Paralizia de plex brahial

Paralizia de plex brahial la nou-nascut este o complicatie a nasterilor laborioase. Ea se produce datorita lezarii plexului brahial in timpul expulziei, in urma unor manevre obstetricale. Leziunile plexului constau in intinderea sau ruperea radacinilor nervoase in urma unor tractiuni ale gatului pentru degajarea umerilor sau a intinderii bratelor ramase in urma pe langa cap, in prezentatia pelviana. Disproportia fetopelviana (copil mare pentru bazinul mamei) si nasterea in prezentatie pelviana se asociaza mai frecvent cu paralizia de plex brahial.

In paralizia de plex brahial de tip superior, pozitia membrului afectat e caracteristica si anume, umarul e coborat, bratul atarna flasc pe langa corp, in abductie si rotatie interna. Nou-nascutul poate flecta mana si misca degetele, el putand efectua miscari la nivelul pumnului si a degetelor.

In paralizia de plex brahial de tip inferior sunt afectati muschii antebratului si ai mainii. Mana atarna inerta in pozitie de flexie pe antebrat, miscarile cotului si umarului sunt pastrate in timp ce nici o miscare din articulatia pumnului nu e posibila.

Tratamentul paraliziei de tip superior consta in imobilizarea bratului afectat . Imobilizarea se face pretoracic flectand in unghi drept (90 grade) antebratul pe langa corp cu palma orientata in sus. Aceasta imobilizare trebuie facuta pe perioade scurte, de 2-3 ore, alternand cu perioade in care bratul e lasat liber. Alternanta perioadelor de imobilizare are ca scop pastrarea mobilitatii articulare la bratul afectat. Este necesar ca imobilizarea sa fie facuta in primele 6 luni atat ziua cat si noaptea, cu intermitenta, si apoi, daca mai e necesar , numai in timpul noptii pe o perioada de inca 6 luni. Dupa 7-10 zile se recomanda inceperea miscarilor pasive ale bratului cu scopul evitarii retractiilor muschilor antagonisti.

In cazul paraliziilor de tip inferior, masajele si miscarile pasive trebuie incepute mai devreme.

Recuperarea bebelusilor afectati depinde de severitatea afectarii plexului brahial. In cea mai mare parte din cazuri, recuperarea se face in primul an de viata. In paralizia brahiala de tip inferior, recuperarea completa se obtine mai greu .