Vitaminele - Ghidul vitaminelor

Vitaminele sunt compusi organici indispensabili vietii care se gasesc in alimente sau se prepara sintetic, cu rol esential in mentinerea proceselor celulare vitale.

Vitaminele sunt lipsite de valoare energetica, au actiune la doza foarte mica si contribuie la reglarea proceselor metabolice.

In conditiile unei diete echilibrate si diversificate, fara excese sau carente ale unuia sau altuia dintre principiile alimentare, organismul nostru beneficiaza de un aport adecvat de vitamine. In plus, o mare parte din vitamine pot fi sintetizate de organismul uman, de flora intestinala. Aducand organismului zilnic vitamine naturale printr-un meniu variat din care cruditatile nu trebuie sa lipseasca, ne asiguram pastrarea sau recapatarea sanatatii.

Alimentele supuse tratamentului termic (fierbere, sterilizare) sunt saracite de vitamine. Produsele “rafinate” sunt de fapt alimente lipsite de principiile vitale indispensabile, printre care se afla si vitaminele.

In cazul in care exista carente de vitamine fie datorita unei alimentatii defectuoase sau dezechilibrate, fie datorita unor tulburari intestinale sau hepatice, fie unui defect de utilizare sau asimilare, se produc hipovitaminozele (lipsa partiala a vitaminelor) in care apar tulburari metabolice si, mai rar in zilele noastre, avitaminozele (lipsa totala a vitaminelor) care pot duce la boli foarte grave.

Excesul vitaminic (hipervitaminoza) este si el daunator deoarece duce la dezechilibre in desfasurarea proceselor metabolice precum si la aparitia unor fenomene toxice (intoxicatii). Acestea apar in cazul vitaminelor liposolubile, organismul uman fiind sensibil mai ales la excesul de vitamine A si D.

Vitaminele se impart in doua grupe : liposolubile (A, E, D, K, F), care se dizolva in grasimi depozitandu-se in organism in tesuturile grase si in ficat, si vitamine hidrosolubile (C, P, complexul B ), care se dizolva in apa si pe care organismul le foloseste imediat ce sunt ingerate, excesul vitaminic fiind eliminat prin urina. Exista o singura vitamina hidrosolubila (B12) care poate fi depozitata in organism la nivelul ficatului.

Vitaminele hirosolubile :
Vitamina C sau antiscorbutica
Vitamina P sau vitamina C2
Vitamina B1 sau antiberiberica sau tiamina
Vitamina B2 sau riboflavina
Vitamina B3 sau vitamina PP sau antipelagroasa sau nicotinamida
Vitamina B5 sau acidul pantotenic
Vitamina B6 sau piridoxina
Vitamina B8 sau vitamina H sau biotina
Vitamina B9 sau acidul folic
Vitamina B12 sau ciancobalamina

Vitaminele liposolubile :
Vitamina A sau antixeroftalmica
Vitamina E sau tocoferol
Vitamina D sau antirahitica
Vitamina K sau antihemoragica
Vitamina F (acizi grasi nesaturati)