Polipi nazali la copii (Vegetatii adenoide)

Polipi nazali la copii (Vegetatii adenoide)

Adenoidita cronica, cunoscuta si sub numele de vegetatii adenoide sau polipi, se defineste ca inflamatia si hipertrofia (marirea in volum) cronica a amigdalei faringiene Luschka. Aceasta este o masa de tesut limfatic care captuseste in mod normal peretele posterior al regiunii superioare a faringelui si are o grosime de 2-3 mm. Afectiunile amigdalei faringiene sunt de obicei de natura infectioasa si pot avea o evolutie acuta (adenoiditele acute), subacuta sau cronica (vegetatii adenoide). Factorii favorizanti ai acestor afectiuni sunt climatul rece si umed si terenul (diateza limfatica).

In adenoidita cronica, amigdala faringiana este hipertrofiata cronic depasind 4-6 mm. Regreseaza spontan catre pubertate.

Copilul cu vegetatii adenoide are nasul infundat. De aceea el tine gura deschisa atat ziua cat si noaptea si sforaie in timpul somnului. Respiratia lui este zgomotoasa.

Fonatia este si ea modificata, copilul neputand pronunta corect consoanele nazale. De exemplu, “m” este pronuntat ca “b” si in loc de “mama”el spune “baba”. La fel “n” este pronuntat ca “d”.

De asemenea, datorita obstructiei trompei lui Eustache (comunicarea intre fosele nazale si ureche), se constata o hipoacuzie de transmisie, copilul nemaiauzind bine.

Vegetatiile adenoide se insotesc frecvent de o stare subfebrila de tip invers, adica febra creste dimineata, nu seara. In evolutie, copiii capata un facies adenoidian: gura intredeschisa, fata alungita, nasul subtire si mereu umed, buze rasfrante, aspect de “naucit”. Ganglionii de la nivelul gatului si cei de sub mandibula sunt mariti de volum, toracele este insuficient dezvoltat (se asociaza cu semne de rahitism).

Daca copilul tau are aceste simptome este necesar sa consulti un medic specialist ORL-ist. El va pune un diagnostic corect si ii va recomanda tratamentul adecvat.

Tratamentul vegetatiilor adenoide consta in indepartarea lor chirurgicala (adenoidectomie). Aceasta este indicata in cazul in care copilul prezinta otite medii supurate sau infectii repetate de vecinatate (rinobronsite, laringite, adenite regionale). Adenoidectomia este contraindicata la varste prea mici, in sindroame hemoragice, infectie acuta, anotimp rece sau prea calduros, stari alergice. Varsta optima pentru interventia chirurgicala este 4-5 ani. Interventia se poate efectua sub anestezie generala sau locala si consta in chiuretarea vegetatiilor adenoide. Durata interventiei este de 15 - 30 minute. Postoperator se recomanda analgezice (nurofen, paracetamol) pentru combaterea durerii, repaus la domiciliu 2-3 zile, evitarea alimentelor fierbinti, condimentate sau iritante, sucurile acide si alimentele de consistenta crescuta in primele zile dupa operatie.

In 5-6% din cazuri exista riscul reaparitiei vegetatiilor.