Viermisori la copii (Oxiuroza)

Oxiuroza , numita si enterobioza sau, popular, viermisori este o parazitoza intestinala provocata de oxiuri. Este foarte raspandita in randul copiilor afectand de obicei mai multi membri ai familiei. Incidenta cea mai mare este intalnita la prescolari si scolarii mici.

Oxiurii sunt viermi mici, cilindrici, subtiri, cu o lungime de pana la 13-15 mm si grosimea putin mai mare decat a unui fir de ata, de culoare alba. Formele adulte populeaza de obicei ileonul terminal, cecul si uneori apendicele. In perioada de fecundare, femelele migreaza spre rect, depasind sfincterul anal, de obicei in cursul noptii, pentru a depune ouale, in numar foarte mare, de ordinul miilor.

Infestarea se face pe cale digestiva prin intermediul alimentelor sau inhalarea prafului contaminat si intretinuta prin autocontaminare, prin intermediul mainilor murdare si a oualor depozitate sub unghii.

Exista forme de boala asimptomatice, deci fara nici un semn clinic, incat persoanele infestate nu sunt constiente de acest lucru. La copii, formele cele mai frecvente se manifesta prin prurit perianal (mancarime) care apare mai frecvent in cursul noptii si printr-un somn agitat. La acestea, se pot asocia lipsa poftei de mancare, dureri abdominale in jurul ombilicului, enuresis (urinarea in pat in cursul noptii).

Diagnosticul se pune prin prelevarea de probe din regiunea anala. Se poate face testul benzii adezive care consta in aplicarea unei astfel de benzi la nivelul regiunii perianale care este apoi examinata la microscop.

Masurile de prevenire ale infestarii constau in spalarea cu apa si sapun a mainilor inainte de fiecare masa si dupa folosirea toaletei, taierea unghiilor cat mai scurt deoarece ouale de oxiuri pot ajunge sub unghii in timpul scarpinatului, purtarea in cursul noptii a pijamalelor si a hainelor mulate, descurajarea suptului degetului la copiii cu oxiuroza, evitarea scuturarii lenjeriei de pat a persoanei infestate pentru a nu raspandi in aer ouale parazitilor, spalarea zilnica urmata de fierberea si calcarea lenjeriei de corp si de pat.

Tratamentul medicamentos se face la indicatia medicului si in dozele recomandate de acesta. Se pot folosi preparate cu mebendazol (vermox), albendazol (zentel), pamoat de pirvinium.

In acelasi timp se recomanda folosirea unui unguent care calmeaza mancarimea.

Se recomanda ca tratamentul sa fie urmat si de ceilalti membrii ai familiei.

Exista si remedii naturiste precum usturoiul, semintele de dovleac, ceaiul de pelin , ceaiul de chimen, asocieri de plante in diferite solutii ce se administreaza sub forma de picaturi.


Mai citeste si despre: