Bebelusul la 11 luni

Bebelusul a implinit 11 luni? Cu siguranta, sunteti la stadiul primilor pasi sau foarte aproape de acesta, avand in vedere ca fiecare copil urmeaza propriul ritm. In jurul acestei varste este comun ca mamele sa spuna: „Este o varsta foarte frumoasa, dar obositoare.”
In cazul in care copilul a inceput deja sa faca primii pasi, se va putea observa ca in fiecare zi, stabilitatea este mai mare si se misca cu mai multa siguranta. La 8 luni puteti incepe cu unele cerinte simple, cum ar fi „da-mi mana”sau „prinde mingea”. Limbajul copilului continua sa se dezvolte la viteza maxima: acum incepe sa imite sunete si intonatii de voce.
Dezvoltarea somatica
In luna a unsprezecea bebelusul creste in greutate cu 250 grame iar in inaltime cu 1 centimetru, greutatea medie la aceasta varsta fiind de 9200 grame iar inaltimea medie 74 centimetri
Curbele de crestere ale bebelusilor. Aici poti afla greutatea si inaltimea bebelusului tau in functie de varsta si sexul lui, pornind de la greutatea si inaltimea pe care le-a avut la nastere.
Atentie! Ritmul de crestere in greutate si inaltime depinde in mare masura de factorii ereditari si constitutionali. Bebelusii cu parinti minioni vor avea un ritm de crestere mai lent in timp ce cei cu parinti inalti vor avea un ritm de crestere mai accelerat. Un alt factor care determina ritmul de crestere il constituie alimentatia, de aceasta depinzand in ce masura vor fi valorificate trasaturile genetice ale bebelusului. Cresterea in greutate este influentata si de temperamentul sau. Un bebelus vioi si tot timpul in miscare creste in greutate mai putin decat cel care este mai linistit si mai putin activ.
Dezvoltarea psihomotorie
La 11 luni bebelusul este foarte activ. Mergand ori de-a busilea, ori in picioare sprijinindu-se de mobilele din casa, el se deplaseaza repede dintr-un loc in altul punandu-ti la incercare vigilenta.
Probabil ca ai luat masurile necesare de securizare in casa pentru eventualitatea ca il pierzi din ochi pentru scurt timp. La aceasta varsta merge daca il tii de ambele maini.
Poate ridica de jos obiecte mici cum ar fi firimiturile. Apuca obiecte usoare si ii face placere sa le arunce.
Nu-i place singuratatea, ii place sa fie mereu in compania cuiva. Refuza persoanele care nu-i fac pe plac si le accepta doar pe cele pe care le simpatizeaza.
Raspunde la solicitari simple, sa-ti dea un obiect, sa vina la tine, sa ridice jucaria etc.
Ii place sa-i spui sau sa-i citesti povesti si sa se uite in cartile cu poze, chiar rasfoieste singur aceste carti. Acum articuleaza primele cuvinte adevarate: „mama”, „tata”, coreland persoanele sau obiectele cu numele lor.
Memoria continua sa i se dezvolte, el recunoaste persoanele din anturajul familiei, stie sa-si gaseasca jucariile, reactioneaza cand i se cere sa dea sau sa aduca un obiect, isi identifica partile propriului corp, recunoaste cateva animale din cartile cu poze.
Acum i se contureaza si personalitatea, bebelusul putand fi prietenos si zambitor tuturor persoanelor pe care le intalneste sau se poate sa fie ceva mai timid si sa se retraga atunci cand vine in contact cu persoane pe care nu le cunoaste.
Tot la 11 luni el devine din ce in ce mai independent: iti intinde mana sau piciorul cand il imbraci, bea singur din canita, incearca sa manance singur.
Alimentatia bebelusului de 11 luni
La 11 luni bebelusul are un meniu variat. Majoritatea nutrientilor trebuie sa provina din carne, fructe, legume, cereale si lactate. Diversificarea meniului este menita sa asigure necesarul de vitamine si minerale ale organismului. Alimentatia bebelusului trebuie sa se apropie treptat de cea a adultului atat ca si continut cat ca si consistenta. Este bine ca acum sa-i dai legumele sfaramate cu furculita in locul piureului de pana acum.
Bebelusului nu-i place monotonia in alimentatie, el se plictiseste de aceleasi gusturi si refuza sa manance. De aceea trebuie sa existe diversitate in meniul lui pentru a se obisnui sa accepte cu placere noile gusturi.
Daca mananca singur cu lingurita si bea cu canita, este bina ca macar o data pe zi, asezat in scaun special, sa manance alaturi de parinti pentru cresterea legaturii cu familia.
Atentie! Primul an de viata este foarte important deoarece copilul achizitioneaza o gama larga de abilitati in anumite perioade de varsta. Daca bebelusul tau este putin mai incet in deprinderea acestor abilitati, nu inseamna ca este ceva in neregula cu el. Incepe sa te ingrijorezi doar daca “intarzierea” este mare si cere atunci sfatul unui medic pediatru.
Trebuie sa stii ca in dezvoltarea copilului un rol important il are familia, modul in care aceasta stie sa se ocupe de copil. Familia are datoria sa-l stimuleze cu drag si rabdare.