Bebelusul are deja 7 luni! In jurul acestei varste copilul va face incercari sa se deplaseze, mai ales sa se catere si sa se tarasca, iar progresul sau este admirabil.

Ca intotdeauna, nu exista reguli fixe. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, care trebuie sa fie respectat si nu fortat. Un alt progres important al acestei perioade este abilitatea de a intelege utilizarea obiectelor si a relatiilor de cauza si efect. De exemplu, daca mama aprinde ochiul de la aragaz, copilul simte ca masa este pe cale sa soseasca. De asemenea, este capabil sa ridice obiecte mici si sa le treaca dintr-o mana in alta.

Dezvoltarea somatica

In luna 7, cresterea in greutate a bebelusului este tot de 500 grame iar in inaltime de 1 centimetru. Greutatea medie pe care poate sa o aiba acum este de 8000-8500 grame, iar inaltimea medie de 69 centimetri.

Curbele de crestere ale bebelusilor. Aici poti afla inaltimea si greutatea bebelusului tau in functie de varsta si genul lui (baiat sau fata), pornind de la greutatea si inaltimea pe care le-a avut la nastere.

Atentie! Ritmul de crestere in greutate si inaltime depinde in mare masura de factorii ereditari si constitutionali. Bebelusii cu parinti minioni vor avea un ritm de crestere mai lent in timp ce cei cu parinti inalti  vor avea un ritm de crestere mai accelerat. Un alt factor care determina ritmul de crestere il constituie alimentatia, de aceasta depinzand in ce masura vor fi valorificate trasaturile genetice ale bebelusului. Cresterea in greutate este influentata si de temperamentul sau. Un bebelus vioi si tot timpul in miscare creste in greutate mai putin decat cel care este mai linistit si mai putin activ.

Dezvoltarea psihomotorie

Bebelusul tau a facut mari progrese pana acum, ai cu ce te mandri.

In luna 7 bebelusul isi mentine echilibrul atunci cand sta in fundulet aplecandu-se usor in fata. Daca-l tii de axile (subtiori) poate sta putin in picioare.

Incepe sa se agate de grilajul patutului. Din pozitia culcat pe burtica, se poate ridica singur in fundulet.

Poate trece un obiect dintr-o mana in alta si poate lovi cu el in masa. Intinde mainile sa-i dai o jucarie. Descopera un nou joc: arunca jucaria pe podea pentru ca-i place zgomotul pe care-l face, se bucura si rade de ceea ce i-a reusit. Poate prinde obiectele mici intre degetul mare si aratator. Poate sa ridice de jos obiecte sau jucarii. Stie sa aplaude.

Ii place sa se joace cu cuburi, cutii, vase, baga si scoate obiecte din cutii, ii place sa impinge orice are roti. E dornic mereu sa se joace si trebuie lasat deoarece in acest fel descopera singur fiecare lucru in parte. Este atras de tot ceea ce este nou pentru el.

Ii place sa se uite in oglinda si isi zambeste.

Nu-i place singuratatea, te vrea pe tine sau pe alt membru din familie mereu langa el.

La aceasta varsta unii dintre bebelusi devin mai putin prietenosi cu persoanele necunoscute. In schimb, recunoaste persoanele pe care le-a mai vazut si acestora le zambeste prietenos.

La 7 luni coordonarea globilor oculari este buna si foarte rar se mai uita “crucis”.

Majoritatea bebelusilor dorm bine noaptea fara intrerupere. Altii insa se mai trezesc o data, de doua ori pe noapte si e bine sa-l lasi sa se foiasca fara sa intervii. Daca incepe sa planga poti sa-l iei in brate, eventual sa-i dai putina apa sau daca suge, sa-l pui la san.

Acum poate sa pronunte primele sale cuvinte pe care le repeta continuu pe diferite tonalitati. Este bine ca atunci cand vorbesti sa folosesti si gesturi si sa-l lasi sa te imite.

Bebelusul tau e mare de-acum, bea cu canita si incearca sa manance cu lingurita.

Alimentatia bebelusului de 7 luni

Alimentele noi se dau in stare semisolida, pasate cata vreme bebelusul nu are dinti. Ulterior, pe masura ce capacitatea lui de masticatie se dezvolta, alimentele vor fi strivite cu furculita.

Daca micutul refuza un aliment nou e bine sa te opresti si sa astepti sa treaca 1-2 saptamani dupa care sa incerci sa i-l introduci din nou sau poti incerca introducerea unui nou aliment.

La 7 luni micutul tau poate avea o masa de fructe, una de legume, una de cereale ( fara gluten) cu lapte si 3 sau 4 mese de lapte. Acum poti sa introduci carnea de pasare (piept de pasare) sau de vitel in supa de legume sau piureul de legume. Carnea, principala sursa de proteine si fier, trebuie fiarta separat, apoi mixata bine si amestecata cu piureul de legume sau se poate adauga in supa de legume de 3-4 ori pe saptamana. Se incepe cu cantitati mici de carne, 10 grame si cresti treptat pana la 30-50 grame cat poate manca la varsta de un an.Dupa ce se obisnuieste cu carnea, poti sa-i dai si supa de carne.

In prepararea mancarii pentru bebelusi nu se pune sare deoarece rinichii acestora nu sunt capabili sa elimine in mod normal sarea. Atata timp cat bebelusul nu-i cunoaste gustul, mancarea nesarata nu e o problema pentru el. Nu se recomanda sa-i dai nici zahar. Daca doresti sa dai unui aliment un gust mai dulce poti folosi fructe pasate. Folosirea zaharului are ca rezultat obisnuirea micutului cu gustul dulce, fapt care mareste riscul aparitiei cariilor dentare, a obezitatii si a diabetului.

Atentie!  Primele 12 luni de viata sunt foarte importante deoarece copilul achizitioneaza o gama larga de abilitati in anumite perioade de varsta. Daca bebelusul tau este putin mai incet in deprinderea acestor abilitati, nu inseamna ca este ceva in neregula cu el. Incepe sa te ingrijorezi doar daca “intarzierea” este mare si cere atunci sfatul unui medic pediatru.

Trebuie sa stii ca in dezvoltarea copilului un rol important il are familia, modul in care aceasta stie sa se ocupe de copil. Familia are datoria sa-l stimuleze cu drag si rabdare.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!