Bebelusul la 9 luni
Bebelusul a implinit deja 9 luni? La aceasta varsta copilul a devenit un adevarat „tester”de alimente noi, dar este de asemenea din ce in ce mai incapatanat.
Asadar, mama va trebui sa foloseasca toate armele pentru a se deprinde copilul cu obiceiuri sanatoase.
In perioada in care se indreapta spre 10 luni, bebelusul va deveni un „vorbaret”. Imita sunetele oamenilor si tine lungi discursuri intr-o mormaiala inteligibila. Dintr-o data, va spune primul sau cuvant. Iar daca, in loc de „mama”sau „tata”, rosteste numele oricarui obiect, nu conteaza.
Dezvoltarea somatica
Incepand din luna a noua ritmul de crestere al bebelusului diminua si mai mult. Creste in aceasta luna, ca si in urmatoarele pana la un an, cu 250 grame iar in inaltime cu 1 cm. Greutatea medie la aceasta varsta este de 9000 grame iar inaltimea medie de 72 centimetri. Acestea sunt niste valori luate din statistici, bebelusii la aceasta varsta pot avea o greutate sau o inaltime mai mari sau mai mici decat cele medii, incadrandu-se in limitele normalului.
Curbele de crestere ale bebelusilor. Aici poti afla graficul de crestere al bebelusului tau in functie de varsta si genul lui (baiat sau fata), pornind de la greutatea si inaltimea pe care le-a avut la nastere.
Atentie! Ritmul de crestere in greutate si inaltime depinde in mare masura de factorii ereditari si constitutionali. Bebelusii cu parinti minioni vor avea un ritm de crestere mai lent in timp ce cei cu parinti inalti vor avea un ritm de crestere mai accelerat. Un alt factor care determina ritmul de crestere il constituie alimentatia, de aceasta depinzand in ce masura vor fi valorificate trasaturile genetice ale bebelusului. Cresterea in greutate este influentata si de temperamentul sau. Un bebelus vioi si tot timpul in miscare, creste in greutate mai putin decat cel care este mai linistit si mai putin activ.
Dezvoltarea psihomotorie
La 9 luni bebelusul nu mai are nevoie de ajutor pentru a-si pastra echilibrul cand sta in fundulet si se poate culca singur din pozitia sezand. Dupa ce se ridica in picioare agatandu-se de grilajul patutului, face si cativa pasi laterali tinandu-se bine, cu ambele maini de patut pentru a-si mentine echilibrul. Trebuie sa fii mereu cu ochii pe el pentru ca nu poate sta in picioare nesprijinit. Astfel, daca da drumul la o manuta, isi pierde echilibrul iar daca da drumul la ambele manute, cade in pat.
Pentru a cerceta tot ce se afla in jurul sau, se deplaseaza „de-a busilea”, sprijinindu-se in palme si genunchi. Trebuie sa fii atenta la toate spatiile la care are acces si sa inlaturi toate pericolele din preajma lui.
Sta in picioare daca il tii de mana sau se sustine singur sprijinindu-se de marginea canapelei sau de alta mobila. Incepe sa paseasca sustinut de tine. Ii place sa se urce pe un scaun, pe un taburet, pe canapea.
Ia in maini doua jucarii si le loveste una de alta. Este foarte jucaus, nu sta locului mai deloc, arunca obiectele din jur, impinge tot ce gaseste, darama. Face noi descoperiri. Ii place sa introduca obiecte mai mici in altele mai mari, isi pune jucariile in cutii, inchide si deschide cutiile, impinge masinutele pe podea. Ii plac cuburile, il vei vedea chinuindu-se sa aseze doua cuburi unul peste altul. Isi foloseste incheietura mainii si degetele ca sa ajunga in locuri mai greu accesibile.
Vrea sa fie mereu in centrul atentiei iar daca tu esti ocupata sau discuti cu altcineva, el tipa pentru a-si face cunoscuta prezenta. Bate din palme exprimandu-si bucuria si entuziasmul. Ii place muzica si incearca sa danseze fara sa-l fi invatat cineva. Daca vei incerca sa-i desenezi ceva pe o hartie, vei vedea cu cata atentie te urmareste.
Poate sa uneasca silabele pe care le cunoaste si incearca sa reproduca cuvintele pe care le aude la cei mari.
La aceasta varsta incepe sa-ti „spuna” cand este de acord sau nu sa se culce. De multe ori, chiar cand este obosit, incearca sa evite somnul. Este bine sa incerci sa-i formezi un program de somn care cu timpul sa devina obisnuinta.
Intelege semnificatia lui „nu” dar nu asculta de interdictie.
Alimentatia bebelusului de 9 luni
Bebelusul a mai crescut, functiile digestive s-au mai dezvoltat iar el este gata sa incerce alte alimente. Acum poti sa-i introduci in alimentatie galbenusul de ou fiert tare in zilele in care nu primeste carne.
Ca orice aliment nou, se introduce progresiv, in prima zi un sfert de galbenus, in a doua jumatate, in urmatoarea trei sferturi si apoi un galbenus intreg la o masa. Se poate da amestecat cu piureul sau cu supa de legume. Nu se recomanda mai mult de 3 galbenusuri pe saptamana.
Acum poti sa-i dai si alte cereale care contin gluten (grau, orz, ovaz, secara), poti sa-i introduci grisul, painea, pastele fainoase. Poti sa imbogatesti meniul bebelusului cu gris cu lapte, paste cu branza de vaca, mamaliguta pripita (subtire) cu branza de vaca si unt.
Bebelusului de 9 luni ii poti introduce acum si citricele sub forma de suc, la inceput 1-2 lingurite, dat ca atare sau diluat cu apa fiarta si racita si crescandu-i treptat cantitatea.
Atentie! Primul an de viata este foarte important deoarece copilul achizitioneaza o gama larga de abilitati in anumite perioade de varsta. Daca bebelusul tau este putin mai incet in deprinderea acestor abilitati, nu inseamna ca este ceva in neregula cu el. Incepe sa te ingrijorezi doar daca “intarzierea” este mare si cere atunci sfatul unui medic pediatru.
Trebuie sa stii ca in dezvoltarea copilului un rol important il are familia, modul in care aceasta stie sa se ocupe de copil. Familia are datoria sa-l stimuleze cu drag si rabdare.