Fractura de clavicula

Fractura de clavicula este consecinta unei expulzii laborioase a umerilor la nou-nascutii in prezentatie craniana (care se nasc cu capul). Poate sa se produca si in nasterile in prezentatie pelviana, in cazul hiperextensiei membrelor superioare.

Frecvente sunt fracturile incomplete (“in lemn verde”). Acestea sunt asimptomatice si, dupa 7-10 zile, devin aparente prin palparea unui calus la nivelul liniei de fractura.

Mai rare sunt fracturile complete la care simptomele sunt vizibile : diminuarea miscarilor spontane la nivelul bratului de aceeasi parte cu clavicula fracturata, tumefierea (umflarea) zonei cu disparitia fosei supraclaviculare (“golul” de deasupra claviculei), durere la mobilizarea pasiva a bratului, crepitatii, deformare la nivelul liniei de fractura. Examenul radiologic confirma diagnosticul de fractura de clavicula.

Tratamentul pentru fractura de clavicula consta in fixarea bratului pe torace cu ajutorul camasutei cu care este imbracat bebelusul, mana de partea fracturii neimbracandu-se in maneca.

La bebelusi, capacitatea de vindecare a fracturilor este foarte buna. Clavicula se vindeca in 7-10 zile prin formarea calusului (tesutul care uneste fragmentele osului fracturat).