Ovulul fecundat adica oul (zigotul) va incepe sa se divida si isi continua drumul catre uter pentru a se implanta. Viata oului in trompa dureaza in medie 5 zile desfasurandu-se in zona istmica a acesteea. Aici au loc primele diviziuni.
In ziua a patra, oul , numarand 12 – 16 blastomere se afla in stadiul de morula. Hranirea lui se face din propriile-i rezerve si din secretiile tubare (ale trompei uterine). Blastocistul, in evolutia sa, se va diferentia in doua parti : de o parte embrionul, numit mai tarziu fat, de alta parte anexele fetale din care face parte placenta care va asigura toate necesitatile fatului in timpul sarcinii. Pe langa aceasta, apare si cavitatea amniotica in care se gaseste lichidul amniotic.
In continuare are loc nidarea (implantarea oului), un proces complex prin care oul se orienteaza, adera si se fixeaza in grosimea mucoasei uterine. Uneori o mica sangerare survine concomitent cu implantarea oului.
In dezvoltarea sa, oul parcurge doua etape. Prima este etapa embrionara care se extinde pana in luna a treia pe parcursul careea se edifica principalele schite de organe si sisteme. A doua etapa, cea fetala, in care practic au loc doar fenomenele de crestere si maturatie a organelor si sistemelor.
Corpul tau :
In aceasta saptamana cele mai multe femei nu au modificari care sa le deranjeze. Altele pierd in greutate din cauza scaderii apetitului determinat de schimbarile hormonale.
Unele femei au usoare dureri abdominale si cresterea secretiei vaginale. Pot apare schimbari de dispozitie, mictiuni frecvente, repulsia pentru anumite mirosuri, aversiunea fata de unele alimente, senzatii de greata si varsaturi.
Acum, la inceputul sarcinii, trebuie sa dai atentie si greutatii tale corporale, sa vezi ce indice de masa corporala ai.
Poti face click aici ca sa afli ce indice de masa corporala ai (IMC).
In cazul in care esti supra sau subponderala, este necesara monitorizarea greutatii in timpul sarcinii. Este nevoie de un aport adecvat de nutrienti cum ar fi acid folic, proteine, fier, calciu pentru hranirea bebelusului tau. Acidul folic ajuta la prevenirea defectelor de tub neural. Aportul de proteine este necesar pentru formarea tesuturilor fatului, calciul pentru formarea oaselor si a dintilor iar fierul este esential pentru a asigura o hemoglobina buna atat pentru tine cat si pentru bebelusul tau.
Sfaturi :
In primele saptamani ale sarcinii este vital sa ai grija de tine, sa adopti un mod de viata sanatos si activ adica sa ai o alimentatie sanatoasa si sa incepi un program de exercitii fizice usoare. Continua sa iei un supliment de acid folic.
Evita orice medicament, cere sfatul medicului, nu recurge in nici un caz la automedicatie.
Refuza orice examen radiologic.