Furia laptelui (angorjarea sanilor)

Furia laptelui sau angorjarea sanilor apare de obicei la 2-5 zile dupa nastere si se manifesta prin marirea in volum a sanilor si intarirea lor. Ei devin durerosi si sunt sub tensiune. Pot apare stari de subfebrilitate chiar febra, indispozitie, neliniste. Furia laptelui apare datorita secretiei lactate care se declanseaza brusc, cresterii circulatiei sanguine la nivelul sanilor si scaderii nivelului hormonilor specifici sarcinii.

E bine sa-ti golesti sanii pe cat posibil. Ca sa-ti fie mai usor, pune-ti pe sani comprese caldute , umede, timp de 5-10 minute, apoi stoarce laptele cu mana spalata cu apa si sapun sau cu pompa sterilizata in prealabil. In felul acesta, mameloanele se formeaza si pot fi mai usor apucate de bebelus.

Pentru a reduce senzatia de tensiune de la nivelul sanilor poti pune comprese reci pentru scurt timp, intre supturi.

Chiar daca ai dureri trebuie sa continui alaptarea. In timp ce bebe suge poti sa-ti masezi sanul de la exterior spre centru. E bine ca bebe sa suga din ambii sani la fiecare masa.

Daca problema nu se rezolva in 2-3 zile, poti folosi preparate farmaceutice. In cazul in care faci febra , trebuie sa o combati cu antitermice recomandate de medic.

La un numar insemnat de mame si mai ales la cele care sunt la prima sarcina, furia laptelui poate lipsi sau sa fie mai putin manifesta, secretia lactata instalandu-se treptat.