diversificarea alimentatiei la 4 luni jumatate

diversificarea alimentatiei la 4 luni jumatate

imaginea utilizatorului udreamihaela

buna ma numesc Mihaela sunt mamica am un copilul meu are 4luni jumate si am inceptu sai dau sa manance ;supa,pireu de fructe,mar cu biscuite si cereale pt 4luni (orez cu banane).oare ce mai pot sai adaug in alimentatie? ma puteti ajuta?

imaginea utilizatorului udreamihaela

mar interesa ceva retete pentru copii

imaginea utilizatorului anamaria

Draga Mihaela, diversificarea alimentatiei se face la 6 luni daca bebe e alimentat la san si la 4 luni cand e alimentat cu lapte praf. Daca ai inceput diversificarea la 4 luni iar acum bebe are 4 luni si jumatate i-ai introdus destule alimente in 2 saptamani. Trebuie sa ai in vedere ca se introduce progresiv fiecare aliment incepand cu cantitati mici , de la o lingurita crescand progresiv pana primeste o masa intreaga din acel aliment. Intre un aliment si un al doilea pe care vrei sa-l introduci faci o mica pauza pt ca bebe sa se poata obisnui cu acel gust.

imaginea utilizatorului anamaria

Se pun la fiert 250 grame legume (morcov, patrunjel, telina, cartof) . se fierb la foc mic in jur de 2 ore . Dupa ce se racesc se paseaza prin sita sau la mixer, se adauga 3 linguri de lapte si cateva picaturi de ulei de masline sau putin unt si un varf de sare. se amesteca foarte bine . Pofta buna micutului!

imaginea utilizatorului maria

Se fierbe 1 litru de lapte apoi se raceste. Cand e putin cald se pun in vasul cu lapte 2-3 linguri de iaurt. Se lasa vasul in bucatarie pana a doua zi . Depinde de temperatura din bucatarie in cat timp se face iaurtul, de obicei intr-o zi e gata. Se pastreaza apoi la frigider. Baiatului meu ii place, sper sa-i placa si copilului tau.

imaginea utilizatorului krisi

Fierbi un litru de lapte, se adauga 8 tablete de calciu lactic si se amesteca repede cu un tel pana se branzeste. Se ia de pe foc si se strecoara.

imaginea utilizatorului udreamihaela

buna mamicilor va multumesc pt retete pt puiutul meu

imaginea utilizatorului udreamihaela

multumesc

imaginea utilizatorului danamirela

buna!Am o fetita de 2 luni si papa doar lapte praf si ma intreb daca as putea sa-i dau cate putin suc de portocale?Ii mai dau si ceiuc pt a nu o constipa.

imaginea utilizatorului cosmina

poti sa-i dai . sucul de fructe se poate da de la 6 saptamani , se da cu lingurita. la inceput trebuie diluat cu apa fiarta si racita , se incepe cu cantitati mici, cate o lingurita pe zi si se creste treptat. pofta buna!

imaginea utilizatorului danamirela

multumesc frumos

imaginea utilizatorului adina79

sa sti ca nui neaparat o problema ca nu bea ceai,nici fiica mea cea mare nu a baut ceai aproape deloc si mam obisnuit cu asta ,acum are 8 ani si e bine sanatoasa .sanatate multa si pt voi.

imaginea utilizatorului michi

Nimic.Biscuite la 4 luni?Banane?.La 4 luni bea bebe lapte, de la 6 luni se diversifica,te rog nu cu biscuiti,banane.

imaginea utilizatorului michi

Telina e alergena, nu se da la bebelusi.

imaginea utilizatorului michi

Suc de portocale? bietul copil...Citrice se dau de la 8 luni .

imaginea utilizatorului alondra26

buna,fetita mea are 3 luni si saptamani,am zis ca de la 4 luni sa incep sa ii dau suc de morcovi si de mere,iar cu mancarea sa incep de la 6 luni,eu alaptez si ii mai dau pt colici ceai baby drink.ar fi mai bine sa astept pana la 6 luni si cu sucul de mere si de morcovi?

imaginea utilizatorului maria

daca mananca san cel mai bine este sa amani diversificarea pt varsta de 6 luni si sa incepi cu sucurile de fructe

imaginea utilizatorului daniela-deva

alimente solide, gen pireu cu biscuiti de la sase luni. acum supe de zarzavat . tot de la sase luni carnita, de la sapte luni cate un sfert de galbenus de ou fiert cu branza dulce, apoi ficatel de pui de maxim doua ori pe saptamana. la patru luni fac foarte bine cerealele din comert, atat pentru crestere cat si pentru a-l obisnui cu alte gusturi. pastreaza-i inca lapticul dimineata, la pranz si seara ( inclusiv noaptea daca este cazul)
da-i dimineata pireut de fructe ( pere, mar, dovleac , cartof dulce copt), si dupa amiaza supici.
inainte de orice sfat, cel mai bine sa tii cont de nevoile bebeitei, daca ii place sa manance da-i inainte, un copil sanatos papa orice. la primul copil am respectat totul ca la carte, dar la al doilea am luat-o mai repede cu totul. acum are opt luni si arata foarte bine, papa ciorba pisata cu furculita si nu-i fac mancare separat de restul familiei
sanatate si sa-ti creasca mare

imaginea utilizatorului simonik

BUNA FETELOR EU AM FETITA DE 3 LUNI JUMATE CARE E ALIMENTATA LA SAN,AS VREA SA INCEP DIVERSIFICAREA PE LA 5 LUNI DAR NU STIU CU CE SA INCEP SI CAT AM AUZIT CEVA DESPRE SUC DE MORCOV.ASTEPT RASPUNSURILE VOASTRE SANATATE LA TOTI COPII.

imaginea utilizatorului mona

de obicei se incepe cu suc sau piure de fructe, de obicei mar la care apoi poti adauga morcov. se introduce treptat la masa de la ora 10 , incepi cu cantitati mici , o lingurita si cresti in fiecare zi cantitatea pana ii inlocuiesti intreaga masa de lapte cu sucul de fructe. cand esti la inceput ii dai in completarea mesei lapte, ex - o lingurita suc si in rest lapte. pana face 5 luni ai timp sa ne mai intrebi ce nelamuriri mai ai.

imaginea utilizatorului simonik

multumesc mult mona tinem lagatura...

imaginea utilizatorului malinamorosanu

Buna!
Am si eu un baietel de 4 luni, as dori sa stiu cu ce sa incep pt ai diversifica mincarea.
Sucul de morcovi ar fi bun pt. inceput?
PUPICI

imaginea utilizatorului mary82

Diversificarea este procesul de tranziţie gradată de la alimentaţia lactată la alimentaţia familiei, caracterizat de întroducerea altor lichide şi alimente solide (alimente complementare) pe lângă laptele de mamă atunci când laptele de mamă singur nu mai acoperă necesităţile nutriţionale ale sugarului.

În mai 2001, Adunarea Generală OMS adoptă rezoluţia care prevede recomandarea ca diversificarea alimentaţiei sugarilor să înceapă după 6 luni pe lângă continuarea alăptării până la 2 ani si dupa.

Perioada diversificării este o perioadă dificilă cu risc crescut pentru malnutriţie sau obezitate. Cunoştiinţele inadecvate in ceea ce priveşte diversificarea sunt mai periculoase chiar decât lipsa hranei.

Startegia globală OMS recomandă pentru o diversificare corectă să se ia în considerare următorele:

1. Alăptare începută în primele 2 ore după naştere şi exclusivă până la 6 luni.
2. Continuarea alăptării frecvente, la cerere până la 2 ani si dupa.
3. Metoda corespunzătoare de administrare a alimentelor complementare.
4. Prepararea şi păstrarea corespunzătoare a alimentelor complementare.
5. Cantitatea necesară de aliment complementar.
6. Consistenţa alimentelor.
7. Frecvenţa meselor şi conţinutul energetic
8. Valoarea nutritivă a alimentelor complementare.
9. Suplimentare de vitamine pentru sugar şi mamă dacă e necesar.
10. Alimentaţia în cursul şi după îmbolnăvire.

Alăptare exclusivă 6 luni a sugarilor sănătoşi născuţi la termen

* valoarea nutritivă a laptelui uman este satisfăcătoare pentru această perioadă.
* conferă beneficii pentru copil (apără de infecţii gastro - intestinale, copiii au o dezvoltare motorie mai bună)
* conferă beneficii pentru mame (prelungeşte perioada de protecţie naturală împotriva unei noi sarcini, topeşte grăsimile acumulate în sarcină).
* este nesesară doar suplimentarea cu vit.D.
* în cazul copiilor născuţi cu greutate mică sau a copiilor ale caror mame au fost anemice înainte de naştere este necesară suplimentarea cu fier (administrat oral în picaturi).
* în cazul mamelor cu dietă deficitară se recomandă îmbogăţirea dietei sau supliment de vitamine administrate mamei, nici într-un caz nu se recomnadă diversificarea precoce a copilului.

SUGAR ALĂPTAT 6 LUNI EXCLUSIV

Diversificarea precoce

Diversificarea alimentaţiei sub 4 luni, practicată în ultimele decenii ale secolului trecut a condus la dezvoltarea unor patologii de suprasolicitare a funcţiilor digestive, nepregătite pentru alimentele nou întroduse.

Dezavantaje:

* funcţii digestive nepregătite (sub 4-6 luni) pentru prelucrarea alimentelor solide (concentraţie scăzută de chimiotripsină, carboxipeptodază, amilaza pancreatică duce la digestia incompletă a proteinelor şi amidonului).
* funcţie renală insuficientă (sub 4-6 luni) pentru cantitatea crescută de minerale conţinut de alimentele solide
* valoare nutriţională scăzută a proteinelor din cereale şi vegetale faţă de lapte
* cantităţile mari de hidrocarbonate şi densitatea calorică mare a făinoaselor favorizează hiperplazia adipocitelor şi a obezităţii
* făinoasele scad biodisponibilitatea unor principii nutritive chelaţi de fitaţi (calciu, zinc), iar glutenul înainte de 6 luni predispune la enteropatie glutemică.
* înlocuirea unor mese de lapte cu fructe şi legume scade cantitatea de lipide şi favorizează diareea cronică nespecifică, iar conţinutul crescut de nitriţi (spanac şi legume rădăcinoase) determină methemoglobinemie sub 4 luni.
* laptele matern poate fi contaminat în intestinul subţire a sugarului cu substanţe provenite din alimentele solide, care împiedică acţiunea lactoferinei şi reduc absorbţia fierului sau altor substanţe din laptele uman prin antagonism fizic
* excesul de lipide favorizează steatoreea (insuficienţa lipazei pancreatice şi a sărurilor biliare).
* absorbţia unor molecule proteice heterogene datorită permeabilităţii crescute a mucoasei intestinale sub 4-6 luni duce la producerea de precipitine şi reacţii de sensibilizare a mucoasei intestinale responsabilă de tulburăririle digestive secundare şi manifestările alergice în copilărie - sinteza de Ig A în concentraţii suficiente pentru a împiedica traversarea mucoasei digestive de proteinele sensibilizante se produce în jurul vârstei de 7 luni!!!
* senzaţia de saţietate produsa de alimentele solide favorizează spaţierea meselor şi creşterea cantităţii de alimente la o masă, favorizând obezitatea prin stimularea sintezei colesterolului şi a hiperlipidogenezei adaptative.

Diversificarea alimentaţiei după 6 luni cu menţinerea alăptării până la 2 ani

Avantajele continuării alăptării frecvente, la cerere până la 2 ani:

* reduce riscul infecţiilor acute (după 6 luni, când începe diversificarea şi secreţia lactată este în scădere, creşte iar nivelul de anticorpi şi rămâne la un nivel ridicat până la terminarea alăptării, la 2 ani este dezvoltat sistemul imunitar al copilului şi copilul se poate înţărca ).
* reduce riscul bolilor cronice infantile.
* reduce riscul obezităţii.
* creşte dezvoltarea cognitivă (prin conţinutul de acizi graşi esenţiali).
* împiedică deshidratarea în caz de boală şi asigură necesarul nutritiv în perioada de convalescenţă.
* laptele de mamă continuă să aibă o contribuţie nutritivă importantă şi după primul an de viaţă (asigură 35 % - 40% din necesarul energetic; 550g/zi)!!

Avantajele diversificării

* favorizează dezvoltarea structurilor orale.
* stimulează vorbirea timpurie.
* dezvoltarea gustului.
* aportul caloric mai bogat asigură un somn mai liniştit noaptea şi creştere ponderală rapidă.
* alimentele bogate în fier (carne, gălbenuş de ouă, cereale) scad incidenţa anemiei hipocrome.

Avantajele diversificării după 6 luni

* după 6 luni riscul trecerii substanţelor prin intestin care provoacă alergie scade!
* după 6 luni sugarul este capabil să şadă, duce mâna la gură, îşi ţine capul, urmăreşte linguriţa cu privirea, deschide gura când se apropie mâncarea, îşi retrage buza de jos când se scoate linguriţa, păstrează mâncarea în gură şi o plimbă din faţă în spate pentru a o înghiţii.

UNII NUTRIŢIONIŞTI CONSIDERĂ CĂ DIVERSIFICAREA NU ESTE JUSTIFICATĂ PÂNĂ LA 9 - 12 LUNI, LAPTELE DE MAMĂ CONŢINÂND PRINCIPII NUTRITIVE SUFICIENTE PENTRU A ASIGURA O CREŞTERE NORMALĂ (Lewis Barness)

Nu se întâmplă nimic dacă copilul refuză diversificarea până la 8 luni, dacă suge bine!

Indiferent de ritmul diversificării baza râmăne tot suptul la sân până la 12 luni.

Metoda corespunzătoare de administrare a alimentelor complementare

* Administrarea alimentelor trebuie să ţină seama de particularităţile de apetit şi de saţietate ale copilului. I se dă de măncare când îi e foame.
* Trebuie făcută cu multă răbdare, încet prin încurajarea verbală a copilului să mănânce.
* se încurajează autoalimentarea mai întâi cu alimente ţinute în mână (biscuiţi) pe la 7 - 8 luni, cu cana (îşi ţine singur cana la 9 luni) şi cu linguriţa (încearcă să mânănce singur la 10 luni). Trebuie lăsat să exploreze alimentele cu privirea, cu mâna şi dacă se murdăreşte şi nu trebuie certat dacă se mânjeşte pe haine. Nu se recomandă forţarea copilului să consume întreaga porţie (predispune la anorexia de opoziţie).
* Alimentul nou trebuie propus, nu impus; dacă refuză alimentul facem pauză 2-3 săptămâni cu alimentul respectiv şi începem alt aliment; dacă refuză mai multe alimente se recomandă combinaţia de consistenţă şi gusturi diferite şi experimentarea mai multor metode de încurajare.
* Minimalizarea distragerii atenţiei în timpul mesei dacă copilul îşi pierde repede interesul pentru mâncare.
* Alimentaţia complementară optimă depinde nu numai cu ce este alimentat copilul dar şi cum, unde, când şi de câtre cine. Trebuie nutrit de o persoană cu care copilul are legături emoţionale, care să-i vorbească, să stabilească "contact ochi ochi" cu el,masa să fie un "moment de dragoste" consumată într-o atmosferă de siguranţă.

Prepararea şi păstrarea corespunzătoare ale alimentelor complementare

* prepararea igienică a alimentelor.
* igiena mâinilor celui care dă de mâncare copilului şi a copilului.
* servirea alimentelor imediat după preparare sau păstrare adecvată.
* folosirea vaselor şi veselelor curate pentru preparaea şi administrarea alimentelor.
* NU SE FOLOSESC BIBERONUL ŞI TETINELE!!! ( mai greu se întreţin curate, fiind căi de transmitere pentru agenţi patogeni)
* dacă refuză linguriţa se amestecă lapte muls cu fructele (suc) şi îi dăm să bea din pahar sau cană.

Cantitatea de aliment complementar necesar

* fiecare aliment nou trebuie introdus singur şi treptat, în cantităţi mici, crescânde (câte una apoi 2 -3 linguriţe suplimentate zilnic) pe lângă supturi frecvente până se înlocuieşte de tot o masă de lapte. Între două alimente nou introduse trebuie să fie o distanţă de 5- 7 zile.
* introducerea alimentului nou se face numai dacă copilul este sănătos! Se obsearvă reacţia copilului la alimentul nou întrodus (vărsături, agitaţie, eczemă), şi dacă apar simptoame se opreşte întroducerea alimentului, se aşteaptă o săptămână şi se întroduce alt aliment. Alimentul respectiv se încearcă mai târziu.
* alimentul nou se dă înainte de supt, dacă este un copil liniştit sau dacă este lacom, se dă după supt (o lingutiţă apoi 2, 3 şi dacă îi place şi mai mult); dacă ajunge la 50 g de aliment şi la cel lacom se poate da înainte de supt;
* în 3-4 săptămâni (4-5 săptămâni) înlocuim o masă de lapte;
* nu se recomandă generalizarea unui aliment care este primit cu plăcere la fiecare masă.

Cantitatea alimentelor complementare necesare la sugarii alăptaţi la sân :

* 137 - 187g/zi ( 130 - 200 kcal/zi ) la 6 - 8 luni
* 206 - 281g/zi (300 - 310 kcal/zi) la 9 - 11 luni
* 378 - 515g/zi ( 550 - 580 kcal/zi) la 12 - 23 luni

Consistenţa alimentelor complementare

Administrarea alimentelor de consistenţă inadecvată posibilităţilor de mestecare a copilului duce la scăderea cantităţii de aliment consumat sau prelungirea prea mult a mesei soldată cu compromiterea ei.

Consistenţa alimentelor se creşte treptat, odată cu creşterea în vârstă a copilului, adaptat la necesităţile şi abilităţile copilui:

* la început se întroduc alimentele lichide (sucurile, supa strecurată, cereale cu lapte) apoi piureurile, apoi alimentele zdrobite (bucăţele mai mari) între 7 - 9 luni şi alimente care se pot ţine în mână (biscuiţi, pâine).
* la prepararea piureurilor se poate folosi lapte de mamă (la cartofi, legume, cereale) sau lapte praf umanizat dar nu lapte de vacă sau de alimentară !!
* la 12 luni majoritatea copiilor consumă alimente solide (de evitat alimentele cu care se poate îneca: nuci, alune) din alimentaţia familiei (multe alimente fiind încă oferite semisolide).

Frecvenţa meselor şi conţinutul energetic

Se creşte frecvenţa meselor cu alimente complementare o dată cu creşterea copilului. Numărul meselor depinde de conţinutul energetic şi cantitatea alimentelor consumate la o masă. Se recomandă:

* 2 - 3 ori pe zi la 6 - 8 luni
* 3 - 4 ori pe zi + 1-2 gustări (o bucăţică de fruct sau pâine unsă) la 9 - 11 luni şi 22 - 23 de luni

Frecvenţa mai mare a meselor decât este necesar duce la înlocuirea excesivă a laptelui de mamă.
Dacă conţinutul energetic sau cantitatea de aliment consumat e mai mic sau copilul nu mai suge, se creşte numărul meselor.

Valoarea nutritivă al alimentelor complementare

Se indică folosirea de alimente variate pentru a asigura necesitatea nutriţională a copilului.

Laptele de mamă are o contribuţie substanţială la asigurarea nevoilor nutriţionale ale sugarilor între 6 - 24 luni (mai ales în privinţa proteinelor, unele vitamine şi lipidelor)

* carne, peşte, ouă sau brănzeturi trebuie consumate zilnic.
* dieta vegetariană nu satisface nevoile nutritive la această vârstă numai folosind produse fortifiante.
* fructe şi legume bogate în vit. A trebuie consumate zilnic
* alimentele trebuie să aibă conţinut adecvat de lipide (30- 45% din conţinutul energetic total), nici prea puţină (duce la malnutriţie) nici prea multă (duce la obezitate). Laptele de mamă este o sursă mai importantă de lipide decât cele mai multe alimentele complementare.
* se evită ceaiul, cafeaua (interferează absorbţia fierului), sucurile zaharate şi acidulate (valoare nutritivă scăzută).
* se limitează administrarea de sucuri de fructe (240ml/zi) pentru că reduc apetitul şi consumul unor alimente mai nutritive şi provoacă accelerarea tranzitului.

Administrarea de supliment de vitamine şi minerale (sub formă de medicamente) sau produse fortifiate

Este necesară:

* suplimentarea zilnică cu vit. D
* suplimentare cu fier al copiilor născuţi cu greutate mică şi a copiilor a căror mame au fost anemice înainte de naştere.
* suplimentarea cu vitamine - minerale mai ales în cazul dietelor vegetariene (supliment de fier, zinc şi calciu).
* mamele subnutrite necesită suplimentare cu vitamine - minerale în timpul lactaţiei dar şi în timpul sarcinii.

Alimentaţia în cursul şi după îmbolnăvire

* se creşte cantitatea de lichide.
* se alăptează mai frecvent (copii bolnavi preferă numai să sugă).
* se recomndă administrarea de alimente preferate, apetisante, moi.
* după boală se recomandă mese mai frecvente şi se încurajează copilul să mănânce mai mult (necesarul nutriţional este crescut!).

OMS recomandă implementarea acestei strategii generale în toate statele membre ale ONU în funcţie de condiţiile naţionale.

Recomandări pentru o diversificare optimă

* alegerea primului aliment solid se indivizualizează în funcţie de particularităţile de dezvoltare ale copilului (la cei cu o curbă ponderală bună se începe cu fructe şi legume , la cei cu o creştere ponderală lentă cu cereale)
* NU SE ADAUGĂ ZAHĂR SAU SARE ALIMENTELOR PÂNĂ LA 1 AN!
* NU SE ADMINISTREAZĂ COPIILOR SUCURI DE FRUCTE SAU LEGUME DE LA VÂRSTA DE 6 SĂPTĂMÂNI !!!
* FĂINA DE GRÂU, GRIŞUL SE INTRODUC NUMAI DUPĂ 6 LUNI, GĂLBENUŞUL DE OU NUMAI DUPĂ 8 LUNI IAR LAPTELE DE VACĂ (sau de alimentară) NUMAI DUPĂ 1 AN
* fructele, primul se introduc sucul de mere sau de morcovi, nu de portocale. CITRICELE SE INTRODUC NUMAI DUPĂ 8 LUNI, fiind alergizante!! Se începe cu 1-2 linguriţe sau diluat cu apă fiartă sau lapte de mamă ajungând la 6 linguriţe (30 ml), apoi până la 60 ml. După 7 luni se poate înlocui o masă de lapte cu o masă de fructe; la început se poate administra sub formă coaptă ( mere coapte, piersici sau banane) apoi sub formă de piure. Mai târziu va constitui supliment la masa de amiază.
* legumele (morcovi, cartofi, fasole verde, dovlecel, salată, roşii) se pot folosi după 6 luni sub formă de supe şi apoi piure; spanacul şi prazul sub formă de piure are efect laxativ.
* uleiul vegetal se introduce după 6 - 7 luni, 2 - 3 g la 100 g de supă; untul după 6 luni, 5g în piureul de legume apoi 15g / zi la vârsta de 1 an; smântăna proaspătă se întroduce după 8 luni, 15 - 25 g în supă sau piure, pasteurizat se administrează cu mămăliguţă.
* cerealele se introduc de la 6 luni, sub forma de făină de orez sau orez pasat (orezul nepasat după 8 luni); la început nu mai un cereal; biscuiţii, grişul, pâinea, paste făinoase, făina de grău (pentru îngroşarea supelor) după 7 - 8 luni.
* brânza de vacă cu orez pasat sau piure de legume se poate da după 7 luni, cu paste făinoase, sub formă de budincă sau papanaşi fierţi după 8 - 9 luni, telemea de vacă după 8 - 9 luni.
* carnea de pui, viţel se poate da după 6 luni, peştele alb de la 8 luni, în supa de legume apoi în piure de legume, se creşte treptat până la 30g/zi, apoi la 1 an 50g/zi; perişoare se dau după 9 - 10 luni, şunca presată de la 9 - 10 luni, carnea de porc şi de oaie de la 2 ani.
* gălbenuşul de ouă se dă după 8 luni, în ziua când nu se dă carne (nu mai mult de 3 gălbenuşuri/săptămână) la început 1/4 de gălbenuş fiert tare, în piure sau sub în budinci şi sufleuri; albuşul de ouă se dă doar după 1 an;
* apa fiartă şi răcită sau apa plată se dă după mesele bogate în proteine sau electroliţi.

Alăptarea se continuă şi după 1 an (1-2x/zi), se lasă să se producă înţărcarea când vrea copilul!

Diversificarea alimentatiei la COPIII ALERGICI

Copiii din familiile cu istoric alergic sunt predispuşi la alergie; pot face eczeme, seboree ale pielii păroase a capului datorită alimentaţiei mamei cu alimente alergizante (mama trebuie să le evite) sau la introducerea alimentelor solide.

Recomandări:

* alăptare exclusivă 6 luni (fără ceai, lapte praf) şi continuarea alăptării şi după 1 an pe lângă introducerea prudentă a alimentelor solide.
* după 6 luni alimentele noi se introduc treptat, în cantităţi mici (câtă o linguriţă în plus zilnic), întotdeauna numai un aliment o dată cu o pauză de 1 chiar 2 săptămână între 2 alimente nou introduse;
* se urmăreste apariţia unor reacţii la introducerea alimentului: agitaţie, vărsături sau regurgitări, eczemă, scaune modificate, cu mucus. La apariţia acestor simptome se opreşte administrarea alimentului şi după o săptămână se introduce alt aliment.
* se evită administrarea alimentelor alergizante (să nu consume nici mama): lapte de vacă, ouă, făină, cereale, roşii, ciocolată, peşte, citrice, nuci.

Exemple:

Fructe: Numai de la 6 luni!! sub formă de compot (pere, mere) apoi banane piure (banane coapte în cuptor). Fructele cu sâmburi mici se întroduc după 12 luni, CITRICELE, strugurii numai după 18 luni.

Cereale: De la 6 luni se introduce câte un cereal, nu amestec. Se începe cu orez, secară sau ovâz. Făina de grâu se introduce numai după 9 luni.

Legume: De la 6 luni la început morcovi, cartofi, conopidă, broccoli,nap. Spanacul şi fasolea după 8 luni, roşiile şi porumbul numai după 18 luni.

Ouă: numai de la 12 luni !!! Se începe cu 1/4 de linguriţă de gălbenuş fiert tare, 3x/săptămână cel mult. Apoi se creşte cu 1/2 linguriţă de fiecare dată, până când copilul poate mânca un gălbenuş întreg fără simptoame. După ce s-a obisnuit cu gălbenuşul se dau cantităţi mici de albuş de ouă, crescând treptat.

Lapte: Lapte de mamă cel puţin până la 12 luni sau mai mult. Dacă este nevoie de lapte pentru prepararea alimentelor solide se foloseşte lapte de mamă sau lapte praf cu hidrolizate de proteine (Nutramigen, Alfare). Nu se dă lapte de vacă.

Sucuri de fructe: Diluate sau apă de la 6 - 9 luni, oferite în cană.

Carne: De la 6 - 9 luni. Pui, viţel apoi curcan, mânzat.

Peşte: Nu se dă sub 12 luni. Se începe cu tuna în conservă sau somon sau peşte proaspăt cu carne albă.

Ciocolată, nuci numai după 12 luni, mai ales arahide.

NU DATI COPILULUI sub 12 luni MIERE DE ALBINE SAU POLEN!!!

Alergia alimentară dispare la vârsta de 4 ani, când se pot introduce în timp de 3-6 luni alimentele care i-au provocat alergie.

Alte recomandări pentru copiii din familii alergice: se evită săpunul, şamponul, lâna şi materialele sintetice

imaginea utilizatorului mary82

fetelor parerea mea e sa asteptati pana la 6 luni ca are tinmp sa pape mancare tot inainte

imaginea utilizatorului elizanicole98

la fel ca si mary82,eu as spune sa nu incepeti diversificarea pana la varsta de 6 luni.

imaginea utilizatorului malinamorosanu

Am inteles!Mersi mult fetelor!

imaginea utilizatorului mary82

cu placere

imaginea utilizatorului allessia

mary ,foarte bun articolul ! si eu sunt de aceeasi parere ,de la 6 luni e cel mai bine sa se inceapa diversificarea...

imaginea utilizatorului mary82

eu am gasit articolu tarziu si la sfatu pediatrului am inceput la 5 luni dar asta e macar alte mama sa nu mai faca ca mine

imaginea utilizatorului malinamorosanu

Cite luni are dulcica ta?

imaginea utilizatorului mary82

are 6 luni si o satamana

imaginea utilizatorului cristinel

eu am inceput pe la 5 luni si nu-i mare bai sa-ncepi inainte de 6 luni (depinde de copil) pediatra mi-a dat ok, am inceput cu pireu de pere si Cristinel a fost incantat (o zi dadeam fruct, una leguma si tot asa) apoi cam peste 1luna si ceva baiatul papa cu placere toate combinatiile de legume si fructe (am introdus mai tarziu altele: branza de vaci, unt, iaurt si doar pe la 7 luni am dat prima data carnita, azi am dat ou prima data si a fost ok) avem 8luni si jumatate, alaptez si bebele meu nu a papat lapte praf, digestia ok, nu a fost constipat niciodata si nu a avut nici colici
Fiecare mama simte cand este bine sa inceapa diversificarea si fatul ca mai gusta una alta la inceput (caci sunt cantitati foarte mici) nu cred sa-i faca rau, face parte din proc. de crestere.

imaginea utilizatorului The_Queen

eu nu inteleg chestia asta cu
,,Sucuri de fructe: Diluate sau apă de la 6 - 9 luni, oferite în cană.
Carne: De la 6 - 9 luni. Pui, viţel apoi curcan, mânzat."
pai lamureste-ne si pe noi de la 6 sau de la 9 luni? ca totusi e vorba de 3 luni de o saptamana doua.

imaginea utilizatorului Ankutza Anku

Nu e adevarat ce spune michi.Mihaela sa nu te iei dupa ce spune ca ea ca nimic biscuit,ca nimic nu stiu ce.Ea daca-si creste copilul dupa carte nu are decat.Vreau sa-ti zic ca si eu i-am dat baietelului meu care implineste 4 luni pe 26 ianuarie 2010,mar cu biscuit,banana cu biscuit,suc de portocale,de morcov si e foatre anatos multumesc lui Dumnezeu si multumesc doamnei doctor care m-a invatat.Nu lasa copilul sa planga de foame.Da-i fructesi legume ca sa aiba organismul lui de unde lua vitaminute.Te pup si multa sanatate!

imaginea utilizatorului mari

nu stiu ce credeti voi dar eu zic sa mai asteptati cu diversificarea.nu fortati bebelusii pt varsta lor este suficient laptele praf mai ales daca este unul bun de ex milumil,bebe al meu a inceput sa manance putina supica de legume abia la varsta de 6 luni,apoi out si carnita acum are 8 luni si jumatate si papa aproape orice.ii mergea tare bine numai cu laptele praf,nu va grabiti ,ei nici nu stiu inca sa inghita bine mancarea,aveti timp sa-i si hraniti cu tot felul de alimente.va rog sa nu va suparati ar asa cred eu ca-i mai bine.banane la 4 luni si biscuit??doamne nu nu nu,de la sase luni da fara pr

imaginea utilizatorului mari

parerile sunt impartite doar nu o a ne certam aici pe forum,fiecare mamica stie ce este mai bine si mai sanatos pt copilul sau.faceti diversificarea cand credeti voi ca bebele este pregatit sa accepte ceea ce ii dati,dar mare atentie stomacelul lor este f sensibil.bafta eu va spun si multa sanatate.nu stii ce sa mai faci daca fiecare spune cate ceva fiecare are alta parere faceti cum va indeamna intuitia de mama.

imaginea utilizatorului The_Queen

ankutza sunt de acord cu tine...bebe are nevoie de la 4 luni de ceva mai mult decat lapte. mari iti inteleg si tie opinia dar uite ca bebele meu de 4 luni jumate are 8000gr si nu se mai satura doar cu lapte...acuma mananca si se apuca de plans si ii dau iar bubu si iar mananca si iar plange si ii dau si plange si de la prea mult lapte vomita. in schimb daca ii dau un piure de fructe saau legume sau supica un pic mai groasa si apoi lapte ca si completare e foarte linistit si doarme dus dupa o masa asa de indestulata. eu la 4 luni jumate ii dau asa: la 10 dimineata 3 feliute de banana cu jumatate de mar, 30 ml suc de morcov, la 14 piure de legume si 30 ml supa strecurata iar la 18 ii dau lapte cu cereale, facute ca un piure apoi seara inainte de culcare lapte cu cereale dar numai cu 3 lingurite de cereale la 180 ml de lapte iar peste noapte lapte simplu. doamne fereste sa nu-i dau mancare solida intr-o zi ca imi face scandal. copiii sunt diferiti si cred ca singura regula de care trebuie sa tina cont mama este necesarul alimentar al copilului. alimentele care sunt usoare le poate da in diverse combinatii. asa fac eu dar asta nu trebuie sa faceti si voi, nu ma intelegeti gresit.

imaginea utilizatorului Rostogol

Trebuie sa tii cont de cat are nevoie bebe sa manance.Adevarul e ca si noi am inceput devreme cu diversificarea, dar ce ii dai tu acum eu ii dau la 6 luni, sincer, mi se pare cam mult pentru bebe

imaginea utilizatorului The_Queen

da dar al meu e mancacios nu gluma. astazi l-am lasat cu bunica mea ca am avut treaba prin primarie si nu a papat decat lapte si e tot nervos.

imaginea utilizatorului Rostogol

Probabil ca baieteii mananca mai mult

imaginea utilizatorului TUDORSUZANA

Buna dragilor!Eu sunt o mamica noua si am citit si eu pe aici sa vedem ce pareri mai sunt legate de diversificare,ca asta e marea problema cand implinim 4 luni.Si noi am inceput sa papam merisor si supita.In fine,fiecare da la copil ce considera,dar eu am ales sa mancam de acum pt ca ii dau lapte praf si l-am nascut un pic mai mititel si vreau sa-i dau tot ce se poate da ca sa nu-i lipsesca nimic.V-am ales pe voi malinamorosanu pt ca m-am uitat la poza voastra si am crezut ca sunt inscrisa fara sa stiu,copilul meu seamana extraordinar de mult cu al tau.Dai ce crezi tu ca e de cuviinta.Va pupacesc!Multa sanatate la toti copii!

imaginea utilizatorului malinamorosanu

Buna Suzana! vreau sa vad poza cu bebele tauuu mai facut curioasa!

imaginea utilizatorului TUDORSUZANA

Am vrut sa pun o poza tot in genul cum o aveai pe prima,ca am vazut ca acum ai schimbat-o,dar nu pot,cred ca e prea mare si nu mi-o accepta.am sa mai incerc sa vad.Ce-ati mai facut cu diversificarea?Ati inceput sa papati ceva sau mai vrei sa astepti?Eu incep sa-i bag si branzica proaspata si sa mai citesc sa vad ce ii mai pot da sa manance.Parerea mea este sa te apuci sa-i dai ca e spre binele la amandoi.Lui ii trebuie vitamine,proteine,fier,iar cel mai bine le ia din alimente si ii dai vitamina D3 ca sa-i stabilizeze calciul in corp pt ca numai cu laptele nu ii poti da toate astea.Dar tu stii mai bine ce trebuie sa faci.V-am pupat si sper sa iti pot pune macar o poza.

imaginea utilizatorului LENUTA

BAIATUL MEU ARE 3 LUNI SI JUMATATE SI AM INCEPUT SA I DAU .SUPA DE MORCOVI BISCUITI SI CEREALE SI I MERGE FOARTE BINE

imaginea utilizatorului dolcemaria

Lenuta nu ai inceput prea repede diversificarea?

imaginea utilizatorului giulestina

si mie mi se pare ca ai inceput prea repede,plus ca biscuiti asa devreme,nu vad rostu,ce vitamine ia din biscuiti,parerea mea

imaginea utilizatorului Nutzi

buna lenuta, diversificarea alimentatiei se incepe la 6 luni iar tu ai inceput foarte devreme din moment ce la 3 luni jumatate baietelul tau mananca supa de morcovi, cereale si biscuiti. la varsta asta functia digestiva pt prelucrarea altor alimente in afara laptelui nu e inca dezvoltata iar rinichii nu sunt inca cu functia dezvoltata pt a prelucra cantitatea de minerale continute in aceste alimente. de asemenea glutenul din biscuiti predispune la celiachie. ti-am scris pt ca trebuie sa stii ca diversificarea precoce la bebe poate sa se manifeste prin neplaceri mai tarziu chiar daca acum ti se pare ca ii merge bine.

imaginea utilizatorului TUDORSUZANA

Diversificarea se incepe in functie de cum il alimentezi cu lapte,adica daca ii dai lapte praf se incepe de la 4 luni,iar daca ii dai lapte matern poti si de la 5-6 luni.In schimb diversificarea nu se incepe asa cum ai inceput tu Lenuta.E prea mult pt un bebe sa incepi asa.Incepe cu suculet (mar,morcov,portocale),cam o sapt.,doua,dupa care mar ras cu putin suculet,dupa care supita,incepi incet,incet.Nu sunt deacord cu biscuitii chiar daca sunt fara gluten asa de mic,mai asteapta sa se invete cu destea usoare si dupa aia poti sa-i dai si sa nu-i bagi 2 alimente noi in aceeasi zi.Cereale pt 4 luni,dar sa incepi la 4 luni nu mai devreme cu mancaruri.Suculeteul ii poti da si de la 2 luni cu cateva picaturi,dar nu alceva pana la 4 luni si atunci daca e hranit cu lapte praf.Si nu uita ca daca copilul e grasut si ia bine in greutate cand ii dai tu de mancare,asta nu inseamna ca e si sanatos.Petru mai multe lamuriri mai intreaba-ti medicul ce sa-i mai dai.Pupici si sper sa va ajute asta.Multa sanatate!!!

imaginea utilizatorului izabela

buna am un baietel de 4 luni ce s-a nascut prematur cu 870 de grame multumesc la DUMNEZEU acum este bine ,sanatos are 3.500kg acum san nu ii mai dau ptr ca nu mai am,am inceput sa ii dau lapte praf in el ii bag cereale ii place la nebunie cu cereale ptr ca laptele gol nu ii mai place am inceput sa ii dau si ceva alimente supa in care ia-m pisat cartof si morcov si paine il incanta f. mult ii mai dau si suc de morcov dar nu stiu asa bine cam cu ce alimente sa incep prima data ciaiuri nici sa nu auda ma puteti indruma cu ceva va rog frumos multumesc mult

imaginea utilizatorului bebeDamian

fetelor eu bebe are 7 luni si nu i-am dat inca banana, de la ce varsta se poate da banana? si ar trebui coapta sau nemodificata termic?

imaginea utilizatorului dolcemaria

Izabela ma bucur ca te-ai inscris pe acest forum..si fetita mea este nascuta tot prematur, la 1310g si avem aproape 4 luni..eu nu i-am dat nimik in afara de laptic, noaptea ma tot trezeste sa-i dau san, ma gandeam sa-i pun si eu in laptele meu o masura de cereale (cele de la 4 luni) la masa de seara si sa i le dau cu linguritza..dar am emotii ca nu le poate inghiti...cand s-a nascut baietelul tau Izabela?Iar cu diversificarea eu zic sa nu te grabesti...ca bb este destul de micut, daca chiar vrei sa-i dai de la 4 luni, dai supitza si suculet de mere si morcov...multa bafta..si sper sa mai intri sa mai vb!

imaginea utilizatorului mariam

Buna fetelor!
am un baietel de 4 luni si 10 zile.de cateva zile ma cam plange si imi tot cere laptic cam la 2 ore jumate.asta ,s-ar putea sa fie un semn ca ar trebui sa incep diversificarea,desi eu il alaptez la san si as cam vrea sa incep sa-i introduc alimente de pe la 5 luni.
spuneti-mi voi,cele care aveti bb cam de aceeiasi varsta cu,Calin ,cu ce a-ti inceput.

imaginea utilizatorului Nutzi

bunam mariam, ce greutate are bebe ? cat a luat in greutate in ultima luna?

imaginea utilizatorului mariam

Buna ,
in ultima luna a luat f bine cam 1300g.acum are 7500g ,iar la nastere a avut 3800

imaginea utilizatorului maria

mariam, baietelul tau a crescut foarte bine in greutate pana acum , in ultima luna la fel. asta inseamna ca lapticul tau e suficient. si s-ar putea sa planga din alte motive.

imaginea utilizatorului mariam

fetelor,ce stiti despre "POLYVITAL",este un complex de vitamine....este cineva dintre voi care da vitamine bebelusului?

imaginea utilizatorului cristinel

copiii nostri sunt diferiti, se dezvolta foarte diferit nu se vede ca unul la 6 luni umbla in patru labe altul la 10 luni nu face asta, unul mananca bine altul nu, unul e constipat altul are prea multe scaune pe zi, deci ideea e ca fiecare bebe poate incepe diversificarea in functie de felul lui, eu sunt de parere ca pediatrul trebuie sa dea startul, nu sunt de acord cu "diversificarea incepe la 6 luni", eu am inceput pe la 5 luni si totul este ok, nu am avut probleme digestive asa ca fiecare mama isi cunoaste pruncul!
pofta buna, yum, yum, yum

imaginea utilizatorului IULICA26

fetelor si eu i am dat suc de portocala la 3 luni si mi a dat lapte branzit afara nu i am mai dat nu i a mers biscuiti i am dat si eu pe la 3 luni si apoi am inceput ca lumea papa la 6 luni tot asa devreme mi a zis si mie de la 2 luni jumate daca as mai avea acum un bebe nu as mai face prostia asta bine ca e bine nu am patit nimic telina i am dat si ii dau si acum nu are nimic de la ea

imaginea utilizatorului IULICA26

eu am o problema mare nu papa decat daca dau la blender bucati nu vrea fructe covrigei sau biscuiti sau pufuleti papa singur dar papa nu ce sa fac?am incercat sa le toc dar scuipa cum sa procedez?

imaginea utilizatorului mami_37

Fetita mea are 4 luni si este alimentata cu lapte praf de circa o luna ... As vrea sa stiu daca e bine sa incep acum diversificarea ...Va multumesc

imaginea utilizatorului RalucaS

Buna mamicutelor,
Am un baietel care peste 1 saptamana face 4 luni.Pana acum am incercat de 2 ori sa-i dau suculet de morcov si de portocala(cam pe la 3 luni) si seara a plans toata noaptea si se vaita de burtica.Este posibil sa fi fost colicii am spus.Acum as vrea sa incep sa-i dau suculetul si piureutul de fructe,dar imi este foarte frica.Am vazut mai sus cam cu ce fructe sa incep ptr suculet,dar ii pot face in acelasi timp si piureut? ex: lingurita suc de morcov-mar+lingurita de piure morcov-mar? Cum imi dau seama daca nu-i prieste un fruct? Supita pot deja sa i-o introduc?
Cam cate zile treb sa astept pana pot sa-i introduc un aliment nou?

Multumesc mult!

imaginea utilizatorului david_kriyss

draga raluca portocala este un fruct care nu se da decat dupa 8 luni...nici macar sucul de portocale...sa fie asta cauza durerii de burtica¿
incepe usor cu suc de morcovi si apoi de mar...
ii poti introduce incet incet si cereale fara gluten de la 4 luni...
incepe usor cu diversificarea,nu il forta...

imaginea utilizatorului RalucaS

multumesc mult david_kriyss.i-am dat si nu am avut probleme pana acum.Sper sa fie ok. Party

imaginea utilizatorului PaulaBujor

buna,

as avea si eu o intrebare
baietelul meu are 4 luni si il alaptez
pana acuma nu i-am dat nimic altceva decat lapte ca sa mance nici apa nici ceai
ii dau in rest doar vit D si fier + colic baby pt colici
mai nou el nu suge mai mult de 5-10 minute la o masa si dupa aceea incepe sa planga
dar dupa ce ragaie se linisteste
el s-a nascut cu 3700 g si acum are 7600g
as vrea sa incep sa ii dau suc de morcovi dar nu ca si masa ci ca si compeltare intre mese pt vitamine
este ok?

imaginea utilizatorului adalia

buna fetelor,

am si eu aceasta dilema a diversificarii de la 4 luni...
fetita mea are 4 luni, am alaptat-o exclusiv pana acum, dar in ultima luna a luat in greutate numai 500g. s-a nascut cu 3.370kg si acum are 6.100kg. in primele luni a mers bine pt o fata, dar in luna a 4-a n-a mai fost la fel.
pediatrul a venit astazi si mi-a zis ca trebuie sa suplimentam cu piureuri de morcovi, etc., dar eu tare n-as vrea...
nu stiu ce sa fac, sunt tare incurcata pt ca imi doresc sa o alaptez pana la 6 luni, dar nici nu pot risca sa nu creasca. de plans, nu plange de foame, dar nu creste cat ar trebui.
cred ca nu mai am nici lapte cat aveam inainte, dar daca ma apuc de mancat si luat vitamine si galactogil cum trebuie, sper sa-mi revin.
a mai trecut cineva prin situatia asta?
multumesc nespus pt ajutor!

imaginea utilizatorului maraki

si eu am aceasi problema,niko papa de la mine dar in a 2 luna a luat doar 500gr.in a 3 am inceput sai dau si completare cu laqpte prazf si putin suc de mar pe la 3 luni jum putin cite 10 ml.putin cite putin sa simta gustul si la 4 luni am inceput cu cereale ptr 4 luni de vanilie, orez si de fructe cu biscuite facute de mine,acum are aproape 5 luni bea si suculet de fructe,apa multa ca este foarte cald la noi.are o singura masa pe zi de mincare solida la ora 10 zilnic.ii dau o zi de vanilie,o zi de orez si o zi cremuta facuta de mine si putin suculet dupa ce papa crema ii dau asa sa nu se plictieasca de un singur gust.ii place foarte mult si a luat si in greutate,lapte nici eu nu mai am mult dar oricit am ii dau pina la 6 luni ca o sa incep lucrul de luna viitoare.

imaginea utilizatorului florado

daca nu plange de foame, alapteaza in continuare, inseamna ca se satura, chiar daca a luat numai 500 gr
si daca ar fi sa nu se mai sature, da-i supliment lapte praf nu morcov, pana la 6 luni, dar eu zic sa insisti cu alaptatul

imaginea utilizatorului maraki

iam dat morcav o singura data si am asteptat citeva zile si am obs ca sa constipat si nu iam mai dat.orice fruct iam introdus am asteptat sa vas cum e

imaginea utilizatorului florado

indoapa-l cu ce vrei, sunt atatea discutii controversate pe baza diversificarii.....suc de morcov la 3 luni...flora lui intestinala nu isi arata suferinta in 2-3 zile cat ai asteptat tu ca sa vezi daca il tolereaza sau nu.....insa nu mai are rost sa zic nimik

imaginea utilizatorului alina_l

Fiecarre e copil e unic. Puiul meu spre exemplu e foarte pofticios. Nu pot manca ceva fara sa ii dau si lui sa guste.Are aproape 7 luni si e super bine. Diversificarea am inceput-o pe la 4 luni.Nu l-am fortat sa manance mancare....i-am dat doar cat a vrut si ce a vrut sa pape. Eu ii dau san asa ca nu l-am fortat sa manance. Nu l-am hranit niciodata la o anumita ora ci i-am dat cand cerea. Asa e cel mai bine (si aici ma refer la san). Cred ca fiecare mama simte ce si cand vrea micutul ei sa pape. Nu sunt de acord cu diversificarea alimentatiei dupa carte

imaginea utilizatorului carmencita

eu nu stiu de ce va preocupati atata in primele luni normal sa i-a min 750g pana la un 1kg,dupa 3-4 luni copilul nu mai ia atat in greutate poate ajunge la 700-800g ,mai rau e sa i-a 100-150g la luna,mie asa mi-a zis pediatrul,fata mea are 9 luni si pediatrul mia zis ca cel mult 400g la luna trebuie sa i-a

imaginea utilizatorului Rostogol

Sunt perioade cand ia mai mult, altele cand ia mai putin in greutate si in cm.
Trebuie sa adaptezi ce consideri tu ca e bine.manuale, carti studii s.a.m.d. sunt un ghid si atat.

imaginea utilizatorului allessia

iar si iar aceleasi discutii !!!! fiecare copil e unic ca persoana ,nu il ajuti cu nimic ca ii dai suc de morcov la 3 luni,este sugar iar alimentul principal pana la 1 anisor e laptele...diversificarea se incepe la 6 luni ,pana atunci se mareste portia de lapte daca nu se satura ,au mai fost discutii si am jurat ca nu mai raspund la subiectele privind diversificarea dar nu m-am putut abtine... faceti ce vreti ca doar sunt copii vostrii ...

imaginea utilizatorului david_kriyss

da,asa e,,,sunt de acord cu tine alessia
nu stiu de ce se grabesc cu diversificarea....feteloooorrrrrr,,,,avem timp sa le dam sa pape de toate la bebeii nostri....

imaginea utilizatorului alina_l

Sunt de acord ca au timp sa pape orice cand mai cresc dar daca bebelul cere si papa solida nu trebuie sa il refuzi. Nu spun sa il indopi pana nu mai poate. Eu consider ca laptele (san, formula) e mancarea principala masa insa daca e vrea si altceva e mai bine sa ii dai. Al meu dupa cum am mai spus e foarte pofticios si de aceea ii dau sa guste de toate. Sunt copii care refuza mancarea solida pana pe la 6 luni si chiar si atunci ii inveti greu cu mancare. Fiecare face ce vrea. Eu sunt de parere ca diversificarea ca la carte nu e chiar asa buna. Cunosc pe cineva care a facut cu bebele ei ca la carte si pe la un anisor a descoperit ca are lipsa de vitamine, calciu si fiker. Acu.....voi decideti cum sa il cresteti

imaginea utilizatorului adalia

multumesc dragelor!

chiar daca v-am plictisit pe unele dintre voi cu nelinistea mea Smile, mie mi-au fost de mare folos parerile voastre.
da, sunt de acord ca trebuie sa te adaptezi la bebe si asa am sa si fac.
continui cu alaptatul si daca vad ca ia f putin, am sa-i dau putin supliment - laptic.
m-am mai linistit vazand ca sunt si alte persoane in situatia mea. dupa intalnirea cu pediatra am crezut ca este foooarte grav, de-asta am avut nevoie de confirmari Smile

incerc sa mananc mai mult si sa inghit mizeria aia de galactogil, poate reusesc sa am mai mult...
va pup si va doresc o duminica placuta!

imaginea utilizatorului florado

galactogil nu este bun, nu mai suplimente pentru laptic, bea multe lichide, ceai de marar, de chimen, fara medicamente

imaginea utilizatorului miki8304

pt mine galactogil a fost foarte bun am consumat luni de zile fetita mea arwe aproape un an si inca o alaptez si nici ea nu a luat foarte mult in grteutate

imaginea utilizatorului maraki

fiecare copil e diferit,fiecare manica e diferita,asa ca orice ati spune voi sa facem si ce sa nu facem fiecare face ce considera ca este bine pentru copilul ei.oriunde am citit despre bebelusi pe net spune ca poti incepe sai dai putin suc de fructe din luna a 3 de viata,in a 4 luna poti incepe cu cereale,la 5 supite si tot asa.nu cred ca spun ceva ce nu ar fi bine ptr bebe cei care fac articolele.

imaginea utilizatorului maraki

de ex articolul postat de mary82 este bine de citit si poate respectat de cine considera ca este bine sa cresti copilul dupa carte.eu nu as amesteca niciodata laptele de mama sau orice fel de lapte cu sucul de fructe asa cum scrie acolo,mie nu mi se pare normal sau la virsta de 6 luni sa aiba 2,3 mese de mincare solida oricit de putin ar minca,daca trebuie sa aiba 5 mese pe zi si 3 sunt de mincare solida, laptele care este cel mai important cind il dam?eu daca ii dau lui niko la 10 sa pape si maninca bine,si apoi ii dau la 12 si maninca putin,apoi ii dau la 2 iar maninca putin si sia stricat programul pe ziua respectiva,nu ma mai inteleg cu el,mi sa intimplat sai dau asa(la cerere)si am avut de tras,nu stiam ce sai fac,asa manincacind vrea si vrea la 4 ore,stiu sigur ca maninca bine si nu avem probleme.maninca o data pe zi si acum si mai tirziu cereale care specific sunt de la 4 luni,luna viitoare o sai dau de 5 luni,la 6 luni cele care sunt de la 6 luni si tot asa.atita timp cit exista incepind de la virsta de 4 luni nu cred ca e rau sa le dam.si cum spuneam fiecare mamica stie ce e bine pentru puiul ei.

imaginea utilizatorului clara

Daca ne grabim sa introducem alimentele solide sistemul digestiv imatur al bebelusului va avea de suferit. El nu este gata inca sa digere altceva decat lapte. In plus, este posibil sa apara reactii alergice, infectii bacteriene, diaree si alte probleme gastrice.Nu am inteles nimic din ce ai scris maraki cu 2-3-5 mese de mancare!!!??? D Oh

imaginea utilizatorului maraki

in articolul scris de mary82 scrie ca bb trebuie sa aiba 2 sau 3 mese de mincare solida pe zi,la 6luni,acum la 5 luni maninca de 5 ori pe zi,daca ii ramine programul asa si la 6 luni si mai tirziu daca ii dau mincare asa des cind mai bea laptic?la asta ma refeream.poae isi schimba programul,va vrea mai des.maninca,cam 200 ml de cereale o data pe zi,asta ramine de vazut daca va minca la fel.

imaginea utilizatorului adalia

il folosesc de vreo 2 sapt (galactogil) si a fost de folos, dar este f f prost ca are mult zahar!
pe langa faptul ca ma dor dintii dupa ce il iau (la inceput nu ma dureau), ma gandesc ca nici pt bb nu este bun...
in orice caz, m-am hotarat sa scad portia zilnic, poate reusesc si fara.

a propos de pb mea, bb a luat cat trebuia in greutate in ultima sapt, asa ca am abandonat si gandurile de supliment.
am aflat si de ce nu mai aveam lapte nu ma alimentam corect.
moasa noastra zice ca am nevoie de multe mese pe zi - 8 - , care sa contina din toate. eu aveam 2 mese pe zi (lipsa de timp, suna cretin, dar asa e), dintre care numai una consistenta, ghiciti care? ati ghicit, aia de seara!
asa ca m-am apucat sa-mi revizuiesc conduita fata de alimentatie si vad ca merge deocamdata.

imaginea utilizatorului michelav

Salutare tuturor mamicilor si bebicilor!!!
Am tot citit pareri si pareri despre diversificare....si ma minunez cand unele mamici,din mare drag pentru puiutii lor incep diversificarea foarte devreme!
Al meu odor are 4 luni si o saptamana si este alaptat exclusiv la san.L-am nascut cu 3,200kg si am iesit din spital cu 2,900...Acum are 9,200 kg si nu papa nimic altceva decat tzitzi.Pediatra noastra ne-a sfatuit sa incepem de pe la 5,5luni cu suc de morcov(o lingurita pe zi) timp de 7 zile,apoi cu suc de mere la fel pt.7 zile,apoi combinate cele doua...si apoi,supica strecurata cu legume,si toate celelalte...
De ce va grabiti sa incepeti atat de devreme pentru sistemul digestiv imatur al bebelusilor cu biscuiti,piureuri din fructe,etc...?!?!
Fiecare bebe are ritmul lui de crestere si va manca din toate TOT RESTUL VIETII!!!!

imaginea utilizatorului iannis

am avut ce vorbi azi,eu am inceput diversificarea la 5 luni la recomandarea ped dar imi pare rau iannis mananca doar ce ar trebui.nu am tinut cont de vorbele de genul.poate ii e pofta deesi toti imi spuneau sa,i dau.canda am mers in ro,buni la asteptat cu pufuleti si altele dar nu i.am dat.ne spunem parerile si fiecare face cum crede ca e mai bine pt bebe,ne-a fost greu cu alaptatul pt ca voia mereu san,dar nu m.am gandit niciodata sa renunt.asta e minunea de a fi mama

imaginea utilizatorului Sara Stefana

Michelav, eu am nascut-o pe micutza mea cu 3,600 kg si 53 cm, acum are aproape 8 luni si 9,300 kg, doctorita a spus ca este foarte bine iar la un an nu ar trebui sa aiba peste 11 kg.Eu am alaptat-o pana la 5 luni dupa care nu i-a mai ajuns lapticul si am inceput cu diversificarea+lapte praf, m-am documentat si din cartea Mama si copilul, cea de pe vremea lui Ceausescu dupa care probabil multe dintre noi am fost crescute si acolo scrie ca diversificarea poate incepe de la 4 luni.Tu ai noroc ca poti alapta si se satura puiul tau dar nu toate suntem la fel de norocoase, nu ca nu am vrea iar in privinta diversificarii fiecare mamica face cum crede de cuviinta si bineinteles dupa sfatul medicului.

imaginea utilizatorului clara

Nu pot sa cred ! Lumea a evoluat!!!! In secolul nostru ne documentam dupa cartea lui Capraru de pe vremea lui Ceausescu?Diversificarea se incepe la 6 luni indiferent daca copilul e alaptat sau nu...

imaginea utilizatorului florado

asa e clara, lumea a evoluat mult.....am spus si eu acum ceva timp ca avea carte e deplasata rau de tot pt timpurile noastre....acolo se mentioneaza sucul de la 2 luni, ceai cu zahar la 1 luna si altele

imaginea utilizatorului oana23

de acord cu tine clara.dar fiecare face cum vrea cu copilul ei.eu am observat ca unele mamici se supara cand le zici de ce incep asa repede diversificarea.sunt sigura ca nu pierd nimic daca incep diversificarea dupa 6 luni.eu asa o sa fac si cu siguranta o sa am numai de castigat referitor la sanatatea bb meu.

imaginea utilizatorului clara

Felicitari Oana pentru cum gandesti!Sunt sigura ca vei fii o mamica desavarsita!Sarcina usoara in continuare!

imaginea utilizatorului clara

Ma mira faptul ca mamicile se ghideaza dupa carti atat de vechi si desconsidera recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii...cica nu isi cresc copii dupa carte!!! Pacat !!! Lumea a evoluat si noi traim si ne hranim tot ca pe vremea lui Ceausescu...

imaginea utilizatorului andreutza810

imi cer scuze ca intervin,toti medicii spun ca laptele de mama este de neinlocuit dar daca din anumite motive nu alaptezi de la 4 luni se incepe diversificarea pt ca laptele praf nu contine ce contine laptele de matern si nu este sufient pt organismul bebelusului si in toate cartile de specialitate scrie acest lucru -bebelusul alimentat la san incepe diversificarea la 6 luni iar in celalalt caz la 4 luni.si fiecare mamica are dreptul sa citeasca ce vrea si sa ia sfaturile de unde vrea indiferent de secolul in care suntem Big Grin E DREPTUL NOSTRU SA ALEGEM DRAGA CLARA Kiss

imaginea utilizatorului Sara Stefana

Laptele matern asigura copilului toate substantele nutritive pana la varsta de 6 luni de cand se introduc si alte alimente ca masa intreaga dar nu poti incepe de pe o zi pe alta sa-i inlocuieste laptele cu mancare solida, si aici ma refer la o masa intreaga, aceasta acomodare se face treptat, de aceea am inceput eu introducerea de noi alimente de la 5 luni dar asta nu inseamna ca s-a si saturat.Iar Clara vreau sa-ti spun ca multe lucruri am gasit in acea carte, inclusiv despre boli, scaunul copilului sau despre semnele primilor dintisori, nu sunt inapoiata si nu imi cresc copilul dupa acea carte doar anumite lucruri mi-au folosit, in plus eu am fost crescuta dupa aceea carte si la fel cum am fost eu bebe e si micutza mea, bineinteles cu anumite schimbari dar tot copil este, tot acelasi lucru mananca, tot la fel face caca sau tot la fel sunt bolile copilariei.

imaginea utilizatorului Sara Stefana

Pai nu e de mirare ca sunt asa multi tineri care fumeaza, se drogheaza, nu-si asculta deloc parintii, fura si chiar se sinucid.Oare din ce cauza?Pentru ca am evoluat asa mult.Ti se pare normal ca o tanara la 13-14 ani sa ramana insarcinata?

imaginea utilizatorului oana23

clara eu mai am 5 saptamani pana sa nasc si abia astept sa imi tin comoara in brate.tu cati copii ai?

imaginea utilizatorului clara

Eu am o fetita de 8 ani si un baietel de aproape un an...Nastere usoara!

imaginea utilizatorului oana23

multumesc.sa iti traiasca copiii clara si sa te bucuri de ei

imaginea utilizatorului clara

Ma scuzati doamnelor!!! ...am indraznit sa va contrazic pt ca sunt consilier in probleme de nutritie ale adolescentilor si copiilor ...Ma iertati pt interventie! Ma retrag!

imaginea utilizatorului andreutza810

te felicit! inseamna ca nu ai batut campii si stii ce vorbesti ,dar asta nu-ti da dreptul sa ne iei de sus,doamna clara.

imaginea utilizatorului maraki

DA CRED CA STI CE ZICI CLARA.SI PE MINE MAI CONTRAZIS MAI SUS DAR NU MA SUPAR,POATE ESTI MAI MARE SI STI MAI MULTE AVIND IN VEDERE SI MESERIA PE CARE O AI DAR ATIT EU CIT SI ALTE MAMICI FAC CUM CRED ELE.CER SFATURI DAR IAU CE CRED EU CA E BINE. Kiss Kiss Kiss DE LA NOI.

imaginea utilizatorului gargarita

Buna fetelor.Am o fetita de 5 luni si dr.pediatru m-ia spus sa incep diversificarea.Imi este teama ca nu o sa ma descurc,dati-mi si mie sfaturi cu ce sa .Am uitat sa specific ca bebe papa lapte de mama

imaginea utilizatorului iannis

si noi tot la 5 luni desi mi..as mai fi dorit,dar si la 9 luni mai papam titi,dar daca e sa mai am un bebe am sa alaptez exclusiv la san macar pana la 6,poti sa incepi cu fructa,de preferat mar sau para dat pe razatoarea pt bebei,mare atentie la bucatele mai mari,apoi noi am papat supa strecurata,acu nu stiu daca si in ro e la fel si mai tarziu supita crema,trebuia sa o tinem asa vreo 3 luni dupa ped dar bebe s.aa plictisit si am inceput sa.i introduc si altele.mare atentie la prima masa ii dai putin pe limba sa guste,si tot asa cate putin pana e gata,la inceput da.i o cantitate mica si apoi tot maresti doxa,nu ai de ce sa iti fie grija cu rabdare,pt ca asta ai nevoie cand ii dai sa manance vei reusi,.in caz ca refuza un anumit aliment nu il mai dai pt cateva zile,nu il forta,iannis al meu s.a invatat cam mofturos eu ii fac 2 feluri de mancare ca sa aleaga,unul sigur il refuza,bafta.

imaginea utilizatorului michelav

Eu cred ca fiecare mama poate urmari felul in care se dezvolta propriul odor,si ma refer la cresterea in greutate.Daca bebicului ii merge bine,ia constant in greutate,nu are de ce sa beneficieze de hrana incarcata de tot felul de chimicale foarte devreme,asta deoarece sistemul sau digestiv este in formare....si nu are rost sa il fortam cu alimente care noua ne par benefice pentru sanatatea lui,iar pentru el sunt nocive...

imaginea utilizatorului sorynyk

Am si eu un baietel de 4 luni si 3 sapt pe care il alimentez la san. La 4 luni l-am cantarit si am vazut ca nu a mai luat in greutate,asa ca am decis sa incep diversificarea. Aaaaa....dar am inceput cu suculet de morcov,mar si portocala de la 3 luni jumate!(pt ca se costipa si facea caca la 3-4 zile,iar cu sucul face de 2 ori pe zi)Asa ca i-am introdus supica de legume(morcov,telina,pastarnac si patrunjel),dupa o sapt marutul copt dat simplu(piure),apoi marul crud cu praf de biscuite iar acum dam supa de legume + un pic de carnita facuta crema la blender in care pun o ligurita de parmezan si un strop de ulei de masline crud in castronel cand e gata(ii da o aroma deosebita si mananca mai cu pofta),iar seara inainte de culcare laptele cu cereale(orez cu roscove de la Nestle).Bineinteles ca ii mai dau si san chiar daca nu se mai se mai satura,pana cand n-o sa mai am deloc!Iar de la 5 luni introducem branzica,iaurtul si banana.Eu zic sa incerci cate un pic din fiecare cu puiutul tau,iar daca vezi ca nu ii prieste un aliment,i-l scoti si incerci din nou dupa ceva timp. eu asa am facut si nu mi-a facut probleme pana acum.Succes!

imaginea utilizatorului adelina88

Buna! Am o fetita de 4 luni si o saptamana si o hranesc cu lapte praf. ea s-o nascut cu 3.350 gr si acuma are 6.200 gr. Am incercat sa-i dau suc de morcovi, de mar. pireu de pere si nu vrea nimic. scuipa tot afara si se stramba. nu stiu ce sa fac.... sa mai astept?

imaginea utilizatorului iannis

eu sincer cred ca e prea devreme pentru diversificare,la lunitele ei e de ajuns laptele,daca scuipa,e clar ca nu ii place,fa o pauza de cateva zile,apoi poti sa incerci sa ii dai cate o lingurita,la intervale de ore,alegi tu,daca e ok la 3-4 zile poti incerca altceva marul suc de exemplu,

imaginea utilizatorului doini

in mod normal se spune ca pentru...bebeii hraniti la san diversificarea se incepe la 6 luni iar pentru cei hraniti cu formula se va putea incepe la 4 luni. exista cereale de exemplu pentru 4 luni. Eu am inceput cu Vladimir la aproape 4 luni asa usor o lingurita, doua apoi trei si tot asa. Acum eu ce sa zic fiecare mamica stie ce este mai bine pentru bebisorul ei.. Sa cresteti mari !

imaginea utilizatorului valy_aly

NU STIU CU CE SA INCEP SA-I DAU DE MINCARE LA BEBELE MEU ARE 5 LUNI SI NU I-AM DAT MINCARE DECIT CEREALE DE OREZ .CE ASI PUTEA SA-I MAI DAU ,MULTUMESC

imaginea utilizatorului ioana horia

Buna ziua, am nascut la 32 saptamani o fetita de 1300g.In maternitatea din Iasi a luat foarte bine in greutate dar acum...Implineste 5 luni pe 17 septembrie si are numai 4000g.Nu mai vrea san.I-am dat NAN 1 am renuntat acum ii dau lapte praf de la lactana TOPFER PRO BIFIDO pentru bb prematuri.Si mananca foarte rar 90 ml la o masa .IIdau acid folic 1mg 3 pic Fe humanna de 2/zi, gluconat de calciu 2,5 ml 2/zi( zece zile /luna) ,vigantol 2pic/zi, polyvital 5pic 3/zi toata aceasta medicatie la recomandarea medicilor de la maternitatea Cuza Voda din Iasi, unde am si nascut. Sa-i schimb din nou laptele praf???. Cel mai bine mananca prin somn un medic mi-a spus ca asa sunt copiii nascuti prematur.Astept parerea unui specialist.Sunt un pic disperata , scuze, va multumesc Crying Astept raspuns in ceea ce priveste diversificarea, daca este cazul. Ce sa fac ia mai bine in greutate??????

imaginea utilizatorului kuklitza

nascuti prematur...si sub greutate se recoamnda diversificarea la 4 luni jumatate.Mai ales ca tu nu-i dai san.
Cred ca poti incepe sa-i pui cereale in biberonul cu laptic,sa vezi..poate asa papa mai bine.Insa numai o masa pe zi.
Nu stiu ce sa spun..mai bine vorbeste cu un pediatru,stric pe problema aceasta a diversificarii,sa-ti recomande o schema ceva de alimentatie..speciala pt bebeii nascuti prematur.
II POTI DA SI SUC DE MORCOVEL,piure de morcovel..pentru inceput facut subtirel...sau fructe coapte sau facute compot amestecate cu cereale.
Cam atat pentru inceput.
Dupa fiecare aliment,trebuie asteptat intre 3-5 ile..sa vezi cum reactioneaza bebe la alim nou introdus,apoi mai adaugi unul.
Pofta mare....si crestere usoara!!!
ESTE POSTAT PE FORUM un articol foarte bun despre diversificare,parca mary82 l-a pus.Acolo explica mai clar cum e cu diversificarea la bebei prematuri!
PUPICI

imaginea utilizatorului ioana horia

Multumesc frumos pentru raspuns.Ieri a papat Maya piure de legume si supita cam o jumatate de ligurita din fiecare, portionate .Astazi 1 de piure si cam 3 de supita. Am si medic pediatru , dar aici pe forum culeg informatii din propriile voastre experiente.Daca e cineva medic nu vreau sa jicnesc...scuze..., dar am avut 2 mari experiente total neplacute.Va mai intreb care-i laptele praf cu care ia cel mai bine in greutate??La prima fetita Maria -Magdalena nu am avut probleme, am alaptat-o la san un an si o luna(acum are 12 ani).Multumesc.

imaginea utilizatorului ioana horia

RETETA DE PIURE FRUCTE IMI SPUNETI SI MIE VA ROG .MULTUMESC

imaginea utilizatorului corni

despre laptele praf nu stiu ce sa iti spun ,eu la primul baiat am luat numai milupa si am fost ff multumita ,se zice ca este aproape ca laptele de mama, la al doilea inca nu ii dau lapte praf ca mai avem titi, despre piure eu i-am dat mar cu para ,, mar cu banana si un biscuite ,, piersica simpla ,,

imaginea utilizatorului ioana horia

MULTUMIM, FRUMOS CORNI AM NOTAT, MI-A SPUS ASISTENTA DE MILUPA CICA SI CEREALELE IS FOARTE BUNE, MULTUMIM PUPICI

imaginea utilizatorului LucaAdelin

Buna , sunt mamica noua pe forum, am un baietel de 5 luni si3 zile, alaptat la san , inca nu am inceput diversificarea,ii merge f bine nu am avut nici o problema, doar la un ochisor care i a curs ca a avut canalul lacrimal infundat, acuma i a trecut cu ajutorul unui tratament homeopat recomandat de o doctorita pediatra f buna,si eu sunt de parere ca diversificarea sa inceapa la 6 luni..........multa sanatate...

imaginea utilizatorului clawdya

buna,am citit toate comentariile si intradevar am ramas impresionata de parerile voastre.sora mea are o fetita de doar 3 luni si ea ia introdus in alimentatie banana.intrebarea mea este:ai face bine bebelusului?daca nu,care sunt riscurile?multumesc mult

imaginea utilizatorului ioana horia

ACUM AM TRECUT PE MILUMIL.II PLACE MAI MULT , DAR ARE ZILE CAND PAPA TARE, TARE GREU.ASA SUNT COPII NASCUTI PREMATUR .OFFFFFFFFFFFFFF ! Crying

imaginea utilizatorului ioana horia

Cuprins
DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI LA VARSTA DE 5 LUNI 1
DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI LA 6 LUNI 3
DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI LA 7 LUNI 4
DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI LA 8 LUNI 5
DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI DE LA 9-12 LUNI 6
DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI LA VARSTA DE 5 LUNI
• Se incepe in luna a 5-a
• Meniul sugarului va fi format din 5 mese : - 3 principale - 2 gustari
• Asadar diversificarea incepe cu gustarea = sucuri de fructe
In I saptamana → gustarea se va oferi aproximativ la ora 11 (mai aproape de pranz decat de micul dejun)
• Ziua1 → 5 ml suc de mar
• Ziua2 → 5 ml suc de morcov
• Ziua3 → 10ml suc de mar
• Ziua 4 → 10 ml suc de morcov
• Ziua 5 → 20 ml suc de mar
• Ziua 6 → 20 ml suc de morcov
• Ziua 7 → 30 ml suc : 15 ml mar + 15 ml morcov
In ziua in care avem 30 ml suc de fructe,la gustarea de ora 11 vom adauga in meniu o noua gustare,cea de ora 16-17,unde vom da pulpa de fruct.
• Pentru inceput pulpa de mar copt
• Se incepe cu 1-2 lingurite si se creste progresiv pana la 1 mar
• Dupa saptamana 2 se va putea inlocui marul copt cu mar crud
Cantitatea de suc pentru inceput va fi de 60-80ml/zi.
Spre 8 luni vom ajunge si la 100-120 ml/zi.
Urmatoarele fructe ce pot fi introduse sunt : piersica,nectarina,caisa,para,pepene galben,mango.
ATENTIE!!! Portocale,mandarine,struguri pe la 7 luni
Banana la 8 luni SUNT ALERGICE →
Kiwi,capsuni,fragi,mure dupa 1 an
→ nu le dati de la primele zile de diversificare
MENTIUNE! Niciodata dupa suc de fructe nu se bea imediat lapte
A II-a saptamana → pranz ora 12-13-14 = SUPA , care se obtine prin fierberea in 500ml apa a unui morcov,pastarnac,patrunjel.
• Ziua 1→ 10 ml zeama clara de legume
• Ziua 2→ 20 ml ---------- // --------------
• Ziua 3→ 30 ml zeama care se amesteca cu o lingurita pastura de legume
Deci in primele zile i se da sugarului doar zeama de la supa ,abia in ziua 3 se ingroasa supa.
• Ziua 4→ 40ml zeama + 2 lingurite pasatura. (La aceasta cantitate de supa , la sfarsitul fierberii se adauga 1 lingurita ulei de masline , in fiecare zi.)
:
pana la 100-120ml supa/zi.
Pentru inceput , in completarea supei , sugarul va primi si o cantitate de 180-120ml lapte,in functie de cantitatea de supa mancata.
Tendinta este de a inlocui masa de lapte de la pranz , treptat , cu o masa de supa si apoi si cu un fel II.
Treptat in supa vor aparea mai multe legume.
Se introduc la o distanta de 3 zile intre ele in urmatoarea ordine:
• morcov
• patrunjel
• pastarnac
• telina
• ceapa
• dovlecel
• ardei
• rosie
• cartof
• fasole verde
• mazare(nu e obligatorie)
Incercati o alternanta intre aceste legume , NU toate odata in aceeasi supa!
Cu cat mai variat , cu atat mai mic va fi refuzul si mai mare pofta!
Cantitatile de leguma vor fi relativ mici.

A III-a saptamana → Branza calcica in prima jumatate a saptamanii
→ Cerealele in a 2-a jumatate.
!!! Daca sugarul are greutatea mult peste medie , nu e necesar sa se insiste cu cerealele!
Branza se obtine din 250ml lapte praf (din care a baut copilul sau din care urmeaza sa bea) care se pune la fiert . Cand clocoteste i se adauga 2 tb Calciu Lactic. Se strecoara si se obtine o anumita cantitate de branza ce se administreaza proaspata. Restul se poate pastra in congelator.
Pentru inceput se amesteca cu pulpa de mar copt de la gustare si se subtiaza amestecul cu lapte praf.
Se mai poate adauga in piureul de legume ce va aparea sub forma de felul II la masa de pranz.
MENTIUNE! De ex supa de la pranz poate fi facuta din 4 legume la felul I , iar piureul de legume pt. felul II din 2-3 legume,altele decat cele de la supa.
Piureul de legume se poate subtia cu lapte.
Cerealele intra pentru inceput in biberonul de seara : 2-3 masuri maxim.
Cantitatea maxima pentru 5 luni → 5 masuri/zi.
Daca se doreste se mai pot introduce 2 masuri la biberonul de dimineata.
Nu introduceti cerealele in supa!!!
Exemple de cereale: Hero, Nestle, Nutriben, Humana>
Se incepe cu cereale fara gluten obtinute din orez sau orez + tapioca + porumb.
La 7 luni puteti alege si alte tipuri de cereale cu gluten + miere,fructe,multivitamine
Ar fi excelent daca ati putea administra supa , marul copt sau crud, piureul de legume, cerealele,in varianta mai ingrosata la castronel , cu lingurita.

A IV-a saptamana → carnea de pui
!!! Carnea de porc se va da dupa 3 ani . (Deloc obligatorie , deloc sanatoasa!)
Se fierbe partea cea mai frageda a pieptului (micul piept sau micul pectoral) si se arunca prima apa.
Pentru inceput (adica o luna ) nu i se da sugarului si zeama de la carne , ci carnea se paseaza in supa de legume , fierbandu-se separat de aceasta.
Cantitatea de carne = 30 g/zi ↔3-4 lingurite carne fiarta si pasata.
!!! NU se da zilnic carne,ci de 2 sau 3 ori pe saptamana.
Deja din aceasta saptamana meniul de pranz poate arata astfel:
• Felul I → 100-120ml supa de legume + carne
• Felul II→ 60-80ml : piureul de legume + branza subtiat cu lapte
Exemplu : SUPA din morcov,pastarnac,ceapa,rosie.ardei si carne
PIUREUL din morcov,dovlecel,branza.
!!! ATENTIE→ Piureul de cartof (simplu) se da abia la 8 luni
Supa de legume mai pote fi ingrosata si cu faina de orez (care se obtine prin macinarea boabelor de orez intr-o masina de cafea curatata in prealabil).

La felul II ar mai putea fi dat si pilaful din faina de orez , obtinut din fierberea acestuia alaturi de un morcov/pastarnac , in care se adauga 1 lingurita ulei de masline . Aici pot fi amestecate carnita sau branza.

!!! ATENTIE→ Nu se adauga sare in mancarea sugarului pana la 1 an.

DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI LA 6 LUNI
In I-a saptamana:
OUL FIERT minim5 minute si maxim 10 minute.
I se da sugarului doar galbenusul , o data la 3 zile.Albusul se da abia dupa 1 an.
• Ziua 1 → un sfert de galbenus
• Ziua 2 → jumatate de galbenus
• Ziua 3 → trei sferturi
• Ziua 4 → un galbenus intreg
Galbenusul se introduce in supa sau in piureul de legume.
In primele 2 saptamani nu se da in aceeasi zi si ou si carne
A II-a saptamana:
IAURTUL simplu , preferabil Covalact.
Se poate da zilnic o cantitate de 100ml.
Se amesteca cu branza sub forma unui fel II la pranz , sau asortat la piureul de legume, sau simplu.
Iaurtul va constitui o excelenta cina pt ora 18-19.
Cina va putea fi reprezentata si de un piure de legume cu branza.
!!! NU carne seara!
A III-a saptamana
SMANTANA 12% grasime , 3-4 lingurite impreuna cu branza sau se introduce in supa.
La aceasta varsta pot aparea in meniu papanasii din branza fierti.
( branza + un galbenus de ou crud + zahar vanilat 1 pliculet + faina de orez =
compozitie moale )
Se fierb si se servesc cu iaurt sau smantana.
UNTUL 65% grasime se introduce la mijlocul acestei saptamani→ un varf de cutit introdus in piureuri.
A IV-a saptamana
CARNE DE VITA maxim 30 g/administrare.
In prima apa de fierbere se introduce ½ lingurita bicarbonat de sodiu pentru a fragezi carnea.
La fel ca si carnea de pui,cea de vita se va introduce in supa sau piureuri.
Ca si carnea de pui poate fi preparata sub forma de perisoare, care se vor introduce in supe ,ciorbe, sosuri.
carne de vita sau puiPerisoarele :
1 morcov mic
1bucatica de ceapa
1 galbenus de ou
½ lingurita faina de orez sau orez fiert foarte mult
patrunjel verde
Se formeaza perisoarele si se fierb in apa sau zeama de legume.
De la aceasta varsta vom putea da sugarului si zeama de la carne (prima apa de la fiert se arunca pt ca in ea se acumuleaza toate toxinele din carne).
Aceste perisoare mai pot fi servite cu sosuri.
Sos Bechamel → 100ml lapte + ½ lingurita faina de orez se fierb , apoi se adauga perisoarele gata fierte
Sos alb → 100ml smantana + ½ lingurita faina de orez se fierb
Sos rosu → pasta de rosii proaspete + ½ lingurita faina de orez sau 1-2 lingurite piure de legume. Se fierbe sosul si se adauga perisoarele.
In aceste sosuri se mai poate adauga si carne fiarta si pasata.

DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI LA 7 LUNI
Elemente noi : in sucul de fructe → portocala
→ mandarina
→ strugurii
Pentru orice fruct nou introdus se incepe cu cate 1 lingurita pe fiecare zi de administrare , nu cu cantitati mari din cauza riscului de alergii.
In piureul de la felul II sau in supa acum intra ficatelul de pui ,care se fierbe in apa sau lapte , se paseaza si se introduce in meniurile mai sus mentionate .
Ca si varianta de administrare este pateul de casa,
• Se fierbe ficatelul si se amesteca cu 1 galbenus de ou fiert
1 varf de cutit de unt
lapte pentru subtiere
• Se paseaza pana devine foarte moale
• I se va da sugarului cu lingurita asortat cu rosii crude decojite si fara seminte (1-2 felii) sau cu iaurt.
• De la 8 luni va putea fi uns pe paine ( nu mai devreme )
Supele de acum vor fi acrite cu bors de casa din tarate sau cu zeama de lamaie ( NU cu sare de lamaie pt ca e CANCERIGENA).
De la aceasta varsta , la gustarea de ora 16 poate fi introdus compotul de mere.pere,piersici, indulcit cu putin zahar sau zahar vanilat.
zaharul trebuie pus la fiert!!!
NU dam miere de albine pana la 1 an!!! (Clostridium botulinum)
Supa de rosii ( la pranz) → rosiile se fierb fara apa,se strecoara , iar pasta obtinuta se subtiaza cu apa fiarta , dupa care se continua inca putin fierberea.
→ in supa puteti introduce un morcov si un patrunjel.

DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI LA 8 LUNI
Spanacul si salata verde NU se dau decat dupa 1 an !
Spanacul contine nitrati ,care sunt redusi de bacteriile intestinale in nitriti , acestia producand methemoglobinemia sugarului = boala albastra! = intoxicatie cu nitriti , care determina anemie!
Salata verde contine oxalati , care determina alergii!
De la aceasta varsta putem introduce cerealele cu gluten :
• Celebrii biscuiti se administreaza abia de la 8 luni. Glutenul dat mai devreme de aceasta varsta determina alergii pe intestinul sugarului,periclitand absorbtia si ducand la anemie.
• In comert se gasesc biscuiti speciali Hero. I se da 1 , max 2 biscuiti/zi
• NU dati biscuiti intre mese pt ca reduc dramatic pofta de mancare si ingrasa inutil copilul.
• !!! Tineti minte! Un sugar obez are toate sansele sa devine un adolescent obez si desigur un adult obez! Stratul adipos (grasimea) acumulat in perioada de crestere este foarte greu de inlaturat mai tarziu.
• Fainurile de grau,porumb (malai) , gris
PAINEA (preferabil graham) → soldatei de paine unsa cu unt, branza frecata (Almette de casa) si pateu de casa.
Branza frecata = branza de vaci + ½ lingurita de unt + verdeata (optional) + putin lapte se amesteca cu blender-ul si se unge pe paine , asortata cu o rosie cruda ( fara pielite si seminte) sau cu un iaurt simplu.
Faina de grau mai poate fi folosita si la rotunjirea papanasilor fierti , care de acum pot fi facuti cu gris in loc de faina de orez.
Grisul : → laptele copilului poate fi ingrosat cu gris ( dimineata sau seara)
→ la masa de pranz – supa de pui cu galusti (galustile = un galbenus de ou crud + o lingura de gris)
→ la cina sau la desert la pranz : papanasi fierti (branza + gris + zahar vanilat + galbenus de ou = un aluat moale , care se modeleaza in bile si se fierb in apa care nu clocoteste)
Malaiul : → mamaliguta cu branza si smantana
Piureul de cartof : → se da o data sau de cel mult 2 ori/saptamana
→ cartof fiert + ½ lingurita unt + lapte
→ se poate amesteca cu smantana sau iaurt sau carne sau
ficatel sau branza.
Paste fainoase Riva sub forma de stelute sau litere , usor de mestecat si inghitit se adauga in : ⌂ supe sau ciorbe
⌂ sub forma de budinci ( fierte si amestecate cu branza + galbenus +
smantana + zahar vanilat // coapte la cuptor). Se ofera la cina.
⌂ in lapte
⌂ asortate cu sosuri si carnita si servite ca felul II ( la pranz) → Carne de vita
si sos rosu

DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI DE LA 9-12 LUNI
9 luni → cascaval ras
10 luni → creier de vita fiert 1 data / saptamana cu piure de legume
11 luni → peste fiert ( pastrav,cod,merluciu,ton.somn)
→ mezeluri ( rulada de piept de pui sau sunca presata ) ½ felie la micul dejun , insa NU in fiecare dimineata.
→ kiwi
12 luni → albus de ou , capsuni , fragi DELOC OBLIGATORII!!!!!

imaginea utilizatorului nicola

eu am inceput diversificarea la fix 4 luni ca o alaptez artificial.prima data i-am dat suc de mar cu morcov,portocala dar nu prea ia placut,mar cu biscuite ,piure de morcov cu pastarnac fara cartof ca se digera mai greu ,umpic de banana si cereale in lapte doar noaptea.cam atat i-am dat pana acum

imaginea utilizatorului cristina_

Buna, am un baietel care pe 3 decembrie 2010 face 5 luni. Eu am inceput sa ii dau suc de portocale de la 3 luni dupa spusele pediatrei. De la 4 luni am incput cu piureurile de fructe si ii plac foarte mult. Si de saptamana trecuta am inceput sa ii dau si piure de legume adica cartof, fasole verde putin unt si putin ulei de masline si e ok ii place foarte mult. Adevarul e ca e mancacios. Smile

imaginea utilizatorului radu alina

Mie m-ia recomandat pediatru sa incep diversificarea cu cereale orez cu roscove de la Nestle si azi am vrut sa incep cu suc de morcovi dar a avut febra de la vaccin si incep de maine.Fetita are 4 luni voi ce parere aveti este ok?Fetita nu prea a supt la san deci mananca numai lapte este ok sa incep cu suc de morcov prima sapt si dupa aceea de mar pana ajung la pulpa?Si dupa aceea sa incep cu supita?Puteti sa ma sfatuiti?

imaginea utilizatorului ramonelu

Buna! Fetita mea are 4 luni si o saptamana si am inceput fix la 4 luni cu suc de morcov (1 lingurita in prima zi, a doua zi- 2 si tot asa pana la 5 lingurite in a cincea zi, iar in a sasea i-am dat 10 lingurite. Saptamana am inceput cu suc de mar la fel cate o lingurita in plus in fiecare zi pana o sa ajung la 10 asa cum am procedat cu sucul de morcovi.
Dupa aceea, am de gand sa-i amestec sucul de morcov cu cel de mar la fel; sa incep cu cate o lingurita din fiecare amestecat pana ajung la 10 lingurite, iar apoi sa-i dau 20-30 ml zilnic cateva zile de suculet amestecat.
Am uitat sa specific ca eu alaptez exclusiv si nu as vrea sa incep cu nimic altceva in afara de suculete pana nu face 6 luni, adica in ianuarie. Asa simt eu ca e mai bine, sa nu incep deocamdata cu supe si piureuri.
Vroiam sa va intreb voi ce suculete mai dati la puii vostri in afara de morcov si mar. Am inteles ca cel de portocala nu ar fi indicat inca pt. ca are acid citric si banuiesc ca si cel de clementina la fel.
Alte fructe nu prea avem posibilitate sa le dam acum in sezonul rece, era altceva daca era vara, aveam piersici, caise,etc.
Astept pareri si de la voi despre modul cum procedati.

imaginea utilizatorului oanabriniuc

buna mamico. noi la fel am facut la 4 luni cate o saptamana un fel de suc, am inceut cu suc de mar, apoi cu morcov, am comibinat suc de morcov cu mar, suc de portocala ii place cel mai mult. sucul d ewmorcov e recomandat mai mult in sezonul mai cald, acum in sezonul rece medicul a zis sa-i dau suc d eportocala contine vitamina C. si aacum damn intre mese suc de portocala. pentru ca alatezi ar fi trebuit sa astpeti pana la 6 luni si apoi sa incepi, nu e chiar necsar, pentru ca puiutul tau isi ia toate cele necesare din laptic. eu nu am alaptat ca nu am putut si de accea am inceput de la 4 luni

imaginea utilizatorului oanabriniuc

acum la 5 luni noi papam in fiecare dimineata, ereale cu lapte(orez simplu sau cu morocovi de la nestle, burtics sanatoasa) si ne place f mult iar la pranz legume ori piureruri de fructe.

imaginea utilizatorului radu alina

Ieri i-am dat si eu prima oara suculet de morcov mai mult pe babetica decat in gurita si cu niste feteee am inceput la 4 luni si o sapt ca afost mai maraita a avut febra de la vaccin si am zis sa astept pana este ok.Dar problema este ca ea doarme dupa masa de la 7 dim pana la 10 lla 10 stiu ca ar trebuii s-ai dau suculetu dar ea vrea lapticu si nu i-as da chiar imediat laptic dupa suculet si incerc intre masa de zece si cea de unu.Este ok voi ce credeti?

imaginea utilizatorului ioana horia

BUNA MARY82, foarte faina si diversificarea ta , am tinut cont de ea si mi-a printat-o.Maya mea fiind copil prematur ma lupt cu diversificarea are 7 luni varsta corectata 5 luni si doar 5500g.Sunt un pic disperata am trecut pe homeopatie pentru crestere.primeste foarte bine supita crema de pui cerealele, sucul de fructe si orezul de la nesle.lapte praf doar noaptea.Mam saturat sa merg pe la medici. Crying Multumim pentru materialul tau

imaginea utilizatorului thomas

ma numesc THOMAS si am 4 luni si jumatate ma tot intreb ce sa fac sa incep sa incerc sa mananc altceva sau sa raman tot la prietenul si sfatuitorul meu BIBERON m-ar incanta daca mi-ati da cateva sugestii

imaginea utilizatorului thomas

nu vreau sa contrazic pe nimeni dar avand doi baietii parerea mea este ca sunt mancaciosi dar cu cat cresc mai mari cu atat devin mai mofturosi

imaginea utilizatorului luminita stefan

Buna seara.Numele meu este Luminita Stefan Te rog sa imi spui cate mese mananca pe zi bebele tau.Cat lapte si cat mancare solida.Iti multumesc

imaginea utilizatorului iliemariacristina

Salut.Numele meu este Cristina.Spuneti-mi si mie va rog frumos cati mililitri de lapte mancau copilasii vostri la 3 luni.Fata mea Flavia are 3 luni si o alimentez artificial.Mananca aproximativ 150 ml de lapte la o masa de vreo saptamana 6 biberoane pe zi.multumesc.

imaginea utilizatorului angy_agnes

noi avem aproape 4 luni jumate si mancam tot 150 ml laptic la o masa

imaginea utilizatorului gigea61

buna ioana horia si fetita mea este nascuta prematur la 2,200 acum are 7000gr si la fel mananca milumil si stam la 90-120 ml cam o ora . nici eu nustiu ce sa ai mai fac de fiecare data trebuie sa ma plimb cu ea prin casa sau sa ai distrag atentia cu ceva ca sa manance . probabil asa sant prematurii.......

imaginea utilizatorului gigea61

buna mamicilor,dupa cum ati vz sant noua sant mamica unei fetite de 4 luni jumate nascuta prematur la 34 saptamani la o greutate de 2,200gr. la inceput era mancacioasa rau iar acum este jale cand vine ora mesei. vreau sa imi spuneti si mie cu ce cereale ati inceput voi. multumesc.

imaginea utilizatorului pricopoana

am un baietel de 4 luni si am inceput diversificarea.doua zile i-am dat mar cu biscuite.dupa doua zile branzik proaspata cu putina banana,iar apoi piure de lec dar foarte subtire pe care la mancat cu biberonu.gresesc undeva.multumesc

imaginea utilizatorului maria-cristiana

părerea mea este că banana e prea devreme iar mincarea , piureul de care spui nu este indicat să+l bea cu biberonul, poţi să+l dai cu linguriţa.

imaginea utilizatorului maria-cristiana

pentru inceput ar fi bine să începi cu suc de morcov, şi cereale de la 4 luni.

imaginea utilizatorului pricopoana

brinzica proaspata in combinatie cu ce se mai poate da?

imaginea utilizatorului gigea61

buna maria-cristiana santo mamica noua, si vreau sa te intreb daca ai pot da fetitei cereale de mar cu morcov.

imaginea utilizatorului bratu ana maria

GIGEA61...II POTI DA DACA PUIUL TAU A DEPASIT 4 LUNI SI TE-AI HOTARAT SA INCEPI DIVERSIFICAREA... Kiss

imaginea utilizatorului gigea61

MULTUMESC ANA MARIA PUIUL MEU FACE PESTE 10 ZILE 5 LUNI NUSTIU DACA AI VZ DAR AM NASCUT-O PREMATUR CU O GRUTATE DE 2200GR SI ACUM AVEM 7300 GR. AM INCEPUT DIVERSIFICAREA DAR NU PREA MANCAM AM INCEPUT CU SUC DE MAR CU MORCOV PE ASTA IL BEM CU MARE PLACERE MAR CU BISCUITE DAR CAND MANCAM CAND NU MANCAM SI MAI MANCAM PIURE DE FRUCTE IN SPECIAL MAR CU PRUNE CA AVEM PROBLEME CU SCAUNUL. DACA AI PUTEA SA IMI SPUI CE SA INCERC SA AI MAI DAU..... AI DAU CEREALE SEARA IN LAPTE LA 150ML LAPTE AI PUN 2 LINGURITE DE CEREALE.

imaginea utilizatorului anda28

buna. poi sa mai incerci piure de legume morcov cu cartof. in general e preferat de copii daca are cartof. succes

imaginea utilizatorului anda28

branzica se poate combina cu cereale, mar..si eu sunt de parere ca e prea devreme pt banana

imaginea utilizatorului bratu ana maria

SIGUR CA POT...
IUBITA IN PRIMUL RAND SCOATE PRUNELE...!!! II POTI DA PARA SI CEAI DE MUSETEL PT SCAUN...
FRUCTELE ADICA MAR PARA NU I LE DAI CRUDE MARUL COPT CUU BRANZICA CALCICA...PARA FIARTA CU CEREALE...LA MASA DE LA ORA 10...POTI INCEPE SI CU CATE O LINGURITA DE PIURE DE LEGUME...LA ORA 14..SI PANA LA 6 LUNI II POTI INLOCUI SI MASA ACEASTA...
DACA TE UITI LA SUBIECTUL"PENTRU ANDA28" VEI VEDEA CE PAPA SEBI LA 6 LUNITE...DACA TE MAI POT AJUTA CU CEVA ...CU MARE MARE PLACERE... Kiss Big Hug Kiss Big Hug Kiss

imaginea utilizatorului gigea61

AM INCERCAT SI PIURE DE LEGUME DAR NICI GAND SA MANCAM,AM INCERCAT DE CATEVA ORI SI APOI NU IAM MAI DAT CA SE STRAMBA SI DADEA AFARA,ACUM ABIA LAPTELE IL MAI MANANCA, NUSTIU CE ESTE CU EA CA NICI MARUL CU BISCUITE NU PREA IL MAI VREA DE FAPT CAND AJUNGEM LA ORA MESEI INCEPE CALVARUL. IAR PT SCAUN AI DAU NUMAI CEAI DE MUSETEL BEA FOARTE MULT CEAI PE ZI SI DEGEABA. ACUM O LAS ASA CATEVA ZILE NU AI MAI DAU DECAT LAPTE SA VAD CUM SE PREZINTA DUPA....

imaginea utilizatorului georgianan

am o fetita de 5 luni care papa san si mar ras deoarece nu prea are scaune si de la mar iese mai bine.vreau sa incem si eu diversificarea de la 6 luni si am o nelamurire.de exemplu daca in prima zi ii dau suc de fructe adoua zii ii dau supa?cu se procedeaza?poti sa ii dau si supa si suc de fructe in aceeasai zi? astept si eu un raspuns multumiesc anticipat.

imaginea utilizatorului Giorgiana

am si eu o fetita de 3 luni jumate. acum bea 180 ml de lapte de 5 6 ori pe zi si am impresia ca nu se satura. oare pot sa ii dau mai mult sau sa incep diversificarea. apropo fetita are si o ciupreca in gura doctorul spune ca mananca prea mult lapte. cand am nascut avea 3030gr si acum are 6000gr ce sa fac sa incep cu putin suc de morcov

imaginea utilizatorului allynna

Giorgiana, cel mai bine te poate sfatui pediatrul...Insa poti fi sigura de faptul ca va avea toata viata inainte sa pape mancarica Smile Pt ciupercuta din gurita stiu ca se folosea glicerina boraxata cu stamicin, dar la fel..intreaba pediatrul.

imaginea utilizatorului Giorgiana

am inceput sa ii dau suc de morcov si ii place la nebunie dar nu stiu in ce cantitati sa ii dau. poate ma puteti ajuta

imaginea utilizatorului Giorgiana

mai am o intrebare cam cata apa sau ceai ii pot da pe zi???????????? Kiss
pediatrul de aici mia dat un sirop dar il da afara si aici nu cred ca este glicerina boroxata am auzit ca este bun bicarbonatul ce ma sfatuiti sa fac???????????????????? Thinking

imaginea utilizatorului Giorgiana

salut cristina si eu am o fetita de 3 luni jumate si imi mananca 190 ml de lapte de5 ori pe zi. si eu o alimentez tot artificial si mai imi bea si 250 ml apa sau ceai

imaginea utilizatorului Denisa-Alice

ziua,dragi mamici.Fetita mea are 4 luni.Va-s ruga sa-mi spune-ti ce as putea sa-i dau sa pape.Ea a facut 4 luni sambata in data de 15-10-2011.Are 6,500g si mananca lapte Nan 1,5 mese pe zi.Va-s ruga sa imi spuneti si mie mai detailat cu ce incep sa ii dau sa manance.Va multumesc anticipat. Kiss

imaginea utilizatorului O mamica fericita

Denisa, e mult prea devreme pt diversificare...noi abia la 6 luni am inceput.....eu cred ca ar trebui sa mai astepti....pupam dulceata.. Kiss

imaginea utilizatorului terciu ionela

la 4 luni la indemnul pediatrei..si el papa laptic nan..am inceput cu suculet de morcov.o lingurita azi,2 maine si crescand progresiv,apoi supa strecurata din morcov cu pastarnac cateva zile apoi morcov telina si pastarnac...se introduce treptat cate o leguma sa vezi sanu fie alergica la vreuna..pupam ingerasul

imaginea utilizatorului nyco flory

sunt mama unei fetite de 4 luni jumate.Ii dau san dar ea nu se satura ce aliment ii pot da sau cereale

imaginea utilizatorului catandry

Incearca cu lapte praf sa completezi dar sa fii sigura ca nu se satura si nu este doar un puseu de crestere.
exista cereale pentru 4 luni in comert dar nu te-as sfatui sa ii dai.
la 4 luni am inceput diversificarea dar noi papam lapte praf, nan1, si nu ii placea asa ca am fost nevoita.
Sfatul meu este sa ai putina rabdare sa vezi daca nu e doar o faza si daca totusi e nevoie de ceva in plus sa continui cu san si completare cu lapte praf pana la sase luni si abia apoi sa incepi incet cu alimentele. Eu daca as fi avut san asa as fi procedat. Diversificarea cu alimente devreme aduce cu sine si probleme stiu din proprie experienta.

imaginea utilizatorului claudia alexe

EU AM UN BAIETEL DE 5 LUNI JUMATE SI AM INCEPUT DIVERSIFICAREA

imaginea utilizatorului claudia alexe

EU AM UN BAIETEL DE 5 LUNI JUMATE SI AM INCEPUT DIVERSIFICAREA

imaginea utilizatorului nyco flory

ii dau san cat vrea dar noapte se trazeste din ora in ora .Au inceput sai iasa si dintisori.de la lapte praf se constipa ce sa fac?

imaginea utilizatorului catandry

De la alimente se poate constipa mai rau decat de la lapte.

imaginea utilizatorului catandry

Este firesc sa se constipe pt. ca sanul este un aliment usor in comparatie cu orice altceva. o poti ajuta din cand in cand cu cate un supozitor pana se regleaza, dar nu des

imaginea utilizatorului ella08

fetita mea are 5 lunite dar inca ii dau numai piept.ma gandeam sa incep diversificarea de pe la 6 luni

imaginea utilizatorului nyco flory

la 4 luni ii ies dintisori nu este un unguent pentru dintisori ca o mamanca gingiile si sta cu bumni in gurita

imaginea utilizatorului nyco flory

la 4 luni ii ies dintisori nu este un unguent pentru dintisori ca o mamanca gingiile si sta cu bumni in gurita

imaginea utilizatorului catandry

Faptul ca o mananca gingiile nu inseamna ca ii ies.Lavi se scarpina de la patru luni si acum la sapte inca nimic. Oricum poate la voi e altfel. Mergi la farmacie si cere unguent pt gingii. Farmacista va stii ce sa iti dea.
Uite mamica, de acum va fi mai greu cu puiutul tau pt ca incep transformarile mari si la nivelul creierului ei si la nivelul trupului. Ti se va schimba de la luna la luna. Trebuie sa ai rabdare si sa nu cauti repede cea mai usoara solutie. Daca ii este fomita nu trebuie sa o rezolvi repede repede cu alimente ca asa faceau mamele pe vremuri. Acum exista laptele praf pe toate drumurile si da se va constipa pana se acomodeaza cu el, dar mereu va fi cate ceva pana va creste. Ai rabdarica si nu cauta din prea multa grija sa ii faci rau. Arata foarte bine in poza, a mea nu a fost niciodata asa grasuna, pare un copil sanatos, pastreaz-o asa. Eu stiu ca tu ai vrea sa te odihnesti mai mult dar toate mamicile care alapteaza pierd nopti. Nu ii da inca mancarita pentru ca o vei dezechilibra sau mai rau o vei umfla si va fi foarte suparata pe tine cand va deveni domnisoara.
Ai rabdarica. Gelul de dinti e posibil sa o ajute daca totusi ii ies, dar mai sunt si alte semne in afara de faptul ca se scarpina la gingiute.
Si vino mai des pe forum daca te simti singura sau nu mai stii ce sa faci cu puiul tau.
Te-am pupat!

imaginea utilizatorului nyco flory

am fost la doctor cu ea si a spus ca se vede primul dintisor.lapte praf ii dau dar ea nu vrea sa manace sau daca papa nu mananca mai mult de 4.5 ml si totusi se constipa

imaginea utilizatorului nyco flory

am fost la doctor cu ea si a spus ca se vede primul dintisor.lapte praf ii dau dar ea nu vrea sa manace sau daca papa nu mananca mai mult de 4.5 ml si totusi se constipa

imaginea utilizatorului catandry

Atunci de la dintisor e agitata. Cumpara gel si rabdarica pana iese. Diversificarea de la sase luni. Daca ii era fomita si ii place papa mai mult laptic. Incearca si cu ceai poate ii este si sete. Cand iese dintisorul unor copii li se ridica putin temperatura si asta le da sete.

imaginea utilizatorului catandry

si o suzeta o poate linisti.

imaginea utilizatorului catandry

De la cereale se constipa si mai rau pentru ca acestea contin orez si asta strange foarte tare la burtica.

imaginea utilizatorului nyco flory

nu tine suzeta in gurita si nici biberon. face temperatura si scade dupaia.

imaginea utilizatorului catandry

Trebuie hidratata mai mult. Ii scade probabil dupa ce ii dai titzi?Cauta o metoda. I-ai tetina care sa semene cu tatzi tau. Si suzeta rotunda. insista, ca niciun bebe nu a acceptat de la inceput. sau daca poti da-i putin apa fiarta si racita cu lingurita desi adevarul e ce e chinuitor cu lingurita cand sunt mici. Cel mai bine e sa insisti cu un biberon din acela rotunjor care intra tot in gurita ca suzeta. Incearca sa ii dai putin apusoara sau ceai imediat inainte de masa, poate fomita o va invata sa traga si din bibe. poate merge.
Acum ce sa zic, si eu m-am chinuit cu Lavi, ei nu ii placea laptele de nici un fel dar tot am gasit solutii. Incearca sa ii dai suzeta in somn, daca invata sa o smocaie pe asta ii va fi mai usor si cu biberonul. Dar eu zic ca si bibe si suzeta trebuie sa fie rotunjoare ca sanul tau. Am vazut multe chestii ciudate prin comert si mi se pare ciudat ca un bebe obisnuit sa ii fie gurita umpluta de tatzi sa accepte vreo tetina sau suzeta din aceea plata. Cred ca forma clasica e ideala. Incearca si asa.

imaginea utilizatorului catandry

sa imi spui daca ai reusit ceva! sa stiu macar ca nu vorbesc singurica.

imaginea utilizatorului nyco flory

iam dat de mica cu biberonu sugea dupa ce a facut 2 luni la refuzat. suzeta a tinuto prima luna dupaia o refuza
ce ceiut pot sai dau am baby calm dar nu iam dat

imaginea utilizatorului catandry

Bun baby calm. Dar nu il indulci si daca nu ii place fa-l mai slab, doar cat sa colorezi putin apa.
Cred ca cel mai mult ii place mami!Nu suzeta nu biberon. Dar e bine sa o inveti sa bea macar alte lichide cu biberonul pt. ca iti va fi de folos cand vei incepe diversificarea. Daca nu ii place ceai poti sa incerci cu apa fiarta si racita. Hidratarea o va ajuta si la constipatie. Apa pt. ceai sau simpla se fierbe cinci minute.

imaginea utilizatorului catandry

A avut cumva colici cand era mai mica?

imaginea utilizatorului nyco flory

a avut de la o saptamana pana la o luna jumate. ceai cam cat sai fac?

imaginea utilizatorului nyco flory

seamana cu taicaso ca nici suzeta nici biberon nu tinea

imaginea utilizatorului catandry

cat vrei . Daca ii place si il accepta e bine sa ai mereu la indemana. In biberon din sticla se pastreaza foarte bine toata ziua. Si tii sticluta in camera ei unde este cald sa nu se raceasca prea tare. Sa fie la temperatura camerei in care sta ea.
Din cauza colicilor cred ca a inceput sa refuze biberonul. A descoperit ca la tine in brate nu o mai doare asa tare.

imaginea utilizatorului tanut

buna mamicilor!
fiecare copil e diferit.baietelul meu peste 1 saptamana face 4 luni.suntem deja la a 2 a saptamana de mancarica.mancand lapte artificial nu se satura si decat sa ii dau din ora in ora laptic mai bn am incercat ceva mai satios.eu am inceput pentru 1 saptamana cu marul ras dupa care a 2 a saptamana supica din morcov cartof si dovlecel amestecata cu (crema de orez, 4 cereale si ce alte feluri mai sunt la Nestle , Mellin sau Plasmon.)1 lingurita de ulei de masline masa aceasta numai 1 data pe zi la pranz dupa care 1 lingurita 2 de fructa( adica mar.)
restul zilei laptic.pot spune suntem multumiti si satui.
intr-adevar eu cred ca baietii sunt mai pofticiuosi decat fetele

imaginea utilizatorului tanut

cineva scria mai sus ca nu se dau biscuiti de la 4 luni. Parerea mea este total contarie.eu ii dau baietelului meu biscuiti plasmon sper ca sunt si in romania cate 1 lingurita in biberonul cu lapte , dar nu mereu.sunt si granulati tocmai buni pentru biberon si senta glutine.atata timp cat scrie ca sunt pentru 4 luni nu cred si multumesc lui Dumnezeu nu am avut probleme.in schimb banana sau portocala mi se pare prea devreme.capsuni..... capsunile dupa parereas medicilor se introduc ultimele alaturi de toate fructele de padure.dar cum ziceati si voi , fiecare mama isi creste copilul cum crede de cuviinta.cat despre laptele de vaca , fetita mea care acum are 7 ani, nascuta prematur de 1.540 kg, la 6 luni bea laptic de vaca si a crescut mare si sanatoasa.dar depincde de fiecare copil cum tolereaza alimentatia, deasta se si da timp de 5-7 zile intree fiecare aliment nou introdus

imaginea utilizatorului ioanaherta

buna ma numesc yoana cum as putea sa il fac p copilul meu sa poata face caca ca nu poate fac e singur?

imaginea utilizatorului mirela m

Cat are copilul tau? In functie de varsta ti-as putea da cateva idei. Daca ii dai doar lapte, incearca cu ceai de musetel fara zahar sau supozitoare cu glicerina pentru copii. Daca ai inceput diversificarea , pune-i in piureul de fructe para, pruna sau caisa. Si cat mai multe lichide.
Pupici

imaginea utilizatorului ignat anamaria

eu am doi copi baiatu 3 ani si fetita 5 luni pana la patru luni iam dat numai lapte praf dupa care i-am dat cerare de orez de acum ancep cu legumere sucu doctoru a spus de la 6 luni ca si fructere cum ar fi mere cu biscuiti an mod normar se ancepe de la 6 luni cu mancarea nu de la 5 dar ancerc cate putin an fiecare zi

imaginea utilizatorului ignat anamaria

ba este o crema ptr gingi mergi la farmacie si antreaba baiatu meu ia iesit la 5 luni crema se aprica de 3-4 ori pe zi si ma sunt si niste jucarere care le pui la ghiata dupa care dai copilului sa al bage an gurita o sa-i faca bine

imaginea utilizatorului ignat anamaria

o lingurita de ceai granurat ptru copi la 90 gr apa

imaginea utilizatorului anemarya

AM O FETITA DE 4 LUNI JUMATE CARE A FOST DIAGNOSTICATA CU ALERGIE LA PROTEINA DIN LAPTELE DE VACA SI PAPA UN LAPTE SPECIAL CU CE AS PUTEA INCEPE DIVERSIFICAREA