Criza genitala la nou-nascuti

La 3-4 zile de la nastere se poate observa o tumefiere (umflare) a glandelor mamare ale bebelusilor, indiferent de sex. Uneori pot prezenta si o secretie albicioasa, asemanatoare laptelui matern care poate persista cateva zile pana la doua saptamani. In general, nu este nevoie de nici un fel de tratament. Daca totusi apar fenomene inflamatorii, roseata si caldura locala, trebuie sa te adresezi medicului. Pana atunci, poti sa aplici local comprese cu rivanol la temperatura camerei.

Criza genitala la fetite se poate manifesta printr-o secretie vaginala albicioasa cu striuri sanguinolente (mica menstruatie) sau doar o eliminare de mucus, hematii si celule epiteliale (vulvo-vaginita noului-nascut). Nu trebuie sa te sperii, secretia va disparea in 2-3 zile.

Criza genitala la baieti se poate manifesta printr-o marire in volum a testiculelor (hidrocel uni sau bilateral). Nu trebuie sa fii ingrijorata nici in aceasta situatie deoarece hidrocelul dispare in 3-4 saptamani si nu necesita tratament chirurgical.

Criza genitala apare datorita hormonilor materni ramasi in circulatie din timpul vietii intrauterine.