ingreuneaza capacitatea corpului de a utiliza eficient insulina. Multe dintre femei nu au simptome in acest sens si afectiunea nu este atat de periculoasa pentru mama, cat este pentru fat. Din acest motiv, la inceputul celui de al treilea trimestru de sarcina toate gravidele ar trebui sa fie testate pentru excluderea acestui risc.
.
2. Probleme la nivelul lichidului amniotic
Sacul amniotic este umplut cu lichidul care poarta acelasi nume, menit sa protejeze si sa ajute fatul aflat in continua dezvoltare. Cand exista prea putin lichid amniotic, afectiunea poarta numele de oligoamios sau oligohidraminos. Conform studiilor, aproximativ 4% dintre femeile insarcinate au un nivel scazut al lichidului amniotic in ultimul trimestru de sarcina. In acest caz, daca sunteti pe ultima suta de metri a sarcinii, de cele mai multe ori medicul decide sa induca travaliul.
.
3. Probleme la nivel placentar
In al treilea trimestru de sarcina exista riscul aparitiei a doua probleme grave: placenta praevia si abruptio placentae. Daca aveti placenta praevia, inseamna ca placenta se afla foarte jos in uter, aproape acoperind cervixul. Daca aceasta problema persista pana in momentul nasterii, medicul va recomanda o cezariana. Abruptio placentae, afectiune cunoscuta si sub numele de separare prematura a placentei, inseamna detasarea placentei de peretii uterului, fapt ce ar trebui sa se intample abia in momentul nasterii. In functie de gravitatea problemelor la nivel placentar, medicul va avea anumite recomandari, despre care Ro-mamma vorbeste pe larg.
.
4. Afectiuni medicale deja existente
Afectiunile medicale preexistente pot pune in pericol sanatatea fatului, mai ales in acest stadiu al sarcinii, atat de important pentru dezvoltarea completa a organelor celui mic. Dintre cele mai grave afectiuni medicale care trebuie tinute sub supraveghere medicala atenta si despre care puteti citi pe larg in articolele Ro-mamma, amintim: bolile cardiace, diabetul, bolile autoimune, problemele hormonale.
.
5. Toxoplasmoza
Cel mai mare risc de transmitere a infectiei cu toxoplasmoza de la mama la fat este in trimestrul 3 de sarcina, cand acest lucru se intampla la un procent de 70% din cazuri, comparativ cu 15% in stadiile incipiente ale sarcinii. Desi pentru gravide toxoplasmoza nu este periculoasa si se vindeca de la sine, pentru bebelus poate fi fatala. Daca bebelusul va supravietui la nastere in urma infectarii cu acest parazit, din pacate el va avea probleme grave de sanatate ulterior.
.
6. Contractii precoce
Daca simtiti contractii puternice regulate inainte de a intra in saptamana 37 de sarcina, exista riscul sa va aflati in travaliu prematur. Totusi, acest stadiu nu este atins daca cervixul nu incepe sa se dilate sau sa se subtieze. In cazul in care experimentati contractii precoce la intervale regulate de timp trebuie sa va adresati imediat medicului.
.
7. Travaliul prematur
Travaliul prematur se intampla atunci cand incepeti sa aveti contractii care cauzeaza schimbari cervicale inainte de saptamana 37 de sarcina. Unele femei prezinta un risc mai mare pentru aparitia travaliului prematur, precum cele cu sarcina multipla, cele care au o infectie a sacului amniotic sau cele care au lichid amniotic in exces. Daca travaliul prematur incepe dupa saptamana 36 de sarcina, de obicei copilul este adus pe lume, avand in vedere ca este un moment in care riscurile mari asociate cu nasterea prematura sunt diminuate.
.
8. Sarcina trecuta de termen
In cazul in care ati depasit saptamana 42, se poate vorbi despre o sarcina trecuta de termen. Cu cat trece mai mult timp peste cele 42 de saptamani, cu atat cantitatea de lichid amniotic va scadea, cauzand compresia cordonului ombilical in timpul travaliului, ceea ce inseamna ca bebelusului nu va mai primi suficient oxigen. Un alt motiv de ingrijorare in cazul sarcinii trecute de termen este macrosomia. Despre toate acestea, dar si despre alte complicatii pe care le aduce o sarcina trecuta de termen, puteti citi in detaliu pe Ro-mamma.
.
9. Pozitii anormale ale fatului
Pe masura ce va apropiati de sfarsitul sarcinii, fetusul ar trebui sa fie deja asezat in pozitia optima pentru nastere – numita prezentatie craniana – care face posibila o eventuala nastere naturala. Acest lucru se poate intampla la sfarsitul lunii a saptea de sarcina sau chiar cand va apropiati de intrarea in luna a noua. In unele cazuri acest lucru nu se intampla, fatul pozitionandu-se transversal, facial sau in prezentatie pelviana. Medicul poate executa unele manevre in incercarea de a intoarce bebelusul in pozitia optima in saptamanile 37 sau 38 de sarcina.
.
10. Sangerari
Sangerarile care apar in trimestrul 3 pot avea mai multe cauze. Cele mai serioase sunt placenta previa si placenta abruptio. Placenta previa poate aparea dupa saptamana 28 de sarcina si este detectata de catre medic prin intermediul ecografiei. Placenta abruptio poate cauza sangerari masive si ii poate induce mamei o stare de soc. Despre aceste cauze ale sangerarii in ultimul trimestru al sarcinii puteti citi mai multe pe Ro-mamma.
.
11. Ruperea prematura a membranelor
Ruperea membranelor este o etapa normala a nasterii propriu-zise si in termeni uzuali inseamna de fapt ruperea apei. Acest lucru presupune scurgerea de lichid amniotic care se produce in momentul ruperii sacului amniotic care protejeaza fatul. In timp ce acest lucru este normal pe durata travaliului, daca se intampla prea devreme poate cauza complicatii grave.
.
12. Preeclampsia
Preeclampsia este o afectiune grava, motiv pentru care trebuie sa luati in serios vizitele mai dese la medic in aceasta perioada. Aceasta poate cauza complicatii grave atat la mama, cat si la fat. Simptomele includ tensiune arteriala mare, prezenta proteinelor in urina si umflarea mainilor si a picioarelor. Lasata netratata, preeclampsia poate conduce la eclampsie, blocaj renal si chiar deces.
.
13. Zborul cu avionul
Daca aveti unele complicatii in timpul sarcinii, daca ati experimentat contractii sau aveti risc de nastere inainte de termen, medicul va va recomanda sa nu zburati in aceasta perioada sensibila a sarcinii. In alte cazuri, este considerat sigur sa zburati cu avionul, doar pana la maximum 36 de saptamani de sarcina. Cele mai multe companii aeriene interzic urcarea la bord a femeilor insarcinate care au depasit acest termen. Tot companiile aeriene le cer femeilor care au intrat deja in trimestrul trei de sarcina (saptamana 28 de sarcina) un formular medical prin care medicul sa ateste ca gravida poate pleca intr-o calatorie cu avionul.
.
14. Varsta mamei
Varsta mamei ramane un factor de risc pana la sfarsitul sarcinii. Femeile cu varsta mai mica de 18 ani au sanse mai mari sa dea nastere fatului inainte de termen. Este si cazul femeilor cu varsta de peste 35 de ani, care sunt predispuse si la alt tip de complicatii in afara de nasterea prematura, cum ar fi tensiune arteriala mare sau diabet.
.
Modificari si schimbari in timpul trimestrului trei de sarcina
La modul general, modificarile pe care femeile insarcinate le experimenteaza in timpul sarcinii sunt asociate si cu simptomele sau semnele de sarcina. Acum puteti sa experimentati urmatoarele modificari:
1. Durerea
Kilogramele in plus acumulate in ultimul trimestru de sarcina vor pune presiune pe spate, conducand la aparitia durerilor si senzatiei de intepenire. De asemenea, este posibil sa simtiti disconfort si la nivelul pelvisului si al soldurilor, deoarece ligamentele se slabesc, pregatind corpul pentru nastere. O postura potrivita, folosirea de perne speciale pentru spate in timpul somnului si purtarea de incaltaminte adecvata sunt trucuri care pot usura durerile de spate. In cazul in care durerile sunt insuportabile si nu pot fi tinute sub control, pe Ro-mamma puteti afla si ce medicamente care amelioreaza durerea sunt permise in al treilea trimestru de sarcina..
.
2. Respiratie dificila
Pe masura ce bebelusul ia in greutate si creste, uterul isi va mari si el dimensiunea pana in momentul in care va ajunge exact sub cutia toracica, lasand mai putin spatiu pentru expansiunea pulmonara normala din procesul respirator. Presiunea pusa pe plamani va poate da o senzatie de respiratie dificila. Vestea buna este ca exercitiile fizice adecvate pentru aceasta perioada sunt de ajutor in aceasta problema.
.
3. Vergeturile si alte modificari ale pielii
Bebelusul creste din ce in ce mai mult si devine din ce in ce mai puternic. Asadar, abdomenul mamei va deveni mai mare si mai greu. Daca nu ati avut vergeturi pana in acest moment al sarcinii, asteptati-va ca ele sa apara. Tot acum, pentru ca este perioada in care burtica se mareste considerabil in volum intr-un ritm alert, vor aparea mancarimi ale pielii si senzatia de uscaciune. Pentru a preveni sau diminua aceste neplaceri, este bine sa acordati pielii o ingrijire corespunzatoare inca de la inceputul sarcinii.
.
4. Sanii
Aceasta este perioada in care sanii cresc cel mai mult si pe masura ce va apropiati de momentul nasterii, isi va face aparitia colostrul, adica hrana din primele zile de viata ale bebelusului. Va veti simti sanii din ce in ce mai grei si veti avea o senzatie de disconfort. Incercati sa purtati un sutien special pentru femeile insarcinate sau o bustiera adecvata, atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii. Acest tip de lenjerie va poate usura disconfortul si poate inlatura sentimentul de sani greoi.
.
5. Telangiectaziile
Circulatia sangelui s-a modificat pentru a permite corpului sa trimita fluxul necesar catre bebelusul in crestere. Astfel, sangele in exces poate cauza aparitia unor vene rosiatice, schimbare care va atinge apogeul in ultimul trimestru al sarcinii. Aceste vene care poarta numele de telangiectazii vor disparea la scurt timp dupa nastere.
Medicul stomatolog trebuie sa fie informat cu privire la prezenta sarcinii si la posibilele alergii la unele substante.
.
6. Venele varicoase
Venele varicoase apar din cauza presiunii exercitate pe picioare de greutatea in exces din perioada sarcinii. Din pacate, riscul aparitiei venelor varicoase nu poate fi complet eliminat, insa puteti afla din articolele prezente pe Ro-mamma cum sa ameliorati si sa preveniti inrautatirea aspectului varicelor din timpul sarcinii.
.
7. Contractiile Braxton Hicks
Daca pana acum nu ati simtit contractiile Braxton Hicks, trebuie sa stiti ca ele vor aparea sau isi vor mari frecventa, in cazul in care le-ati experimentat deja. Aceste contractii sunt un fel de exercitii de incalzire care pregatesc uterul pentru travaliul care urmeaza. Contractiile Braxton Hicks nu ajung la intensitatea celor reale din timpul travaliului. Daca doriti sa stiti care este diferenta dintre aceste doua tipuri de contractii, Ro-mamma va ofera informatii complete despre acest subiect.
.
8. Scurgerea vaginala
Veti observa o cantitate mai mare de scurgeri vaginale in trimestrul al treilea. Daca fluxul este suficient de mare incat sa treaca prin lenjeria intima, ar trebui sa ii prezentati acest aspect medicului. In apropiere de data nasterii este posibil sa observati o scurgere vaginala vascoasa, transparenta sau de culoare roz. Aceasta poarta denumirea de mucus si este un semn ca cervixul a inceput sa se dilate.
.
9. Urinarea frecventa
Acum ca bebelusul a luat in greutate, capul sau va pune mai multa presiune pe vezica urinara a mamei, ceea ce inseamna ca trebuie sa mergeti la toaleta mai des, in special in timpul noptii. Tot acum veti experimenta si momente mai neplacute din acest punct de vedere: mici scurgeri de urina in momentul in care stranutati sau radeti. Anuntati medicul daca simtiti arsuri sau durere la urinare – pot fi semne ale unei infectii urinare, risc despre care puteti afla mai multe pe Ro-mamma.
.
10. Oboseala
Poate ca in al doilea trimestru de sarcina ati simtit pusee de energie deseori, insa lucrurile nu vor mai sta asa si pe intreaga durata a trimestrului 3. Greutatea in plus pe care trebuie sa o sustineti, faptul ca va treziti noaptea pentru a merge la toaleta si emotiile prin care treceti stiind ca se apropie termenul nasterii isi vor spune cuvantul. Luati toate masurile pentru a va pastra energia in ultimele saptamani de sarcina. Veti avea nevoie de ea atunci cand bebelusul va veni pe lume.
.
11. Cresterea rapida in greutate
In ultimele trei luni ale sarcinii, bebelusul ia cel mai mult in greutate. Este perioada in care veti lua in greutate si din alte cauze, precum acumularea de lichide, cresterea fluxului sanguin, lichidul amniotic sau depozitele de grasime. Acesta este unul dintre motivele pentru care medicul recomanda o dieta echilibrata si o monitorizare a greutatii in primele doua trimestre de sarcina. Despre cum sa aveti o greutate sanatoasa aflati din articolele Ro-mamma.
.
12. Temeri si frici in trimestrul 3 – Modificari emotionale
Aceasta este perioada in care veti anticipa cel mai mult venirea bebelusului pe lume, starea de emotie ajungand la un nivel inalt. Frica si grija cu privire la nasterea si ingrijirea copilului sunt sentimente pe care toate mamele le au, cu precadere in ultimul trimestru. Ro-mamma recomanda sa mergeti la cursuri prenatale, sa cititi cat mai mult despre nastere si despre nou-nascuti, sa practicati tehnici de relaxare si sa aveti o atitudine cat mai pozitiva – toate aceste lucruri va vor pregati pentru nastere si vor diminua starea de anxietate specifica din acest trimestru.
.
Administrare antibiotice
Administrarea de antibiotice sau de orice alt tip de medicamente in timpul sarcinii se face doar cu acordul medicului si sub atenta supraveghere a acestuia, deoarece unele medicamente contin substante daunatoare fatului. Este o perioada foarte sensibila, deoarece fatul se dezvolta foarte mult, iar in cazul in care antibioticele nu au fost prescrise de catre medic, exista riscul sa afecteze evolutia bebelusului. Aflati din informatiile disponibile in articolele Ro-mamma mai multe despre administrarea de antibiotice in timpul sarcinii.
.
Somnul
Majoritatea femeilor vor avea un somn intrerupt din cauza mai multor factori ca durerile si disconfortul in zona spatelui sau a soldurilor, ori nevoia de a urina des. Acest lucru poate cauza o senzatie amplificata de oboseala in timpul zilei, astfel ca reprizele scurte de somn atunci cand simtiti nevoia nu sunt o idee rea deloc. Pentru a mari timpul de somn din timpul noptii si pentru a evita intreruperile cauzate de mersul la toaleta puteti diminua cantitatea de lichide bauta in timpul serii. In plus, incercati sa dormiti cu mai multe perne care sa va sustina corpul si mai rezistati putin – in fond, nasterea se apropie cu pasi repezi!
.
Relatiile intime
In cazul in care aveti o sarcina sanatoasa si fara probleme, intretinerea relatiilor intime este in general sigura pe parcursul sarcinii. Sunt doua lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere: ceea ce simtiti vis-a-vis de acest subiect, dar si sfatul medicului. Despre schimbarile hormonale si cum afecteaza ele relatiile intime din timpul sarcinii puteti afla din articolele Ro-mamma.
.
Dieta
Desi in primele stadii ale sarcinii ati avut pofte si ati mancat cat pentru doi, nu se va mai intampla acelasi lucru pe masura ce va apropiati de momentul nasterii. Bebelusul a crescut in greutate si dimensiuni si ocupa mare parte din abdomenul mamei, astfel ca va va fi greu sa consumati portii intregi de mancare. In plus, daca veti face acest lucru, cu siguranta veti avea un sentiment neplacut in momentul digestiei. Incercati sa mancati putin si des, astfel veti ajuta digestia si veti preveni aparitia arsurilor. Ro-mamma va ajuta cu informatii utile despre cum ar trebui sa arate dieta ideala din timpul sarcinii.
.
Exercitii fizice
Miscarea este recomandata pe tot parcursul sarcinii si chiar recomandata. Nu trebuie sa va simtiti coplesite de oboseala instalata in aceasta perioada si faptul ca ati intrat in trimestrul trei nu trebuie sa fie o scuza pentru intreruperea activitatilor fizice. Stiati ca exercitiile fizice va pot ajuta sa eliminati sau sa ameliorati unele dureri care apar in timpul sarcinii? Aflati din articolele Ro-mamma ce fel de exercitii sunt permise, dar si cum puteti beneficia de ele sau cum influenteaza acestea sanatatea bebelusului.
.
Cursuri prenatale
Cursurile prenatale sunt extrem de utile pentru viitoarele mamici. Acestea va ajuta sa intelegeti mai bine procesul nasterii si sa va pregatiti corespunzator pentru marele moment – acela de venire pe lume a bebelusului, mai ales daca sunteti la prima experienta de acest fel. Presiunea pe care o simtiti in timpul travaliului poate fi diminuata prin simpla cunoastere a unor tehnici corecte de respiratie, iar daca nu ati mers la cursuri prenatale pana acum, grabiti-va! Ce presupun cursurile prenatale aflati din articolele Ro-mamma.
.
Hainele de gravide
Daca in primele doua trimestre de sarcina ati putut purta haine care nu erau neaparat concepute pentru gravide, acest lucru se va schimba acum, pentru ca veti lua mai mult in greutate si va veti simti mai comod in haine adecvate pentru aceasta perioada. Asadar, pregatiti-va sa imbinati utilul cu placutul si mergeti la cumparaturi din timp, pentru ca de la jumatatea ultimului trimestru de sarcina veti lua in greutate aproximativ 500 de grame pe saptamana.
.
Camera bebelusului
Este momentul sa incepeti amenajarea camerei bebelusului, daca inca nu v-ati gandit la acest aspect pana acum. Este un moment benefic pentru viitoarele mamici, dar si un prilej de a implica partenerul de viata in aceasta activitate. Incepeti cu alegerea paletei de culori si terminati cu cele mai mici detalii legate de decoratiuni. Ro-mamma va ajuta sa bifati totul de pe lista cu cele necesare camerei unui bebelus.
.
Cumparaturile pentru bebelus
Venirea pe lume a unui nou membru al familiei nu trebuie sa presupuna cheltuirea unor sume exorbitante. Este drept, cel mic are nevoie de unele lucruri speciale, pe care este bine sa le achizitionati inainte de momentul nasterii, iar momentul cel mai potrivit este trimestrul trei de sarcina. Faceti un buget inainte de a merge la cumparaturi, pentru a fi sigure ca ramaneti in grafic. Cititi in articolele Ro-mamma care sunt cele necesare pentru a fi 100% pregatite de venirea pe lume a bebelusului si eliminati riscul cheltuirii banilor pe lucruri pe care probabil nu le veti folosi.
.
Pregatirea bagajului pentru spital
Saptamana 37 marcheaza momentul in care bebelusul se poate hotari in orice clipa ca doreste sa vina pe lume. Nu va bazati neaparat pe termenul stabilit, pentru ca in majoritatea cazurilor nasterile nu se produc exact la data stabilita de medic. Pregatirea bagajului pentru spital trebuie facuta din timp. Ro-mamma va recomanda sa aveti doua genti: una pentru mama si alta cu cele necesare bebelusului imediat dupa venirea sa pe lume. Nu stiti ce ar trebui sa puneti in bagaj? Gasiti toate informatiile in articolele Ro-mamma.
.
Locul de munca in trimestrul al treilea de sarcina
Stiti deja din trimestrul doi de sarcina care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati in vederea intrarii in concediul de maternitate. Ei bine, momentul a sosit. Ultimul trimestru este perioada in care va trebui sa luati o pauza de la locul de munca si sa va concentrati numai asupra sarcinii si asupra ultimelor detalii cu privire la nastere. Priviti partea buna a lucrurilor: mai mult timp pentru odihna si relaxare – doua elemente de care aveti atata nevoie in perioada sarcinii.
.