Otita la copii

Otita medie acuta este consecinta (complicatia) unei infectii acute de cai respiratorii superioare.
Frecventa bolii este mai mare la varsta de sugar. Dupa varsta de un an, odata cu transformarile survenite in dezvoltarea urechii medii si a modalitatilor de raspuns imunitar la agentii infectiosi, otita devine mult mai rara si mai bine delimitata in manifestarile ei.

Otita medie catarala (congestiva, seroasa) apare de obicei odata cu infectia de cai respiratorii superioare. Se manifesta prin aparitia otalgiei (durerii) intense, febra mare, stare generala proasta, greata, varsaturi. Examenul de specialitate facut de medicul orelist evidentiaza un timpan hiperemiat (rosu).

Evolutia bolii este favorabila, ea cedand o data cu vindecarea bolii de baza (rinofaringitei). Uneori insa, ea poate evolua spre otita medie supurata.

Otita medie supurata apare dupa o infectie a cailor respiratorii superioare (rinofaringita), la un oarecare interval de timp dupa trecerea acesteea, sau poate fi complicatia unei otite medii catarale. Ea poate apare si ca o complicatie a altor infectii acute cum ar fi rujeola sau scarlatina.

Se intalneste cu o frecventa mai mare la copiii cu vegetatii adenoide (polipi).

Simptomul principal este durerea care este violenta, pulsatila si se accentuiaza la deglutitie (la inghitit). Copilul plange si se culca cu urechea afectata pe perna. Are febra, stare generala proasta, varsa, are scaune diareice. Odata cu perforarea timpanului, durerea cedeaza iar febra scade si apare o scurgere purulenta din ureche. La examenul de specialitate efectuat de medicului orelist se constata perforarea timpanului. Se pot face culturi ale secretiei otice pentru evidentierea microbului.

Otita medie - tratament
Tratamentul otitei medii congestive este cel al infectiei de cai respiratorii superioare. Se folosesc dezimfectante rinofaringiene, antialgice, antitermice, vitamina C. Aplicarea caldurii la nivelul urechii este de ajutor.

Otita medie supurata necesita tratament cu antibiotice. Se recomanda de asemenea dezimfectantele rinofaringiene, analgezicele, antitermicele pentru combaterea durerii si a febrei. Un obiectiv important al tratamentului il constituie asigurarea unui drenaj eficient al secretiei otice, la nevoie putandu-se “completa” perforatia spontana a timpanului prin paracenteza (perforare chirurgicala).