Boala hemoragica a nou-nascutului

Boala hemoragica a nou-nascutului este o tulburare temporara a coagularii sangelui la nou-nascut in primele 3-4 zile de viata. Cauza o constituie carenta de vitamina K.

Apare mai frecvent la bebelusii alimentati natural deoarece laptele de mama asigura un aport de vitamina K de 4 ori mai mic decat laptele de vaca. S-a constatat ca bebelusii alimentati la san care nu au primit vitamina K la nastere au un risc crescut de a face hemoragie cerebrala la 3-6 saptamani de viata.

Prematurii cu greutate foarte mica la nastere pot face boala chiar in prezenta unor cantitati mari de vitamina K datorita insuficientei hepatice de a sintetiza factori de coagulare vitamino K dependenti.

Rezervele mici de vitamina K cu care sa nasc bebelusii se pot datora tulburarilor de sinteza si absorbtie intestinala la gravidele cu afectiuni digestive. Alte cauze sunt tratamentele cu antibiotice sau abuzul de laxative in perioada sarcinii.
Boala apare in ziua a doua – a treia de viata , cel mai adesea la un bebelus aparent sanatos. Forma obisnuita de manifestare este hemoragia digestive : melena (sange in scaun) sau hematemeza (varsatura cu sange).

Profilaxia bolii se face la nastere prin administrarea tuturor bebelusilor de fitomenadion injectabil.

Tratamentul curativ se face cu fitomenadion injectabil in doza de 1-2 mg. In formele mai grave se foloseste plasma proaspata care asigura factorii de coagulare.