Scaderea in greutate la nou nascuti

In primele 3-4 zile de viata, bebelusul scade in greutate cu cel mult 10% din greutatea cu care s-a nascut pentru ca ulterior, in aproximativ 10 zile, sa recupereze greutatea pierduta. Aceasta scadere in greutate este pusa pe seama pierderilor de urina si meconiu din primele ore dupa nastere. La aceasta se adauga secretia lactata insuficienta a mamei pentru a acoperi nevoile calorice ale bebelusului, acesta fiind nevoit sa consume din propriile tesuturi. De asemenea au loc pierderi si prin respiratie si tegumente.

Scaderea fiziologica in greutate depinde de greutatea de la nastere a bebelusului. Daca acesta a avut o greutate mare la nastere, atunci si scaderea din primele zile va fi mai mare iar revenirea la greutatea initiala se va face mai lent. S-a observat ca baietii scad mai mult decat fetitele, ca primul copil scade mai mult decat urmatorul iar sectionarea tardiva a cordonului ombilical, marind secretia urinara, creste si procentul scaderii in greutate.

Dupa revenirea la greutatea pe care a avut-o la nastere, ajutat si de instalarea secretiei lactate a mamei, bebelusul incepe sa creasca in greutate, curba ponderala devenind ascendenta.

Ceea ce trebuie sa stie mamaicile care alapteaza, este ca bebelusii trebuie alimentati la san “la cerere”, adica de cate ori vor si cat vor. Cu timpul, ei isi vor regla singuri supturile.