Avantajele alaptarii pentru bebelus

Laptele de mama contine toate substantele nutritive, in proportie ideala, asigurand cresterea si dezvoltarea optima a sugarului. Datorita acestui fapt, sugarii alimentati la san se dezvolta armonios neprezentand risc de distrofie sau de obezitate.

Laptele matern este “un aliment viu”.

El contine anticorpi care ii confera bebelusului mai multa rezistenta si ii asigura un grad mai mare de imunitate in primul an de viata protejandu-l impotriva bacteriilor si virusilor. Bebelusul se imbolnaveste mai rar si, in cazul in care se intampla acest lucru, face forme usoare de boala.

Alimentatia naturala ii ofera bebelusului protectie impotriva alergiilor.

In formulele de lapte se gasesc proteine din laptele de vaca, proteine care sunt alergizante. Laptele matern limiteaza expunerea sugarilor la aceste proteine, ei fiind astfel mai putin exxpusi la alergii, astm, bronsiolite.

Laptele de mama este usor de digerat de catre sistemul digestiv imatur al sugarului.

Compozitia lui difera de la un supt la altul si chiar in timpul aceluiasi supt, ca o expresie a adaptabilitatii. Astfel, in timpul suptului, primul lapte care se secreta este mai diluat pentru a potoli setea sugarului, apoi urmeaza laptele mai gras care ii satisface foamea. Cresterea concentratiei de grasimi de la sfarsitul suptului ii da senzatia de satietate evitandu-se astfel supraalimentarea si obezitatea.

Laptele matern este steril, proaspat, nu necesita preparare, si are o temperatura optima.

Alimentatia naturala in primele luni de viata scade riscul aparitiei multor boli ale copilariei si adolescentei, cum ar fi obezitatea, diabetul infantil.

Alaptarea contribuie la dezvoltarea si formarea normala a gurii deoarece in timpul suptului sunt antrenati muschii faciali.

Laptele de mama are rol in dezvoltarea functiilor neurologice si vizuale si mareste substantial coeficientul de inteligenta.

Alaptatul asigura legatura afectiva intre mama si copil cu implicatii in dezvoltarea neuropsihica ulterioara a copilului.