Bebelusul la 8 luni –

Bebelusul a implinit 8 luni, o varsta frumoasa care vine cu noutati in ceea ce-l priveste. La aceasta varsta poate sa apara „anxietatea de separare” in momentul in care copilul este despartit de mama pentru un timp.

Tot acum, copilului ii place sa atinga tot ceea ce vede si experimenteaza diferite senzatii tactile. La 8 luni bebelusul trebuie sa fie incurajat sa construiasca utilizand cateva bucati de piese, jucarii pentru varsta lui. Astfel va invata sa manipuleze si sa faca miscari mai precise, pe langa faptul ca va fi foarte distractiv pentru el.

Dezvoltarea somatica

In luna 8 bebelusul creste in greutate cu 500 grame si in lungime cu 1 centimetru.

Curbele de crestere ale bebelusilor. Aici poti afla inaltimea si greutatea bebelusului tau in functie de varsta si genul lui (baiat sau fata), pornind de la greutatea si inaltimea pe care le-a avut la nastere.

Atentie! Ritmul de crestere in greutate si inaltime depinde in mare masura de factorii ereditari si constitutionali. Bebelusii cu parinti minioni vor avea un ritm de crestere mai lent in timp ce cei cu parinti inalti vor avea un ritm de crestere mai accelerat. Un alt factor care determina ritmul de crestere il constituie alimentatia, de aceasta depinzand in ce masura vor fi valorificate trasaturile genetice ale bebelusului. Cresterea in greutate este influentata si de temperamentul sau. Un bebelus vioi si tot timpul in miscare creste in greutate mai putin decat cel care este mai linistit si mai putin activ.

Dezvoltarea psihomotorie

La 8 luni bebelusul sta foarte bine in fundulet nesprijinit. Este foarte vioi, se taraste fie pe burta fie pe fundulet, fie inainte fie inapoi, se deplaseaza cu mare viteza si siguranta de-a busilea, se rostogoleste, sare. Ii place sa se agate de grilajul patutului in dorinta lui de a se ridica in picioare. Poate sa stea in picioare sprijinit de canapea sau de alta mobila din camera.

Nu-i place sa-l lasi singur, te vrea langa el pentru a va juca impreuna. Ii place si compania altor copii, bucurandu-se cand il scoti la plimbare. Are mereu nevoie de distractie si de obiecte noi pe care sa le studieze si cu care sa se joace. Ii place sa se joace cu cuburile si sa umple si sa goleasca cutii.

Apuca un obiect intre degetul mare si aratator.

Fiind extrem de curios, se deplaseaza de-a busilea sau tarandu-se pentru a ajunge la un obiect interesant pentru el si pe care nu-l cunoaste, pentru a-l studia. Daca este vorba de un obiect mai mic il apuca cu o mana, daca e mai mare se foloseste de ambele maini.

Poate ridica si tine in mana o minge. Gaseste obiectul ascuns si incearca sa recupereze obiectul cazut. Ii place muzica. Ii poti canta tu sau poti sa-i iei cutiuta muzicala sau poti sa-i inregistrezi cantecele pentru copii.

O data cu introducerea alimentelor solide, bebelusul incearca sa manance cu lingurita dar nu reuseste si se murdareste. Poti sa-i dai in mana o coaja de paine sau un biscuit si lasa-l sa le rontaie, e o placere pentru el.

Incurajeaza-l sa vorbeasca, repeta-i de mai multe ori un cuvant si lauda-l atunci cand incearca sa-l spuna. Spune „ma-ma”, „ta-ta”, „da-da”, fara a asocia insa ceea ce spune cu o persoana sau un obiect. Face cu manuta „pa” la plecare. Asculta cu mare atentie discutiile care au loc in preajma lui si incearca sa atraga atentia celor de langa el scotand tot felul de tipete si rostind tot felul de cuvinte in maniera proprie.

Alimentatia copilului de 8 luni

La 8 luni bebelusul va avea un meniu ce contine in continuare lapte matern sau formula de lapte de 2-3 ori pe zi, o masa de fructe, una de legume la care adaugi carnea de 3-4 ori pe saptamana si o masa de cereale cu lapte. Acum poti sa-i introduci branza de vaci in alimentatie, progresiv, incepand cu o cantitate mica, o lingurita si crescand treptat cantitatea pe care i-o dai. Branza de vaci poate fi data cu orez pasat, cu piure de legume sau cu piure de fructe.

Tot acum poti sa-i introduci in meniu pestele alb fiert sau gratar respectand acelasi principiu al progresivitatii. Incepi cu o lingurita de carne de peste in prima zi pe care i-o amesteci in piureul de legume si cresti treptat cantitatea pana ajungi la 6 lingurite.

Dupa fiecare nou aliment introdus trebuie sa astepti 2-3 zile pentru a vedea cum il tolereaza, apoi poti incerca introducerea unui alt aliment.

Atentie! Primuele 12 luni de viata sunt foarte importante deoarece copilul achizitioneaza o gama larga de abilitati in anumite perioade de varsta. Daca bebelusul tau este putin mai incet in deprinderea acestor abilitati, nu inseamna ca este ceva in neregula cu el. Incepe sa te ingrijorezi doar daca “intarzierea” este mare si cere atunci sfatul unui medic pediatru.

Trebuie sa stii ca in dezvoltarea copilului un rol important il are familia, modul in care aceasta stie sa se ocupe de copil. Familia are datoria sa-l stimuleze cu drag si rabdare.

Ro-Mamma
Logo