glutenul la bebelusi - intrebari si raspunsuri |

Acest subiect conține 5 răspunsuri are 4 voci și a fost actualizat ultima dată de  flora acum 10 ani, 7 luni.

Vizualizare 6 articole - 1 la 6 (din 6 în total)
 • Autor
  Mesaje
 • glutenul la bebelusi

  flora
  Participant

  Cum sta treaba cu glutenul? o mamica imi spunea ca este contraindicat sub un an,dar grisul contine gluten si se papa de la 8 luni,altii de la 6,deci ce facem cu glutenul? este contraindicat doar celor alergici sau tuturor?eu am gasit urmatoarele informatii,dar le astept si pe ale voastre…

  Este important sa te

  flora
  Participant

  Este important sa te informezi in ce priveste varsta la care poate fi introdus glutenul in alimentatia bebelusului tau.

  Potrivit unor cercetatori, introducerea glutenului trebuie amanata cel putin pana in luna a sasea de viata, tocmai pentru ca unii copii, din motive genetice, nu tolereaza aceasta proteina care se gaseste in multe cereale si, evident, in alimentele derivate din acestea, cum ar fi biscuit ii, painea, pastele etc. Glutenul este insa absent in orez si porumb si de aceea aceste doua cereale sunt indicate in prima perioada a diversificarii alimentat iei bebelusului.


  flora
  Participant

  In prima faza a diversificarii, poti folosi orezul, insa este bine sa eviti graul, orzul si secara, pentru ca au in componenta lor gluten. In cazul in care ii dai cereale cu gluten si se manifesta intolerant, tratamentul consta in suprimarea totala a alimentului care a declansat-o si consultarea medicului, care va indica restrictiile ulterioare. Specialistii recomanda sa se inceapa cu un singur tip de cereale, iar dupa ce s-a constatat ca sunt tolerate bine, se poate trece la formule combinate.

  glutenul poate declansa

  maria
  Participant

  glutenul poate declansa simptomele bolii celiaca. Aceasta proteina poate impiedica intestinul subtire sa absoarba anumiti nutrienti. Simptomele care trebuie sa te trimita la medic sunt: scadere sau crestere foarte mica in greutate dupa introducerea cerealelor in alimentatie, inapetenta, diaree, scaune urat mirositoare, balonari, dureri abdominale, paloare a pielii sau tendinta de a sangera usor.

  Intoleranţa la

  allessia
  Participant

  Intoleranţa la gluten
  Postat 26. Mai 2009 – 5:33 de maria
  Intoleranţa la gluten, sau boala celiacă, este o afecţiune digestivă datorată consumului de produse care conţin gluten. Glutenul este un complex de proteine, format printre altele şi din gliadina, componenta responsabilă de producerea bolii

  Cauzele intoleranţei la gluten sunt: existenţa sindromului de malabsorbţie, remisiunea clinică şi histologică după respectarea unei diete glutenoprive timp de 1-2 ani, recăderea histologică după reintroducerea glutenului în alimentaţie, la un interval variabil de timp.

  Cele două bolii fibroza chistică şi celiachia reprezintă cea mai des întâlnită cauză de malabsorbţie la sugar şi copil. Apariţia bolii celiachia este asociată cu introducerea glutenului în alimentaţia copilului (făina de grâu, orezul, secara, ovăzul), iar primele semne ale bolii apar la câteva luni, în general, spre sfârşitul primului an de viaţă.

  Făina cu 75% extracţie conţine proteine în proporţie de 11,8%, grăsimi 1,4%, amidon 72% şi fibre. Glutenul este o parte proteică din făina de grâu, orez, ovăz, secară, care conţine două fracţiuni: gliodina (solubilă în alcool) şi glutenina (insolubilă în alcool), prima având efecte toxice asupra mucoasei intestinale la bolnavul de celiachie.

  Simptome în celiachie

  Bolii apare, în general, între 8-24 de luni, odată cu introducerea alimentelor solide (lapte cu făinos). Stare generală al copilului care manifestă o intoleranţă este frapant. Hipotrofia este accentuată, înălţimea este sub cea corespunzătoare vârstei, abdomenul este destins, contrastând cu starea de slăbire mai accentuată pe membre şi fese, faţa este rotundă, iar dacă sugarul este îmbrăcat, nu se bănuieşte gradul de slăbire după aspectul feţei.

  Aproape toate cazurile se manifestă cu diaree cronică, care, împreună cu abdomenul mărit în volum şi malnutriţia, realizează „sindromul celiac“. Rareori se întâmplă ca celiachia evoluează fără diaree, aceasta fiind înlocuită cu constipaţie, la care se asociază vărsăturile şi durerile abdominale.

  În 75% dintre bolnavii de celiachie, există semnele anorexiei. Abdomenul este destins, cu hipotonie musculară şi hipomotilitate intestinală, cu acumulare de lichide şi gaze în intestin. Uneori, prin subţierea peretelui intestinal, se întrevăd ansele intestinale dilatate.

  În 75% dintre cazuri se constată oprirea procesului de creştere, manifestat prin hipotrofia staturo-ponderală, aceasta reprezentând o consecinţă a aportului alimentar scăzut, a malabsorbţiei şi a pierderilor intestinale.

  Apare întârzierea vârstei osoase şi osteoporoza, ca o consecinţă a hipocalcemiei şi hipovitaminozei D, cu apariţia de fracturi spontane la oasele lungi. Apar edemele periferice, ca o expresie a pierderilor proteice, fiind localizate la extremităţile distale ale membrelor.

  În general copilul este palid, prezintă semne de carenţă de vitamina A (dermatoze, distrofia firului de păr), de vitamina K (echimoze, epistaxis, uneori chiar hemoragii intestinale), are dentiţie întârziată, gene lungi.

  Odată cu evuliţia bolice copilul îşi schimbă comportamentul, devine mai apatic, mai irascibil, este retras, nemulţumit, refuză relaţiile cu alţi copii şi cu membrii familiei, este nepăsător la ce se petrece în jur.

  Complicaţiile celiachiei sunt legate, de malabsorbţie: cauza celiacă – care poate pune în pericol viaţa copilului, hipomenoree şi amenoree, hepatita toxică, malignitate, ulceraţii intestinale, neuropatii periferice.

  Singurul tratament în celiachie are la bază suprimarea produselor alimentare care conţin gluten (făină de grâu, orez, secară). Tratamentul dietetic se face prin respectarea următoarelor principii: aportul cantitativ este limitat la început, în relaţie cu dorinţa manifestată de copil de a primi alimentaţia; excluderea dizaharidelor (cel puţin a lactozei) din alimentaţie, în primele 1-2 săptămâni, şi aceasta din cauza deprimării accentuate a activităţii enzimelor specifice prin leziuni profunde. De multe ori, laptele şi zahărul sunt suprimate pentru o perioadă de timp, iar reintroducerea lor se face prin tatonare.

  Regimul alimentar cuprinde proteine din carne, brânză de vaci, ouă, lipide sub formă de uleiuri vegetale, glucide sub formă de glucoză şi amidon de orez, făină de porumb, legume fierte. Alimentele trebuie pregătite şi prezentate sub formă atrăgătoare, cu atât mai mult cu cât sunt eliminate unele produse făinoase agreate de copii.

  Odată cu fabricarea făinii fără gluten a permis prepararea culinară şi industrială a unor produse speciale (biscuiţi, pâine), folosite de către bolnavii cu celiachie.

  Copilul trebuie educat în sensul conştientizării, de la vârste cât mai mici, a nevoii de nu folosi unele alimente ne permise şi interzise.

  Eşecul dietei glutenoprive apare din nerespectarea riguroasă a regimului. Părinţii se lasă greu convinşi de valoarea dietei respective permanente. Pe de altă parte, cooperarea cu copiii de vârstă mică este dificilă, sentimentul de frustare pe care îl trăiesc la interzicerea pâinii şi prăjiturilor constituind un impuls de a consuma tocmai aceste alimente.

  Este nevoie de tratamentul antibacterian numai în cazul asocierii unei cauze infecţioase. Este nevoie de corectarea lipsei în vitaminele A, D, K, C (acid folic), corectarea anemiei, iar în cazurile asocierii cu insuficienţa pancreatică se aplică tratament substitutiv de fermenţi pancreatici.

  Alimentaţia copiilor cu intoleranţă la gluten va fi fără preparate cu făină de grâu, orz, secară, brânzeturile care conţin gumă de ovăz, pastele făinoase, piureurile de legume din comerţ, legumele în sos, preparatele şi semipreparatele şi unele salate de legume din comerţ, sosurile din fructe, umpluturile pentru prăjituri, pâinea din grâu, orz, ovăz, secară, snacks-urile pe bază de grâu, orz, ovăz sau secară, sosurile pentru salate din comerţ, toate prăjiturile comercializate pe piaţă, bomboanele. Alimentele comercializate în magazine trebuie excluse doarece în prepararea acestora, se folosesc aditivi care conţin gluten.

  Dieta celor care suferă de celiachie include toate tipurile de lactate şi carne, ouă crude sau preparate termic, cartofi, orez, paste făinoase fără gluten, toate sortimentele de legume şi fructe, produse de panificaţie pe bază de porumb şi orez, floricele de porumb, napolitane din orez, unt, margarină, uleiuri vegetale, nuci, unt de arahide, maioneză, şi supe şi ciorbe preparate în casă, utilizând numai ingredientele permise, prăjituri, fursecuri, budinci şi îngheţate preparate în acelaşi mod, gem, miere, ciocolată, nucă de cocos, pastă de tomate, măsline, murături.

  foarte interesanta

  filli
  Participant

  foarte interesanta descrierea si mai spun Doamne fereste caci se pare ca e un chin si din cate am auzit o cam duci toata viata cu aceasta boala.

Vizualizare 6 articole - 1 la 6 (din 6 în total)

Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.

Citeste si

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:

Distribuie prietenilor tai!

NOUTATI DE LA RO-MAMMA
INSCRIE-TE la newsletter si primesti ultimele noutati.