Am ajuns la luna 3 de viata, iar acum bebelusul deja s-a adaptat la lumea exterioara, dar continua sa invete despre ea.
Bebelusul este mai atent la ceea ce se intampla in jurul sau, comunicarea cu parintii se imbunatateste: copilul priveste, zambeste, plange, murmura. Isi cauta parintii cu privirea si ii recunoaste. La aceasta varsta, copilul incepe sa adauge falduri peste tot, ceea ce inseamna ca ia in greutate. Incepe sa reactioneze la zgomote si deschide ochii, se incrunta sau chiar se opreste din alaptat. Tot acum, incepe sa arate cu degetul spre obiectele din jur, il atrage muzica si ii place sa asculte sunete. Deci, nu ezitati sa-i cumparati jucarii care zornaie si jucarii cu lumini.
Dezvoltarea somatica
Bebelusul tau creste vazand cu ochii. In luna 3 mai adauga 750 grame ajungand la o greutate medie de 5800-6000 grame. Creste si in inaltime, adaugand 3 centimetri la inaltimea pe care a avut-o luna anterioara si ajunge la o inaltime medie de 61 cm.
Curbele de crestere ale bebelusilor. Aici poti afla greutatea si inaltimea bebelusului tau in functie de varsta si genul lui (fata sau baiat), pornind de la greutatea si inaltimea pe care le-a avut la nastere.
Atentie! Ritmul de crestere in greutate si inaltime depinde in mare masura de factorii ereditari si constitutionali. Bebelusii cu parinti minioni vor avea un ritm de crestere mai lent in timp ce cei cu parinti inalti vor avea un ritm de crestere mai accelerat. Un alt factor care determina ritmul de crestere il constituie alimentatia, de aceasta depinzand in ce masura vor fi valorificate trasaturile genetice ale bebelusului. Cresterea in greutate este influentata si de temperamentul sau. Un bebelus vioi si tot timpul in miscare, creste in greutate mai putin decat cel care este mai linistit si mai putin activ.
Dezvoltarea psihomotorie
In luna 3 bebelusul face in continuare progrese. Acum bebelusul este mult mai vioi, se misca mult mai mult. Cand il tii in brate, poata sa-si tina capul cu mai multa siguranta.
Vei observa ca atunci cand sta culcat pe spate isi ridica pentru cateva secunde capul. Daca-l asezi pe burta, isi poate ridica pentru cateva secunde capul si toracele ajutandu-se de brate. Trebuie sa fii foarte atenta cu bebelusul deoarece el incepe sa se intoarca de pe burta pe spate si invers.
Bebelusul se joaca cu manutele si descopera ca poate sa bata din ele. Nu mai tine pumnii inchisi, poate prinde un obiect sau o jucarie pe care o tine in mana pentru scurt timp si incearca sa o duca la gura. Isi misca si piciorusele, parca pedaleaza.
Acum bebelusul este foarte curios si interesat de tot ceea ce il inconjoara, exploreaza si cerceteaza in jurul sau.
Reactioneaza la zgomote cum ar fi soneria de la telefon, vocile celor din jurul sau. Intoarce capul si ochii in directia de unde vin sunetele.
Recunoaste fetele si vocile membrilor familiei si se bucura de prezenta acestora in jurul lui. Zambeste persoanelor care ii vorbesc sau se joaca cu el, gangureste, isi manifesta bucuria dand din manute si din picioruse.
Ii place sa fie gadilat si rade fericit. Ii place sa se priveasca in oglinda.
Jucariile preferate de bebelusi la aceasta varsta sunt cele viu colorate si care zornaie. Atarna astfel de jucarii deasupra patutului si vei vedea ca va incerca sa le atinga cu mana. Ele trebuie sa fie variat colorate: rosu, verde, albastru, e atras de contrastele puternice de culori. Jucariile ii starnesc interesul si curiozitatea si se bucura atunci cand se trezeste si le vede. Atentie la dimensiunile jucariilor, trebuie sa fie destul de mari ca sa nu le inghita si sa nu fie colturoase, ca sa nu se raneasca.
La 3 luni bebelusul doarme cam 15 ore din 24, 10 noaptea si 5 in timpul zilei. Unii dorm neintrerupt de la ultima masa de seara pana dimineata, altii se trezesc la 2-3 ore.
Alimentatia bebelusului de 3 luni
Bebelusul suge din ce in ce mai viguros. Ca sa ai totdeauna lapte suficient trebuie sa-ti alaptezi bebelusul cat mai des. Daca ii dai completare cu alt lapte, secretia ta lactata va scadea. Marimea sanului nu influenteaza cantitatea de lapte pe care acesta poate sa o produca. In schimb stresul, oboseala, durerea sunt factori care influenteaza negativ producerea de lapte.
Atentie! Primul an de viata este foarte important deoarece copilul achizitioneaza o gama larga de abilitati in anumite perioade de varsta. Daca bebelusul tau este putin mai incet in deprinderea acestor abilitati, nu inseamna ca este ceva in neregula cu el. Incepe sa te ingrijorezi doar daca “intarzierea” este mare si cere atunci sfatul unui medic pediatru.
Trebuie sa stii ca in dezvoltarea copilului un rol important il are familia, modul in care aceasta stie sa se ocupe de copil. Familia are datoria sa-l stimuleze cu drag si rabdare.