Cefalhematomul si Bosa serosanguina

Cefalhematomul este o colectie sanguina intre periost (membrana care acopera osul) si os, determinata de ruptura vaselor epicraniene. Se localizeaza mai ales la nivelul oaselor parietale, mai rar la nivelul osului occipital si este fluctuenta la palpare.

Apare de obicei in cazul nasterilor laborioase , adesea la primipare, in cazul nou nascutilor cu greutate mare la care expulzia capului e mai dificila.

Cefalhematomul se formeaza in primele 24 ore dupa nastere si evoluiaza spre resorbtie in 3-4 saptamani. Prin resorbtia sangelui se produce bilirubina, acest lucru ducand la aparitia sau intensificarea icterului nou-nascutului. Cand resorbtia nu este completa, se produce calcifierea hematomului producand o deformare a craniului.

De obicei este unilateral (de o parte a capului). Daca e bilateral, se va cerceta radiologic posibilitatea asocierii cu fractura oaselor boltii craniene.

Bosa serosanguina este un edem hemoragic (o umflatura datorita unei colectii de sange) care apare la nivelul capului nou nascutului in nasterile mai dificile. Localizarea cea mai frecventa este parietala si occipitala. Bosa este rezultatul presiunii pe care o exercita oasele bazinului mamei in timpul dilatatiei, asupra capului nou nascutului. Este mai pronuntata in travaliul prelungit, apare chiar de la nastere iar resorbtia se face rapid, in decurs de cateva ore.