Alimentatia copilului prescolar 3-6 ani

Alimentatia copilului prescolar se apropie de cea a adultilor. Ea trebuie sa fie cat mai echilibrata si variata pentru a asigura nevoile nutritive ale acestuia precum si o crestere armonioasa si sanatoasa.

Nevoile calorice ale copilului cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani este de 80 calorii pe fiecare kg de greutate si pe zi (80 cal/kg/zi).

Meniul zilnic trebuie sa-i asigure toate principiile nutritive de care are nevoie ; proteine, glucide, grasimi dar si vitamine si saruri minerale. Nevoile de proteine sunt de 2,5 grame/kg/zi, de glucide 10grame/kg/zi iar de grasimi de 3 grame/kg/zi. Nevoile de lichide sunt de 70-80 ml/kg/zi.

La aceasta varsta, un copil trebuie sa aiba trei mese principale pe zi ( dimineata, pranz si seara si una sau doua gustari intre mesele principale). Micul dejun trebuie sa reprezinte15-20% din ratia zilnica de alimente, pranzul 40-45%, cina 20-25% iar gustarile circa 10%.

In ratia zilnica se includ 250-500 ml lapte si derivatele acestuia (iaurt, sana, kefir), branza (30 grame/zi), carne de preferat pasare, vita, peste (50-60 grame/ zi), oua (unul la 2-3 zile), grasimi (unt, smantana, frisca, ulei vegetal). Glucidele sunt reprezentate prin fainoase, fructe (proaspete sau fierte sub forma de compot), legume variate (proaspete sau preparate termic), prajituri de casa, mai rar dulciuri concentrate (ciocolata, gem, miere de albine).

Compozitia meniului se apropie tot mai mult de cel al adultului, fiind limitat aportul de sare si evitandu-se alimentele prea condimentate, mezelurile, cafeaua, alcoolul.

Ca reguli de igiena, copilul trebuie sa se spele pe maini inainte de a manca si pe dinti dupa fiecare masa. De asemenea, trebuie sa manance singur, nu sa i se dea in gura. Trebuie combatuta monotonia alimentara prin oferirea de combinatii noi de alimente si o prezentare atragatoare in farfurie.