Felicitari pentru prima aniversare a copilului tau! Ati sarbatorit cu stil?

Pana in prezent, ritmul de crestere al copilului a fost ametitor, insa ar trebui sa stiti ca, dupa primul an, rata de crestere incetineste.  In urmatoarele luni, progresul fizic nu va fi atat de surprinzator, asa cum a fost in primul an de viata. Cu toate acestea, abilitatile legate de personalitate, emotie, limbaj, vor evolua incredibil. Bine ati venit in aceasta aventura interesanta!

Dezvoltarea somatica

In luna a 12-a, bebelusul creste cu 250 grame in greutate si cu 1 centimetru in inaltime, ajungand la o greutate medie de 10 kilograme si la o inaltime medie de 76 centimetri.

Curbele de crestere ale bebelusilor. Aici poti afla greutatea si inaltimea bebelusului tau in functie de varsta si daca e fata sau baiat, pornind de la greutatea si inaltimea pe care le-a avut la nastere.

Atentie!  Ritmul de crestere in greutate si inaltime depinde in mare masura de factorii ereditari si constitutionali. Bebelusii cu parinti minioni vor avea un ritm de crestere mai lent in timp ce cei cu parinti inalti  vor avea un ritm de crestere mai accelerat. Un alt factor care determina ritmul de crestere il constituie alimentatia, de aceasta depinzand in ce masura vor fi valorificate trasaturile genetice ale bebelusului. Cresterea in greutate este influentata si de temperamentul sau. Un bebelus vioi si tot timpul in miscare creste in greutate mai putin decat cel care este mai linistit si mai putin activ.

Dezvoltarea psihomotorie

La 12 luni unii bebelusi merg tinuti de o mana, altii insa fac cativa pasi singuri. Dar atunci cand este grabit sa ajunga intr-un anume loc sau la o anumita jucarie se deplaseaza de-a busilea. La aceasta varsta sta singur in picioare pastrandu-si echilibrul fara sa aiba nevoie de vreun sprijin. Se poate aseza fara sa se loveasca.

Poate sa ia si sa dea jucarii. Jucariile preferate sunt de obicei obiectele casnice, de aceea e nevoie de mare atentie la lucrurile la care el poate ajunge. Ii place printre altele sa se joace cu telecomanda televizorului, telefonul mobil, cu cablurile etc.

Cunoaste sensul catorva cuvinte si face cu manuta la plecare.

Are o buna memorie vizuala, de multe ori remarcand lucruri care le scapa parintilor.

Intelege aproape tot ce i se spune.

Stie sa ceara ceea ce-si doreste, intinde mainile pentru a fi luat in brate, da din cap a negatie atunci cand nu-i convine ceva.

Intelege intrebari simple si indemnuri. Incepe sa constientizeze  obiecte de folosinta zilnica (caciulita, sosete, lingurita), partile corpului (gura, nasul, piciorul). Constientizeaza diferite notiuni: „aici”, „acolo”, „cald”, „rece”, „aproape”, „departe”, „sus”, „jos”, „moale”, „tare”.

Rasfoieste cartile de povesti cu poze frumos colorate si, daca-i explici, invata culorile, animalele etc.

Incepe sa-si manifeste gelozia atunci cand te apropii mai mult de un alt copil sau alt membru al familiei.

Vrea sa manance singur cu lingurita, dar nu nimereste totdeauna gurita, mesteca mancarea solida si bea singur cu canita.

Alimentatia bebelusului la 12 luni

La varsta de 12 luni bebelusul mananca aproape de toate. Fiecare are preferintele lui de gust, are mancarurile lui preferate, dar el trebuie sa primeasca toate componentele nutritive si vitaminele necesare.

Meniul  unui micut de un an poate sa contina : supe sau ciorbe de legume sau de carne, galbenus, branza de vaci cu fructe sau cereale, iaurt cu fructe sau cereale, mamaliguta cu branza de vaci si unt sau cu branza si smantana, piureuri de legume, budinci, papanasi fierti etc. De la un an se pot introduce mierea de albine, zaharul, sarea, albusul de ou, unele fructe cu potential alergenic : capsuni, zmeura, fragi, mure, kiwi. Se contraindica pana la 3 ani carnea de porc.

Atentie!  Primele 12 luni de viata sunt foarte importante deoarece copilul achizitioneaza o gama larga de abilitati in anumite perioade de varsta. Daca bebelusul tau este putin mai incet in deprinderea acestor abilitati, nu inseamna ca este ceva in neregula cu el. Incepe sa te ingrijorezi doar daca “intarzierea” este mare si cere atunci sfatul unui medic pediatru.

Trebuie sa stii ca in dezvoltarea copilului un rol important il are familia, modul in care aceasta stie sa se ocupe de copil. Familia are datoria sa-l stimuleze cu drag si rabdare.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!