Cat de des trebuie alaptat bebelusul

Cat de des alaptam - Frecventa alaptarilor si durata unui alaptat

Alaptarea “la cerere”, adica ori de cate ori ii este foame bebelusului, este modalitatea cea mai adecvata de alimentare a acestuia. Nu trebuie sa ai un orar dinainte stabilit al meselor bebelusului, ci el trebuie sa manance atunci cand vrea. Frecventa alaptarilor depinde in primul rand de varsta bebelusului. In primele 2-3 saptamani, bebelusul vrea sa suga cam la 2 ore si, pe masura ce creste, cresc si intervalele dintre supturi.

Supturile sunt determinate de dorinta bebelusului. Totusi, trebuie sa fii atenta ca intervalele dintre mese sa nu fie nici prea scurte (sub o ora), nici prea lungi (nu trebuie sa il lasi sa doarma mai mult de 5 ore dupa un supt).

Unii bebelusi au un numar mai mare de mese pe zi. Este vorba de cei al caror mame au lapte mai putin (de obicei in primele zile de viata, pana la instalarea lactatiei) si de cei care au avut o greutate mai mica la nastere. Alti bebelusi mananca de mai putine ori pe zi dar cantitati mai mari de lapte. Numarul de mese pe zi depinde de energia bebelusului, de dorinta acestuia de a manca (des si putin sau rar si mult la o masa) si de cantitatea de lapte a mamei.

E posibil ca dupa nastere bebelusul sa fie mai somnolent si sa trebuiasca sa-l trezesti pentru a suge. Dar, nu dupa mult timp, vei vedea ca se va trezi si va vrea sa suga frecvent, la o ora, o ora si jumatate. Nu trebuie sa te sperii deoarece, dupa primele saptamani de alaptare frecventa, bebelusul isi va face singur un program al meselor.

Durata unui supt variaza de la bebelus la bebelus, de la masa la masa si in functie de varsta. In primele zile de viata suge cateva minute la ambii sani. Pe masura ce creste, va suge tot mai mult, durata suptului ajungand la 20-30 minute. Atunci cand bebelusul nu se satura la un san, va trebui va trebui sa-l pui si la celalalt, avand grija ca la masa urmatoare sa inceapa suptul cu sanul din care a supt la sfarsitul mesei precedente.

Trebuie sa stii ca bebelusii pot sa suga uneori mai mult, alteori mai putin.

Iti poti da seama ca bebelusul s-a saturat daca scoate sfarcul din gura, incepe sa se joace sau adoarme la san.