Dureri si ragade (leziuni) la nivelul sfarcurilor

Dureri si ragade (leziuni) la nivelul sfarcurilor

O problema frecventa care apare la mamici in primele zile de alaptat este durerea de la nivelul mameloanelor (sfarcurilor). Frecvent apar si leziuni, mici “rani”, numite ragade mamelonare. Principala cauza a aparitiei lor o constituie pozitionarea incorecta a bebelusului la san. Aceste leziuni ale mameloanelor apar la mamicile cu pielea sensibila, la cele care au bebelusi care sug viguros si cu lacomie si la cele care tin mult timp la san bebelusii.

Daca durerea este prea mare in timpul alaptarii, este bine sa te mulgi cateva mese si sa-i dai bebelusului laptele muls. De asemenea, in farmacii exista mameloane de silicon care se aplica pe san pentru a atenua durerea din timpul suptului.

Poti sa stai cu sanii neacoperiti expunand in felul acesta sfarcurile la aer cu scopul de a se vindeca mai repede. Compresele reci au de asemenea o actiune favorabila. Aplicarea pe sfarcuri a unei mici cantitati de lapte matern poate fi de ajutor.

Exista si unele creme speciale care ajuta la vindecarea ragadelor mamelonare.

Durerile si ragadele mamelonare pot fi in mare parte prevenite prin asigurarea unui supt corect al bebelusului la san si prin respectarea unei igiene riguroase (spalarea mainilor inainte de fiecare supt cu apa si sapun, spalarea sanilor cu apa, fara sapun).