Fontanela

Fontanelele sunt zone neosificate situate intre oasele craniului, intalnite la nou-nascuti si sugari. Ele permit cresterea in dimensiuni a craniului precum si cresterea creierului in primii doi ani de viata.

Dintre cele 6 fontanele, doua dintre acestea au importanta clinica.

Fontanela anterioara sau fontanela bregmatica este cunoscuta si sub denumirea populara de “moalele capului”. Ea se gasesta intre osul frontal si cele doua oase parietale, are forma romboidala si diametrele cuprinse intre 1 si 5 cm. Inchiderea ei se produce intre 9 si 18 luni, acceptandu-se ca limite 6 si 24 luni.

Fontanela posterioara se gaseste intre osul occipital si cele doua oase parietale. Are forma triunghiulara . La nastere poate fi punctiforma sau de marimea unei pulpe de deget. Se inchide pana la varsta de 3 luni.

Exista o variabilitate normala a dimensiunilor fontanelei anterioare chiar pentru copiii sanatosi. Fontanela anterioara mica poate fi doar o varianta normala dar se intalneste si in microcefalie, craniostenoza, hipertiroidism. Fontanela anterioara mare se poate intalni in boli osoase (rahitism, acondroplazie), boli cromozomiale (trisomia 13, 18, 21), hidrocefalie sau sindroame malformative complexe.

In mod normal, tegumentele care acopera fontanela anterioara sunt la acelasi nivel cu oasele boltii craniene. Fontanela anterioara bombata , in tensiune, poate semnifica hidrocefalie, meningita, encefalita sau hemoragie intracraniana. Fontanela anterioara deprimata semnifica deshidratarea bebelusului.