Luna 6 de sarcina –

Luna 6 de sarcina include saptamanile 21-24 de gestatie. In acest moment, fatul se afla intr-un stadiu avansat de dezvoltare, deoarece a depasit jumatate din intregul proces.

In a sasea luna femeia gravida ajunge la sfarsitul celui de al doilea trimestru, care este de obicei cel mai confortabil pentru gravide. Modificarile au loc in continuare, atat pentru mama, cat si pentru si copilul care dobandeste deja o pozitie fetala in uter.

Caracteristici in dezvoltarea fatului in luna 6

Fatul este aproape complet format, acum pare a fi lung dar incepe sa depuna grasime sub piele in urmatoarea perioada. Aceasta grasime va avea rol important in termoreglarea bebelusului (pastrarea constanta a temperaturii corpului) dupa nastere.

Miscarile lui sunt acum mai viguroase. Are deocamdata loc sa se miste in toate directiile in uterul mamei. Loveste cu pumnii si cu picioarele in peretii uterului, apuca cordonul ombilical si isi suge degetul mare.

Acum poate sa clipeasca inchizand si deschizand ochii.

Urechea interna e complet dezvoltata, ea avand doua functii: cea auditiva si cea de mentinere a echilibrului.

Structurile coloanei vertebrale incep sa se formeze: cele 33 vertebre, articulatiile si ligamentele. Acestea vor forma coloana vertebrala care va sprijini greutatea copilului.

Reflexul de inghitire se dezvolta tot mai mult, fatul inghitind lichid amniotic. Uneori, datorita faptului ca inghite prea mult lichid amniotic, incepe sa sughita. Mama poate percepe miscari ritmice, de aceeasi intensitate, la nivelul abdomenului.

Pielea este inca ridata, transparenta si subtire, dar incepe treptat sa se ingroasa si sa se netezeasca prin acumularea de grasimi sub piele. In aceasta perioada a dezvoltarii fatului depozitele de grasimi reprezinta doar 1% din greutatea corpului. De asemenea, stratul protector de grasime care se afla la suprafata pielii, vernix caseosa, se ingroasa, el avand rol de a proteja fatul de aciditatea lichidului amniotic. Vernixul se reinnoieste mereu, vechiul strat de vernix eliminandu-se in lichidul amniotic.

Plamanii incep sa produca surfactant, o substanta constituita din fosfolipide care formeaza o pelicula foarte subtire ce acopera suprafata interna a alveolelor. Ea are rolul de a impiedica colabarea (turtirea) alveolelor pulmonare si de a favoriza expansiunea lor la nastere, odata cu primul inspir.

Fatul inghite lichid amniotic, iar in intestinul sau se formeaza meconiul, primul scaun pe care-l va elimina nou-nascutul.

Fatul este foarte activ. Este inca loc destul ca sa se miste in voie in lichidul amniotic. Desi isi intinde bratele si picioarele, el petrece inca o multime de timp in pozitia ghemuit. Atunci cand este agitat, se calmeaza daca ii vorbesti sau daca iti mangai usor burtica, el reactionand la atingere.

La sfarsitul lunii 6 de sarcina fatul masoara in jur de 33 cm si cantareste 800 grame.

Modificari ale corpului mamei si in stilul de viata al acesteia

Uterul creste ajungand la jumatatea distantei intre ombilic si stern (capul pieptului). Crescand, uterul isi face loc in abdomen impingand organele situate aici. Astfel, diafragmul este impins in sus, stomacul e usor impins lateral, iar coastele din partea inferioara a cutiei toracice se indeparteaza una de alta. De asemenea, uterul preseaza asupra spatelui si pelvisului determinand dureri cu aceste localizari. Tot datorita cresterii in dimensiuni a uterului, creste presiunea la nivelul venelor care aduc spre inima sangele din partea inferioara a corpului determinand incetinirea circulatiei la acest nivel si aparitia edemelor.

Pot apare niste contractii nedureroase si nesistematizate, cunoscute sub numele de contractii Braxton-Hicks care nu afecteaza fatul. In cazul in care aceste contractii devin dureroase si numarul lor creste depasind 4 pe minut, trebuie sa te prezinti la medic.

E posibil sa-ti apara varice deoarece sarcina creeaza presiune suplimentara asupra venelor de la membrele inferioare. Daca iti apar acum varice, trebuie sa stii ca acestea nu dispar dupa ce nasti si, la sarcina urmatoare, se vor evidentia mai mult si se pot agrava. Varice pot apare nu numai la nivelul membrelor inferioare, ci si la nivelul vulvei.

Intre saptamanile 24 si 28 medicii recomanda sa se faca testul de toleranta la glucoza cu scopul depistarii diabetului gestational (de sarcina). E vorba de un diabet temporar, apare pe perioada sarcinii datorita cresterii secretiei hormonilor de sarcina care inhiba secretia de insulina a pancreasului. E important ca diabetul sa fie depistat deoarece daca e netratat are consecinte asupra dezvoltarii bebelusului, putand sa apara hipoglicemia si macrosomia (nou-nascuti cu greutate mare la nastere, peste 4000 grame). In acest caz se recomanda nasterea prin operatie cezariana.

Simptomele care atrag atentia asupra diabetului sunt: setea excesiva, poliuria (urinari frecvente si cantitati mari de urina), oboseala, senzatia de greata.

In luna a 6-a de sarcina te poate deranja pruritul (mancarimea la nivelul pielii). Pruritul apare mai ales la nivelul abdomenului si a sanilor care cresc mult in volum determinand intinderea pielii.

Consumul unei cantitati suficiente de lichide si masajul bland cu creme hidratante sau ulei de masline pot fi de ajutor.

Poti avea insomnii datorita faptului ca burtica e mare acum si e greu sa-ti gasesti o pozitie confortabila. In plus, de multe ori, bebelusul se trezeste si incepe sa se miste in burtica.

In aceasta perioada nivelul colesterolului din organism este crescut. Din acest motiv se recomanda evitarea mancarurilor bogate in colesterol.

Sfaturi pentru mama insarcinata in luna 6

In timpul sarcinii au loc multe schimbari fizice si emotionale. Acestea sunt temporare si vor dispare treptat dupa ce nasti. Adoptarea unui stil de viata sanatos cu o dieta echilibrata, cu un program regulat de exercitii fizice usoare si plimbari, alaturi de o atitudine pozitiva, te ajuta sa treci cu bine peste aceasta etapa a vietii. Pentru a fi sigura ca atat tu cat si bebelusul tau sunteti bine, trebuie sa mergi regulat la controalele prenatale pentru a urmari atat evolutia sarcinii si a copilului, cat si starea ta de sanatate. Astfel pot fi depistate si tratate eventualele afectiuni medicale cum ar fi anemia, hemoroizii, hipertensiunea arteriala. Odihneste-te suficient pentru ca oboseala are efect negativ asupra sanatatii copilului.

In timpul sarcinii trebuie sa dai atentie deosebita igienei personale. E bine sa faci dus evitand baile in cada si sa folosesti un sapun gras pentru a evita uscarea pielii. Dupa dus, foloseste o crema hidratanta care ajuta si la prevenirea aparitiei vergeturilor. Toaleta intima se face numai la exterior, spalaturile vaginale fiind contraindicate in timpul sarcinii. Toaleta regiunii anale trebuie facuta dupa fiecare folosire a toaletei, cu apa si sapun. De asemenea, stergerea se face totdeauna din fata spre spate pentru ca germenii din aceasta zona sa nu ajunga in vagin.

Nu uita sa consumi suficiente lichide, in jur de doi litri pe zi. Daca bei suficient, vei preveni durerile de cap, contractiile uterine, infectiile urinare si unele probleme de circulatie.

Ai grija ce mananci. Listeria este o bacterie rara dar periculoasa care se transmite pe cale digestiva prin consumarea de alimente contaminate, in special carne insuficient fiarta si produse lactate nesupuse procesului de pasteurizare. Alimentele in care se poate gasi aceasta bacterie sunt: pateul, laptele nepasteurizat, salata de varza, carnea cruda sau insuficient prelucrata termic, sushi.

Pentru a scadea riscul de contaminare, e bine sa speli cu multa apa fructele si legumele, sa fierbi bine carnea, sa nu consumi lactate nepasteurizate si sa eviti contactul apropiat cu caini si pisici.

O atentie deosebita trebuie acordata igienei din bucatarie si nu uita sa te speli pe maini dupa ce ai manipulat carne cruda.

Nu uita ca pentru bebe fumatul pasiv e la fel de daunator ca si cel activ. Placenta nu filtreaza tot monoxidul de carbon si alte substante chimice pe care le inhalezi pasiv.

Datorita cresterii nivelului de estrogen si progesteron, problemele dentare sunt comune in timpul sarcinii. E bine sa-ti faci o programare la stomatolog. Un examen profilactic in luna 6 de sarcina si un eventual tratament asociat cu un aport suficient de calciu, proteine si vitamine: C, D si complexul B, ajuta la pastarea dintilor si a gingiilor sanatoase.

Ro-Mamma
Logo