Cum sa am lapte suficient

Asigurarea unei lactatii suficiente

Punerea la san a bebelusului trebuie facuta precoce, in primele doua ore dupa nastere. Laptele din primele 2-3 zile dupa nastere, colostrul, este pretios pentru bebelus deoarece contine in compozitia sa substante care il apara de imbolnaviri. La inceput, cantitatea de lapte este mica, cativa mililitri, pentru ca apoi sa creasca, pe masura ce si nevoile bebelusului cresc.

Ca sa iti asiguri o lactatie suficienta trebuie sa iti alaptezi des bebelusul, ”la cererea” acestuia. El poate suge de 8-10-12 ori pe zi. Secretia lactata este stimulata de suptul bebelusului. Cu cat suge mai des, cu atat se produce mai mult lapte. In primele zile de viata bebelusul trebuie incurajat sa suga din ambii sani la fiecare masa. Iti poti da seama ca suge dupa sunetul pe care-l face cand inghite. Atunci cand se satura, el va lasa sanul din gura iar tu trebuie sa il tii in pozitie verticala frecandu-l usor pe spate pentru a scoate aerul pe care-l inghite atunci cand suge. Mai tarziu, dupa ce lactatia ta s-a instalat, bebelusul se poate satura sugand numai dintr-un san. Suptul frecvent si golirea completa de lapte a sanilor sunt conditiile esentiale care asigura secretia de lapte.

La inceputul unui supt, laptele tau este mai apos potolind setea bebelusului. Pe masura ce suge, laptele devine mai concentrat , mai gras, potolindu-i foamea. De aceea e bine ca bebelusul sa suga bine dintr-un san pana la golirea acestuia.

Un alt element care te ajuta sa ai lapte suficient pentru bebelusul tau este acela de a evita sa-i dai suplimente alimentare. Glucoza, care se mai da in maternitati bebelusilor ai caror mame nu au inca instalata lactatia, pe de o parte poate descuraja bebelusul sa mai suga iar pe de alta ii ofera putine calorii. In cazul in care bebelusului i se da supliment de lapte praf cu tetina, este posibil ca acesta sa refuze sa mai suga la san deoarece prin tetina laptele curge mai usor iar la san trebuie sa depuna mai mult efort.