Vitamina K

Vitamina K se mai numeste vitamina antihemoragica. Este o vitamina liposolubila care este sintetizata de flora bacteriana saprofita (normala) din intestine. Este absorbita odata cu grasimile si depozitata in ficat. Este sensibila la lumina si oxidanti si rezistenta la caldura. Este distrusa prin congelarea alimentelor si prin rancezirea grasimilor care intra in compozitia acestora.

Surse de vitamina K

Vitamina K este produsa de propria noastra flora intestinala in proportie de 50%, restul provine din alimente si anume din legume verzi : spanac, urzici, loboda, leustean, marar, salata, mazare, broccoli, varza, ceapa verde, lucerna, dar si din rosii, morcovi, conopida, cartofi, din unele fructe : catina alba, fragi, macese, din grau decorticat, porumb, ovaz ca si din produse animale : carne, ficat, galbenus, lapte, unt.

Doza zilnica recomandata

Doza zilnica recomandata este controversata, cei mai multi autori recomanda o doza de 10 -55 mcg pe zi.

Rolul vitaminei K

- are rol in coagularea sangelui fiind indicata in oprirea hemoragiilor din insuficientele hepatice, in starile de hipoprotrombinemie ale nou-nascutilor, dupa tratamente de lunga durata cu antibiotice. La nivelul ficatului, vitamina K este transformata in protrombina, factorul II al coagularii.
- participa la metabolizarea proteinelor
- participa la fixarea calciului

Carenta de vitamina K

La adult deficitul de vitamina K poate tine fie de un aport alimentar insuficient, fie de o deficienta de sinteza . Exista si cazul unei proaste utilizari, cand functia biliara este diminuata si cea intestinala perturbata. Carenta de vitamina K se manifesta prin hemoragii spontane sau dupa traumatisme minore.

La nou-nascut si mai ales la prematur datorita deficitului de vitamina K poate apare in primele zile de viata boala hemoragica a nou-nascutului. Acest deficit apare deoarece vitamina K nu traverseaza placenta, intestinul nou-nascutului este steril in primele zile de viata, ficatul este imatur iar laptele matern este sarac in vitamina K.

Excesul de vitamina K

Este aproape imposibil sa existe. La doze foarte mari pot apare reactii alergice.

Important de retinut

Unele medicamente ca salicilatii, unele antibiotice cu spectru larg, anticonvulsivantele, vitaminele A si E in doze mari interfera cu metabolismul vitaminei K determinand diminuarea absorbtiei acesteea.

O dieta bogata in vitamina K interfera cu medicamentele anticoagulante inhiband efectul anticoagulant al acestora.