Alimentatia mamei in timpul alaptarii

Ca si in timpul sarcinii, trebuie sa ai o alimentatie echilibrata care sa iti asigure necesarul de lichide si de alimente necesare refacerii organismului dupa nastere precum si necesarul de substante pentru secretia lactata.

In general pe perioada alaptarii nu exista restrictii alimentare. Nu exista alimente care sa afecteze calitatea si compozitia laptelui matern. Exista totusi unele legume, cum ar fi varza, ceapa, usturoiul, ridichea, care pot modifica temporar gustul si mirosul laptelui de mama. Daca observi ca vreun aliment pe care l-ai mancat il supara pe bebe, exclude alimentul respectiv din meniul tau.

Meniul tau zilnic trebuie sa contina alimente din toate gupele principale : fructe si legume, lactate, carne si cereale. Este bine ca in cursul zilei sa ai 3 mese principale nu prea abundente si doua gustari. De asemenea, asigura-ti si lichidele necesare. Este bine sa bei cate un pahar de apa inainte de a alapta, in rest bea ori de cate ori ti-e sete.

S-au dovedit a fi nereale conceptiile conform carora consumul de bere sau adoptarea unei alimentatii abundente ar duce la cresterea cantitatii de lapte.

In perioada alaptarii sunt interzise fumatul si consumul bauturilor alcoolice. De asemenea, unele medicamente pot dauna bebelusului deoarece ajung la el prin lapte. De aceea, ori de cate ori ai nevoie, prezinta-te la medic pentru a-ti recomanda acele medicamente care sunt compatibile cu alaptarea.