Contraindicatiile alimentatiei naturale

Contraindicatiile alaptarii (alimentatiei naturale) sunt rare. In literatura de specialitate se citeaza ca o contraindicatie din partea bebelusului, intoleranta absoluta sau, cum mai este denumita, idiosincrazia pentru laptele matern. O alta contraindicatie este galactozemia caracterizata prin imposibilitatea organismului de a metaboliza galactoza. Ingerarea oricarui lapte, fie matern, fie de vaca, sau a oricarui produs care contine lactoza provoaca la acesti bebelusi, din primele zile de viata, tulburari gastro-intestinale, hepatice, urinare si oculare.

Sunt si unele imbolnaviri ale mamei care constituie contraindicatii temporare sau definitive pentru alaptare. Dintre contraindicatiile definitive se numara infectiile grave : infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) si tuberculoza activa. In aceeasi categorie intra si bolile cardiace grave, decompensate, insuficienta renala, bolile grave ale sangelui, bolile psihice care se pot decompensa.

Se contraindica alaptarea si la mamele care primesc tratament cu citostatice, la cele care fac tratament cu izotopi radioactivi (atata timp cat persista radioactivitatea in lapte), la cele care fac tratament cu litiu si la cele care consuma droguri.

Unele medicamente trec in lapte prezentand riscuri pentru bebelusi. Dintre acestea fac parte unele antibiotice (tetraciclina, cloramfenicolul, chinolonele, metronidazolul).

In ce priveste alaptarea in cazul in care mama este purtatoare de antigen HBs sau este infectata cu virus hepatitic C, parerile sunt impartite. Sunt autori care contraindica alaptarea in aceste cazuri iar altii care permit alaptarea bebelusilor.

Este bine sa-ti consulti medicul de fiecare data cand ai o problema de sanatate, pentru a-ti recomanda tratamentul de care ai nevoie. Exista posibilitatea ca medicul sa-ti recomande suspendarea alaptarii pe perioada tratamentului, urmand ca, dupa ce termini tratamentul, sa reiei alaptarea.