Aspectul nou-nascutului

Nou-nascutul are unele caracteristici.

Capul nou-nascutului este relativ mare, el reprezentand o patrime din lungimea corpului. Perimetrul cranian este mai mare decat cel toracic. Oasele capului nu sunt sudate in momentul nasterii, ceea ce face ca in partea superioara sa existe o zona membranoasa, fontanela anterioara, care se inchide intre 9 si 18 luni. La o parte dintre nou-nascuti este deschisa si fontanela posterioara care se inchide mai repede, pana la 3 luni.

Gatul nou-nascutului este scurt.

Toracele nou-nascutului are forma unui trunchi de con, asezat cu baza in jos. Dupa ce nou-nascutul incepe sa respire, forma toracelui devine aproape cilindrica, avand diametrul antero-posterior turtit iar coastele orizontalizate. Respiratia este superficiala, de tip abdominal, iar frecventa respiratiei este in jur de 40 respiratii pe minut.

Abdomenul nou-nascutului este mare. Membrele superioare si inferioare sunt relativ scurte, ele reprezentand cam o treime din lungimea corpului. Membrele superioare sunt mai lungi decat cele inferioare, lungimea bratului este aproape egala cu a antebratului iar a coapsei egala cu a gambei.

Pielea nou-nascutului este subtire, moale si delicata. Culoarea roz, usor marmorata este data de vascularizatia bogata a pielii. Devine apoi rosiatica datorita eritemului din urmatoarele zile, caracteristic nou-nascutului. La nou-nascutii supramaturati (cei care depasesc data probabila a nasterii) precum si la cei care au avut probleme cu placenta in ultimile saptamani de viata intrauterina, pielea este uscata si se descuameaza. La nastere, pielea de la nivelul umerilor, a regiunii dorsale si a plicilor este acoperita de vernix caseosa, o substanta de culoare usor galbuie bogata in colesterol si glicogen. Aceasta substanta dispare dupa 24-48 ore de la nastere. Pe frunte, pe umeri si pe spate , pielea poate fi acoperita de un puf matasos, numit lanugo. La unii bebelusi se pot observa pe fata puncte mici alb-galbui care dispar in cateva zile(milium facial). La bebelusii cu pielea deschisa la culoare pot exista niste pete rosii la nivelul fruntii, a pleoapelor, deasupra bazei nasului si la nivelul cefei. Aceste pete dispar in decursul primului an de viata. Bebelusii cu pielea mai inchisa la culoare pot avea niste pete albastrui in partea inferioara a spatelui . Aceste pete, cunoscute sub numele de pete mongoloide, dispar si ele in primul sau in al doilea an de viata.

Unghiile nou-nascutului depasesc marginea libera a degetelor.

Parul nou-nascutului este moale si rar de cele mai multe ori. Acest par existent la nastere cade dupa putin timp si este inlocuit cu altul mai rezistent.

Dupa sectionare, cordonul ombilical trece prin trei faze de evolutie : mumifierea bontului ombilical, formarea santului de eliminare si caderea lui. Urmeaza epitelizarea plagii obilicale.

Tesutul celular subcutanat este mai dezvoltat la nivelul fetei, apoi pe membre si mai slab reprezentat pe torace si abdomen.

Tesutul muscular este slab dezvoltat.