Amigdalita acuta

Amigdalita acuta (Angina acuta) se manifesta prin febra, dureri si senzatie de uscaciune a gatului, jena la deglutitie (inghitit), anorexie, varsaturi, voce ragusita, obstructie nazala urmata de rinoree, tuse uscata. Ganglionii pot fi mariti. Evolutia bolii este favorabila de obicei, durata ei fiind de cateva zile pana la o saptamana. Uneori ea se poate complica cu o suprainfectie bacteriana, cel mai frecvent fiind incriminat streptococul beta hemolitic grup A.

Ca tratament, anginele virale beneficiaza de masuri terapeutice cu caracter general si simptomatic, urmarindu-se combaterea febrei prin folosirea antitermicelor, dezimfectia oro-faringiana utilizandu-se dezimfectante nazale, combaterea durerii prin folosirea analgezicelor (paracetamol, ibuprofen), hidratarea adecvata oferindu-i copilului lichide caldute, nu fierbinti. Administrarea vitaminelor (C, A) si a prisnitelor cervicale sunt utile.

Anginele microbiene se manifesta prin debut brusc cu febra, dureri intense in gat si la inghitit, senzatie de uscaciune a gatului, stare de rau, cefalee, varsaturi, dureri abdominale. Ganglionii latero-cervicali (la nivelul gatului) sunt mariti si durerosi.Gatul este rosu, amigdalele marite si rosii, cu depozite de puroi.

Tratamentul amigdalitei microbiene consta in antibioterapie . Recomandabil este ca, inainte de inceperea tratamentului, sa se faca un exudat faringian si antibiograma pentru a sti care este antibioticul la care raspunde cel mai bine microbul incriminat. Se asociaza tratament simptomatic al durerii si febrei (antialgice, antipiretice).

Netratate corect, anginele cu streptococ se pot complica cu otita supurata , abces periamigdalian sau adenopatii latero-cervicale (marirea ganglionilor). De asemenea, ele pot determina aparitia ulterioara a bolii reumatismale sau a glomerulonefritei acute difuze.