Simptome sarcina

Principalul semn care iti atrage atentia asupra faptului ca ai putea fi insarcinata este absenta menstruatiei (amenoreea fiziologica). Exista insa cazuri in care femeia gravida poate avea sangerari pana in luna a patra, determinate de intarzierea de alipire ale caducelor.

Inca din prima luna de sarcina pot apare tulburari digestive : greturi si varsaturi matinale, sialoree, pirozis (senzatie de arsura in partea superioara a abdomenului), constipatie si modificari ale apetitului.

Alte semne pe care le poti avea sunt cele nervoase : fatigabilitate, labilitate emotionala, irascibilitate, adinamie, somnolenta.

Polakiuria (nevoia de a urina frecvent) apare datorita cresterii in volum a uterului care exercita presiune asupra vezicii urinare.

Apar modificari la nivelul sanilor. Poti simti o senzatie de greutate side tensiune la nivelul lor. Sanii cresc in volum iar la nivelul mameloanelor apar dureri si intepaturi. Areolele mamare se hiperpigmenteaza si apar tuberculii Montgomery (punctisoare in relief la nivelul areolei mamare datorita hipertrofiei glandelor sebacee de la acest nivel). Mameloanele devin mai voluminoase, intens pigmentate si sensibile la atingere. Circulatia venoasa de la nivelul sanilor devine mai evidenta (reteaua venoasa Haller). Cu cat este mai bogata, cu atat lactatia va fi mai abundenta.

La nivelul tegumentelor de la nivelul fetei apare pigmentarea specifica (masca gravidica).

Se pigmenteaza linia alba (de la ombilic la pubis).

Constipatia este frecventa la gravide. Apare datorita cresterii nivelului de progesteron in timpul sarcinii.

Cresterea in greutate este un alt semn al sarcinii. Aceasta se produce pe de o parte din cauza ca femeia gravida castiga in greutate dar si din cauza ca retine apa (“imbibitia gravidica”).

Unele femei gravide au aversiune pentru anumite mancaruri sau mirosuri.