Calitatile laptelui de mama

Laptele de mama este un aliment complex , perfect adaptat nevoilor nou-nascutului si sugarului. El contine toate substantele nutritive necesare pentru cresterea si dezvoltarea sugarului pana la 6 luni : proteine (albumina, cazeina), glucide (lactoza), lipide (acizi grasi polinesaturati), , saruri minerale (sodiu, calciu, potasiu, magneziu), viamine (A, B, C, K). Laptele de mama contine aminoacizi esentiali (taurina) care are rol important in dezvoltarea creierului.

Este usor de digerat, nu provoaca tulburari digestive, diaree sau constipatie, reduce putrefactiile intestinale, ramanand pentru putin timp in intestine. Nu provoaca nici colici daca tehnica de alaptare este corecta.

Alimentand bebelusul cu lapte de mama, se evita alergia la proteina laptelui de vaca.

Laptele matern poate fi oferit oricand bebelusului, este mereu proaspat, lipsit de microbi, nu necesita incalzire sau fierbere.

Contine hormoni, fermenti, anticorpi impotriva microbilor si virusilor, aparandu-l pe bebe de imbolnaviri.

Compozitia laptelui matern se adapteaza la nevoile nutritionale ale bebelusului. Astfel, laptele mamei care a nascut un prematur contine cu 25% mai multe proteine, anticorpi, vitamine si saruri minerale decat laptele unei mame care a nascut la termen.

Sugarii alimentati la san iau mai mult in greutate in primele luni de viata (in medie 1000 grame) fata de cei alimentati artificial, cu formule de lapte la care media cresterii in greutate este 750 grame.