Primul alaptat

Laptele matern este singurul aliment adaptat integral nevoilor bebelusului si totodata reprezinta cea mai buna cale de a-l proteja de boli. De aceea, dupa nastere, daca starea ta si a bebelusului permit, vei fi incurajata sa-l pui la san cat mai repede, adica in primele minute dupa expulzie. Specialistii afirma ca majoritatea bebelusilor adorm la doua ore dupa nastere fiind mai greu sa fie treziti dupa aceste prime doua ore pentru a fi pusi sa suga.

Alaptarea precoce are rol important si pentru mama deoarece suptul bebelusului stimuleaza activitatea hormonilor care determina contractia uterului. Aceste contractii ajuta la eliminarea rapida a placentei si la reducerea cantitatii de sange pierduta.

Cei mai multi bebelusi sunt vioi si sug imediat. La altii este nevoie de un mic ajutor din partea asistentei pentru ca acestia sa inceapa sa suga. Primele supturi pot fi dureroase. Aceasta senzatie dureroasa in general trece repede iar supturile devin apoi complet lipsite de durere. In prima zi de viata bebelusul suge mai putin, doar cateva minute la o masa. Pe masura ce invata sa suga si secretia lactata se instaleaza, durata suptului creste la 15-20 minute. Prelungirea suptului la peste 30 minute nu este recomandata deoarece pe de o parte bebelusul se poate obisnui sa adoarma la san iar pe de alta parte se irita mameloanele si apar ragadele (fisuri la nivelul mameloanelor). In general, bebelusul viguros suge in primele 5-10 minute cantitatea cea mai mare de lapte. La primele mese, pana la instalarea secretiei lactate, bebelusul trebuie pus sa suga din ambii sani, apoi se alterneaza sanii de la un supt la altul.