Alimentatia copilului 1-3 ani

Alimentatia copilului 1-3 ani se va apropia treptat de alimentatia adultilor, cu cateva interdictii. In acesta perioada au loc schimbari importante in morfofiziologia copilului. Glandele digestive anexe (ficatul, pancreasul) se maturizeaza ca functie, se completeaza prima dentitie iar simtul gustativ se dezvolta. Din aceste motive se impun modificari in alimentatia copilului si un meniu variat. Acum el invata sa mestece bine, incepe sa bea singur din canita si incepe sa foloseasca singur lingurita.

La acesta varsta , copilul trebuie sa aiba 3 mese principale pe zi, (dimineata, pranz si seara) si una sau doua gustari intre mesele principale. In meniul copilului trebuie sa intre toate principiile alimentare care sa-i asigure o buna crestere si dezvoltare : proteine, glucide, lipide , dar si saruri minerale si vitamine.

Aceasta este perioada in care se formeaza obiceiurile alimentare pentru toata viata , ceea ce este foarte important pentru starea de sanatate de mai tarziu.

Necesarul de calorii la aceasta varsta variaza dupa diversi autori intre 80 si 100 calorii pe kilogram de greutate si pe zi. Proteinele trebuie sa reprezinte 10-15% din ratia alimentara. Cele de origine animala sunt superioare calitativ deoarece contin aminoacizi indispensabili. Ele trebuie sa reprezinte 60% din ratia totala de proteine. Glucidele reprezinta 40-50% din ratia zilnica iar lipidele reprezinta 40% din aceasta.

Ca repartizare pe mese, cea de pranz e bine sa reprezinte cam 40-45% din ratia alimentara zilnica, cea de dimineata 15-20% , cea de seara 20-25% iar gustarile aproximativ 10-15%.

Proteinele de origine animala sunt reprezentate de lapte (500-600 ml/zi) sau derivate de lapte (iaurt, kefir) in cazul in care copilul nu accepta sa bea lapte, branza proaspata ( 15grame/zi), carne de pasare, vita, peste (30-40 grame/zi), oua (unul la 2-3 zile). Proteinele de origine vegetala sunt asigurate de cereale si legumele uscate (mazare, linte, fasole), cele din urma de la 2 -2 ½ ani.

Glucidele sunt asigurate de cereale, fainoase, fructe (crude sau fierte sub forma de compot, 150grame/zi ), legume (fierte sub forma de supe sau pireuri, 300grame/zi), dulciuri (prajituri de casa), dulciuri concentrate (gemuri, dulceturi, miere de albine).

Grasimile animale care intra in meniul copilului sunt : untul, smantana, frisca ( contraindicate sunt slanina si untura) iar cele de origine vegetala sunt reprezentate de uleiul de floarea soarelui , de masline, de porumb.

Portia unui copil de 1-3 ani reprezinta 1/4 - 1/3 din portia adultului.

Alimentatia copilului mic trebuie sa fie variata si prezentata atragator pentru a combate monotonia. De asemenea trebuie respectate orele de masa pentru a se obisnui cu un orar al meselor si pentru formarea reflexelor secretorii digestive. Din meniul copilului nu trebuie sa lipseasca colesterolul si celelalte grasimi enumerate deoarece au rol important in dezvoltarea creierului. Totodata nu trebuie facut abuz de glucide. La aceasta varsta se contraindica : mezelurile, carnea de porc, slanina, untura, ciupercile, condimentele, alimentele prajite.