Scorul apgar

Prima evaluare a nou-nascutului este facuta in sala de nastere la 1 minut dupa expulzie de catre medicul neonatolog. Parametrii urmariti de medic sunt : respiratia, activitatea cardiaca, coloratia pielii, tonusul muscular si reactia la stimuli. Medicul stabileste un punctaj (scorul apgar) care este de maxim 10 puncte, fiecare parametru primind 0, 1 sau 2 puncte. Cu cat punctajul e mai mare, cu atat nou-nascutul e mai sanatos. E bine sa cunosti faptul ca e normal ca un prematur, care prin definitie are o varsta de gestatie mai mica, sa aiba un scor apgar mai mic decat un nou-nascut la termen.

Miscari respiratorii :

O - absente
1 - superficiale, neregulate
2 - ample, tipat puternic

Ritm cardiac :

0 - absent
1 - sub 100 batai/minut
2 - peste 100 batai/minut

Culoarea tegumentelor :

0 - cianoza, paloare
1 - corp roz, extremitati cianotice
2 - rozate in totalitate

Reactivitatea (raspunsul la dezobstruarea nazala) :

0 - absenta
1 - grimasa
2 - tuse, stranut

Tonusul muscular :

0 - flasc
1 - usoara flexie a extremitatilor
2 - flexie puternica aextremitatilor

Evaluarea acestor parametri se face la 1 minut si la 5 minute. Se considera ca mai valoroasa pentru aprecierea adaptarii postnatale a nou-nascutului este stabilirea scorului Apgar la 5 minute dupa nastere, acesta corelandu-se cu dezvoltarea neuropsihica ulterioara si avand deci valoare prognostica. Daca e necesar, se stabileste scorul Apgar si la 10 si 15 minute. Aceasta se intampla la nou-nascutul care necesita resuscitare (reanimare) laborioasa si de mai lunga durata.

Nou-nascutii care obtin un scor Apgar cuprins intre 8 si 10 puncte sunt vigurosi, tipa imediat dupa nastere, au ritm cardiac, tonus si reactivitate bune. Ei necesita din partea asistentei si a medicului neonatolog ingrijirile de rutina : plasarea nou-nascutului pe o masa cu caldura radianta, uscarea tegumentelor cu scutece sterile, si aspirarea secretiilor din nasofaringe.

Nou-nascutii cu scor Apgar cuprins intre 5 si 7 puncte sunt moderat afectati, de obicei ei nu respira bine si sunt hipotoni avand nevoie de ajutor din partea medicului neonatolog . La ingrijirile de rutina se adauga oxigenoterapia.

Nou-nascutii care obtin mai putin de 5 puncte necesita resuscitare neonatala : ventilatie cu balon si masca cu oxigen 100%, masaj cardiac extern si medicamente administrate pe cordonul ombilical.

In cazul in care bebelusul tau a primit un scor Apgar mai mic, trebuie sa stii ca nou-nascutii au o mare capacitate de a recupera. S-a observat ca o mare parte din nou-nascutii cu punctaj mic au evoluat cat se poate de normal. Se recomanda totusi ca cei cu scor mic sa fie in atentia medicului pediatru.