Insuficienta renala acuta este un sindrom clinic complex in care are loc reducerea sau incetarea brusca a functiilor renale.

Insuficienta renala poate apare prin insuficienta circulatorie, si anume in diareile infectioase cu deshidratare acuta, in hemoragiile importante, in acidoza diabetica, in arsuri. O alta cauza o constituie bolile renale si vasculare: pielonefrita, sindromul hemolitic-uremic, glomerulonefrita. Insuficienta renala acuta apare si in intoxicatiile cu mercur, bismut, aur sau in intoxicatiile cu medicamente: kanamicina, polimixina, meticilina, salicilati. Apare si in infectiile severe, in nefropatiile obstructive (calculi urinari, tumori, adenom de prostata, cancer de prostata sau de vezica urinara), in transfuziile de sange incompatibil.

Primul semn al unei insuficiente renale acute este oliguria (scaderea cantitatii de urina in 24 ore) sau chiar anuria (lipsa urinii). Urina eliminata este foarte concentrata si de culoare inchisa. Alte semne sunt cele legate de acumularea deseurilor care in mod normal ar fi trebuit sa fie eliminate prin urina: dureri abdominale, greturi, hemoragii digestive, stare de oboseala, edeme. Starea generala se agraveaza si se poate ajunge la coma uremica.

Tratamentul trebuie instituit de urgenta. Pacientul se vindeca de cele mai multe ori fara sechele.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!