SENTIMENTELE COPIILOR...!

imaginea utilizatorului bratu ana maria

Pentru a avea copii sănătoşi din punct de vedere psihologic, dotaţi cu un robust concept despre sine, trebuie ca părinţii să-i lase să-şi exprime sentimentele. Realitatea este, din nefericire, diferită, marea majoritate a părinţilor nepermiţând asta copiilor lor.
Să luăm un exemplu. Am surprins într-o zi această conversaţie într-un parc: era o mamă cu cei doi copii ai săi, un băieţel de vreo şase ani şi o fetiţă de patru. Băieţelul, care părea foarte supărat pe surioara lui, spunea: “Te detest, Susie!” Credeţi că mama i-a răspuns: “ Tommy, explică-ne ceea ce simţi, spune-i surioarei tale ce se întâmplă”? Nu. De fapt i-a spus: “ Hai Tom, ai o surioară aşa drăguţă, nu deteşti, o iubeşti.” Aceasta este o minciună şi băieţelul o ştie. Mama este pe cale să-i deturneze sentimentele. Bineînţeles că nu se pune problema să îi transforme furia pe care o simte contra surorii lui. Tot ce poate reuşi este să-i imprime o atidudine falsă faţă de ceea ce simte şi să-i “îngroape” impulsurile. În acest fel o bate pe surioară când mama nu este de faţă....PSIHOLOG ANA SAVIN...

Adaugat in:  
imaginea utilizatorului bratu ana maria

TEHNICA REFLECTĂRII SENTIMENTELOR

Iată cum funcţionează această tehnică: arătaţi unei alte persoane că înţelegeţi întradevăr ceea ce simte, traducând sentimentele sale prin cuvintele dumneavoastră şi afişându-i-le ca şi cum aţi fi o oglindă. Este foarte uşor cu copii de doi ani, deoarece puteţi folosi aceleaşi cuvinte pe care le-au folosit ei ca să le exprime.
De exemplu: copilul dumneavoastră de doi anişori soseşte plângând şi foarte nervos şi spune : “Jimmy m-a bătuuut….” . În loc să îi puneţi faţă în faţă pe cei doi copii, să incepeţi un adevărat procedeu judiciar, cine a început, de ce, etc., mai bine adoptaţi altă tehnică. Tehnica sentimentelor reflectate vă deposedează de rolul de arbitru. În locul său, în momentul în care copilul vine şi spune: “Jimmy m-a bătut”, puteţi răspunde cu un aer compătimitor: “Oh, Jimmy te-a bătuuut…” sau “Eşti furios că Jimmy te-a bătut” sau “ Te scoate din minţi faptul că Jimmy te bate, nu-i aşa?”
Cuvintele dumneavoastră traduc sentimentele copilului. Eu numesc asta tehnica retroacţiunii, deoarece trimiţând înapoi copilului propriile sale sentimente, îi demonstraţi prin aceasta că înţelegeţi întradevăr ceea ce simte.
Această tehnică este uşor de înţeles, dar destul de greu de aplicat, deoarece atunci când noi, părinţii, am fost copii, s-a practicat cu noi o altă metodă. Şi ne-am petrecut mulţi ani din viaţă încercând să-i compătimim pe alţii, să le dăm sfaturi, sau să le deturnăm sentimentele, mai ales dacă le consideram rele. De aceea, această tehnică a retroacţiunii se plasează împotriva întregii educaţii pe care am primit-o.

imaginea utilizatorului LOORE

de retinut ,,multumim ,frumos ,,ca ne-ai aratat si nouo ,multumim ,frumos ,

imaginea utilizatorului adelina munteanu

interesant..sunt sfaturi bune!!!multumim mami..

imaginea utilizatorului bratu ana maria

CU MULTA PLACERE SI DIN TOT SUFLETUL..