Alimente nerecomandate in timpul sarcinii

Alimente nerecomandate in timpul sarcinii

Alimente nerecomandate in sarcina

Pe perioada sarcinii, organismul este mai sensibil. Din acest motiv trebuie sa fii atenta ce mananci si cum pregatesti alimentele.

Carnea trebuie prelucrata termic foarte bine. Carnea de pasare, porc sau vita insuficient preparata, ca si mezelurile sau preparatele de tip fast-food prezinta riscul infestarii cu salmonella, escherichia colli, listeria monocitogenis sau toxoplasma.

Pestele gras precum tonul proaspat, macroul, sardinele si pastravul contin acizi grasi omega 3 care au o influenta benefica asupra dezvoltarii creierului si vederii copilului. Totusi, evita pe perioada sarcinii sa mananci mai mult de doua portii de peste pe saptamana. Evita sa mananci rechin sau peste spada si limiteaza consumul de ton, somn, macrou la maxim doua portii pe saptamana. Pestele de acest tip contine un nivel ridicat de mercur care este o neurotoxina ce poate afecta dezvoltarea sistemului nervos la copil. De asemenea, nu consuma peste afumat nefiert sau fructe de mare crude sau preparate insuficient.

Nu consuma ficat si produse de ficat deoarece contin un nivel ridicat de vitamina A care poate avea efect negativ asupra fatului (malformatii).

Evita laptele care nu este fiert suficient, branzeturile cu mucegai tip Brie sau Camembert, branza cu mucegai albastru tip Stilton. Acestea pot contine listeria, care poate produce avort sau nastere prematura. Evita si branzeturile moi.

Consuma doar oua fierte tari pentru a evita infectiile cu salmonella. Nu consuma maioneze sau creme preparate cu oua crude.

Spala cu atentie fructele si legumele pentru a evita infectiile cu toxoplasma.

Consuma sare cu moderatie deoarece exista risc de suprasolicitare a rinichilor si de retentie de lichide cu aparitia edemelor si a hipertensiunii arteriale.

Evita arahidele, alunele, capsunile pe timpul sarcinii daca in familie exista cazuri de alergii precum eczema sau astm.

Alcoolul trebuie evitat de femeile gravide deoarece exista riscul nasterii premature. Excesul de alcool poate da “sindromul de alcoolism fetal” care poate duce la malformatii si retardare psihica.

Cofeina trebuie consumata cu moderatie deoarece agita fatul iar in ultimile luni de sarcina poate determina nasterea prematura.

Evita sucurile nepasteurizate.

In timpul sarcinii sunt interzise si unele plante ca : ardeiul iute, pelinul, cimbrul, feniculul, anasonul, coada soricelului, lemnul dulce, scortisoara, levantica, salvia, rostopasca deoarece cresc riscul de nastere prematura. Este contraindicat si consumul de paducel deoarece relaxeaza uterul.