Mastita

Mastita este infectia tesutului mamar si apare mai ales la femeile care alapteaza. Germenele cel mai frecvent implicat este stafilococul. Daca exista ragade (leziuni) mamelonare, microbii ajung prin canalele galactofore in tesutul mamar si produc infectie locala. Golirea incompleta a sanului insotita de stagnarea laptelui reprezinta un factor favorizant. Alti factori favorizanti sunt scaderea rezistentei organismului si oboseala psihica si fizica a mamei.

Sanul afectat se intareste, este dureros la palpare si mai ales in timpul suptului, se inroseste si devine cald. Mama are o stare generala proasta cu febra, frison, oboseala. E posibil ca si ganglionii axilari de partea sanului afectat sa fie mariti si durerosi.

Daca infectia este depistata de la inceput, poate fi usor tratata. Se recomanda golirea de lapte a sanului prin suptul bebelusului si prin evacuarea laptelui cu pompa. Nu se opreste alaptarea deoarece germenii care au dus la aparitia mastitei provin tocmai de la bebe, din nazofaringele acestuia. Este bine sa masezi zona afectata in timp ce bebe suge. De asemenea, medicul iti va recomanda analgezice (paracetamolul nu e contraindicat in timpul alaptarii). Daca simptomatologia persista, medicul iti va recomanda tratament cu antibiotice. In cazul in care prin mamelon se scurge puroi, alaptarea va trebui intrerupta.

Daca tratamentul nu se aplica la timp sau este ineficace, se poate ajunge la supuratie si va fi nevoie de incizie insotita de tratament antibiotic.

Pentru a preveni aparitia mastitei, bebelusul trebuie alaptat cat mai des. De asemenea trebuie sa ai grija sa-ti golesti sanii la fiecare supt. Daca e necesar, dupa supt foloseste si pompa. Un rol important in prevenirea mastitei o are pozitioneaza corecta a bebelusului la san. El trebuie sa apuce atat mamelonul cat si areola pentru a nu apare ragade la nivelul sfarcurilor, care pot reprezenta calea de intrare a microbului. Daca bebelusul nu se satura dintr-un singur san, ofera-i-l si pe celalalt, iar la masa urmatoare incepe suptul cu sanul din care a supt la sfarsitul mesei precedente. Totodata trebuie sa fi odihnita pentru ca sistemul tau imunitar sa nu aiba de suferit.